събота, 7 юни 2008 г.

По-здрави с Google

Капитал - 66 стр.
По-здрави с Google



Търсачката предложи и персонален онлайн медицински картонМ
Медицинското общество все по-често е принудено да търси начин, по който да съхранява данните на пациентите в електронна форма. Би било чудесно, ако всеки лекар може да види болничната история, кръвната група, нетърпимостта към дадени медикаменти и така нататък на новопостъпилите пациенти. Както всеки може да се досети, хартията не е най-подходящата форма за съхранение на тези данни - надали някой си пази и носи винаги всички диагнози, рецепти и останалите бумаги, които медицинското съсловие му е издало през годините в различни клиники и лаборатории.
Навлизането на информационните технологии в здравеопазването е неминуемо, но процесът е неочаквано бавен и тромав. Едва в последните години в някои американски и европейски болници лекарите и медицинските сестри използват PDA устройства вместо типичния болничен картон, закачен на леглото на пациента. Употребата на малките компютри, които са свързани с централен сървър, сериозно намалява риска от неволни грешки, неточно дозиране на лекарства и т.н.
За болничните центрове по света обаче е немислимо сами да създадат система за електронно съхраняване на индивидуалната медицинска история на всеки човек и да стандартизират тази система, така че тя да е достъпна и използваема от всяка точка на света. За сметка на това интернет лидерът Google може. Така се ражда
Google Health
Услугата представлява онлайн базирана база данни, до която всеки потребител на компанията ще има достъп навсякъде, където има интернет връзка или просто мейл. Новият продукт ще съдържа информация за физическото му състояние, здравния статус, както и за минали и настоящи лечебни процедури. Информацията в него ще се въвежда и управлява от самите потребители. Всеки, който има регистрация в Google, може да създаде веднага своя онлайн здравен картон на адрес https://www.google.com/health.
Управлявана обаче изцяло от пациентите, новата услуга няма да е от голяма помощ за лекарската практика. Здравните заведения и докторите трябва да имат достъп до данните, за да могат да ги ползват в случай на нужда. Представете си ползата от подробен Google Health запис, който става неизползваем, защото сте в тежко състояние и не сте способен да кажете името и паролата си...
Ето защо на 20 май няколко болници в САЩ започнаха обща инициатива, при която ще внесат данните на пациентите си в Google Health, като достъп до информацията ще имат всички участващи в "клиничното изследване" здравни центрове. Бъдещето на G Health обаче все още е несигурно, защото влиза в конфликт с неприкосновеността на личните ни данни
Според Джон Халамка, ръководител на информационния отдел на един от участниците в проекта - бостънският медицински център Beth Israel Deaconess, "медицинската история на хората трябва да се управлява от самите тях". Халамка е също така съветник на Google Health и член на Националния експертен съвет по здравни информационни технологии на САЩ.
През първата седмица 150 човека са се включили в проекта. Те са дали разрешение медицинските им данни от вътрешната система PatientSite на афилирания към университета "Харвард" медицински център Beth Israel да се ползват от външни клиники и лаборатории. Това засега не е голямо постижение, но ако всички 40 000 човека, регистрирани в PatientSite, прехвърлят данните си в Google Health, компанията ще е способна да установи дали подобен модел може да бъде успешен и сигурен.
Според Джон Халамка е необходимо хората да се уверят, че Google няма да злоупотребява с данните им. Тъй като технологичният гигант не е нито застраховател, нито здравно заведение, той не е длъжен да спазва законите за защита на здравните данни (HIPAA) на САЩ. "Ако регулациите не важат, винаги има риск личната информация на пациента да не бъде използвана по предназначение", коментира Исак Кохейн, който е отговорен за вътрешния електронен здравен регистър на Бостънската детска болница.
Джон Халамка отива по-далеч в разсъжденията си. Според него хората се отнасят изключително сериозно към здравето и личната си неприкосновеност. Ако Google допусне изтичане или некоректна употреба на личните данни на потребителите си, това може да убие компанията. И защо не - със сигурност мнозина искат да заемат мястото й на пазара.
Мениджърите на проекта пазят пълно мълчание по въпроса кога и как смятат да печелят от G Health.
Засега обаче Google е единствената компания, която е взела въпроса за здравните ни записи и качеството на медицинското обслужване на сериозно. Предвид че дори болниците в САЩ нямат единна система данни, то ще е много добре, ако G Health се развие и разпространи. Така не само живеещите в най-развитите страни ще могат да се ползват от съвременните здравни информационни технологии, но и всеки от нас, когато например е на почивка там.
събота, 7 юни 2008 07:12:17

Няма коментари: