вторник, 3 юни 2008 г.

Силва Зурлева, председател на съвета на директорите на Нова тв: : Парите в тв бизнеса станаха много

Монитор - 19 стр.
Силва Зурлева, председател на съвета на директорите на Нова тв: : Парите в тв бизнеса станаха много

Петя БАХАРОВА

- Г-жо Зурлева, как се стигна до "развода" на Нова тв с Нико Тупарев, който въпреки успешните сезони досега няма да е продуцент на "Биг брадър 4"?
- Смятам, че при един развод винаги има двама виновни. Важно е да се каже, че договорът ни с Нико Тупарев за "Биг брадър" беше готов много отдавна - още преди два месеца, и винаги изникваха някакви пречки, той да не бъде подписан.
Доколкото знам, при него са настъпили промени в перспективите, които има, и е решил да ни каже довиждане. Но по този въпрос той трябва да каже повече. През годините сме работили изключително добре с Нико Тупарев и лично аз много го уважавам. Изпитвам известна професионална завист към неговата креативност. Той е човек пълнен с идеи. Телевизионната среда обаче се развива много динамично и мисля, че Нико е взел решението или защото други телевизии са му поставили някакви условия, или пък са му предоставили по-големи перспективи от нашата. Смятам, че не направи добре, като не подписа договора с Нова телевизия. Но все пак това е негово решение и аз го уважавам.
От друга страна, вярвам, че екипът, който ще реализира "Биг брадър 4" през есента, ще се справи успешно, защото това са почти същите хора, който досега се занимаваха с него.
Освен това Димитър Митовски е не по-малко креативен от Нико. В крайна сметка двамата са създали "СИА Адвъртайзинг" и вероятно имат сериозни причини да се разделят.
- Каква ще е съдбата на Ники Кънчев, който водеше "Биг брадър" от самото му начало? Вървят слухове, че няма да води и "Стани богат", така ли е?
- Рано е да кажа още кой ще е водещ на "Биг брадър 4". По принцип договорът на Ники Кънчев никога не е бил с Нова тв. Той е лице на телевизията, защото предаванията, които води, се излъчват по нея, но договорът му винаги е бил с Нико Тупарев. Така че не мога да прогнозирам какво ще се случи с него.
А що се отнася до "Стани богат", то предаването ще върви до края на годината, защото дотогава му е договорът, който е подписан с фирмата, която се отдели с Нико Тупарев.
- Докъде стигна Нова тв с изграждането на къщата до Нови хан, в която ще се снима "Биг брадър 4"?
- Къщата на "Биг брадър", която е изцяло инвестиция на Нова тв, ще бъде много по-интересна от досегашната. Първо е много по-голяма като мащаби и много интересна като архитектура, конструкция. А също и с възможности за снимане не само на риалити шоуто, но и на други продукции. Смятам, че строителната компания, която я изгражда, ще свърши работата си навреме.
- На какво според вас се дължат тези драматични раздели в тв бизнеса напоследък? Слави Трифонов и Росен Петров вече не са заедно. Нико Тупарев напусна досегашните си съдружници….
- Това се случва, защото парите в този бизнес станаха много. В началото на прехода през 90-те години, когато се появиха първите български новобогаташи, първото, което направиха, беше да си сменят колите. После смениха и жените. Нещо такова се получава и при телевизиите. Просто парите в телевизионната сфера у нас вече са достатъчно и това е една от причините, заради която се разделят доскорошни съдружници.
- След като има финансови възможности, защо телевизиите предлагат конфекция? Дори в момента имаме пример за уеднаквяване в програмите - по едно и също време в Нова тв върви "Пей с мен", а по bTV "Мюзик Айдъл".
- За съжаление, това е вярна констатация. Може би това е едно състезание, в което участниците, в стремежа си да победят, в една или друга степен правят едно и също.
Не се радвам на това, което се случва. Би ми се искало да има по-различни продукции, да се появяват нови лица. Оказва се обаче, че това е изключително трудно.
Както се говори, че в България има много млади, образовани, интелигентни хора, така, когато тръгнеш да търсиш конкретно лице за конкретен пост или пък за екрана, попадаш в задънена улица.
- Взехте от конкуренцията наложено лице. Успешен ли е дебютът на Миглена Ангелова и "Искрено и лично" по Нова тв?
- Мисля, че е успешен и все по-успешен ще става. Просто все още много хора не знаят, че Миглена Ангелова се е преместила.
- Какво са отношенията ви със Слави Трифонов? След края на "Пей с мен" предвиждат ли се други негови ангажименти към Нова тв?
- Отношенията ми с него в момента са нормални. Запознахме се в рамките на преговорите около "Пей с мен". Не мога да прогнозирам обаче как ще се развият отношенията Нова тв - Слави Трифонов. На този етап с него не се водят преговори за други ангажименти с Нова тв.
- А с кои други български продуценти работите активно?
- Много добре работим с "Телеман". Те правят два много успешни формата - "Горещо" с Венета Райкова и "Отечествен фронт" с Мартин Карбовски. Много се гордея с това, че филмите на Мартин са единствените от ефира, които отидоха в Националната филмотека и всяка неделя се излъчват от 16 часа в кино "Одеон". Това е признание извън бизнеса и парите.
Много добри са отношенията ни с Магърдич Халваджиян и целия му екип. Мога да кажа, че съм пристрастна към "Господари на ефира", защото съм подписала първия договор и помня първите стъпки на това предаване. С Магърдич замисляме и друг проект в забавния жанр, в момента сме в преговори.
- В какво посока ще се развива тв бизнесът в близко бъдеще според вас?
- Моята краткосрочна прогноза е, че все по-осезаема ще е нуждата от български телевизионни продукти като сериали например.
Преди няколко години Нова телевизия направи опит да създаде български тв сериал ("Хотел България" - бел.ред.). Тогава обаче нямахме възможности. Опитвахме се да се докажем като национална телевизия, правейки много неща, без да имаме нужните финансови възможности.
Сега нещата се развиват по друг начини и смятам, че вече е дошло времето за български сериал, съвременни български филми. Защото с дистанционното можеш да достигнеш навсякъде по света, но това, което винаги привлича, е родното.
- На какъв етап е тв конкуренцията в момента?
- Жестока е. Допреди една-две години като че ли взаимоотношенията между тв конкурентите бяха по-лоялни. През последната година обаче се забелязват сериозни удари под кръста и смятам, че това няма да доведе до нищо добро. Убедена съм, че трябва да има браншови цели, за да се променя към по-добро пазарът. Ето, предстои промяна в Закона за радио и телевизия, който се синхронизира със Закона за електронните съобщения. Идва дигитализацията. Това са огромни проекти, в които телевизиите трябва да имат общи цели. Проектите са прекалено големи, свързани са с Европейския съюз и всеки сам не може да се справи.
- Основното при тв конкуренцията са рейтингите. На кои се доверявате вие?
- Нова телевизия работи с GFK и така продаваме и нашето рекламно време. Доколкото знам, рейтингите на GFK не съвпадат с TNS/TV Plan. Въпросът е доста сложен, но ще се разреши в следващата една година, защото вече беше обявено официално, че GFK и TNS се сливат в световен мащаб. Смятам, че това сливане на компаниите ще доведе до едно изчистване на въпроса с рейтингите и у нас.

вторник, 3 юни 2008 06:41:23

Няма коментари: