събота, 7 юни 2008 г.

Yahoo отвръща на удара на Айкан

Актуално - Свят
Yahoo отвръща на удара на Айкан



В размяна на реплики, повече отиваща на предизборна кампания, ръководството на Yahoo отвърна на острите критики, отправени на 3 юни от милиардера финансист Карл Айкан за провала на сделката с Microsoft, пише вестник "Ню Йорк Таймс".
На 4 юни Рой Босток, председател на управителния съвет на Yahoo, се обърна с язвителни забележки към Айкан и го обвини в непознаване на компанията и недооценяване на позицията на интернет портала в продължилите около 2 години преговори с Microsoft, чиито край бе поставен на 2 май с оттеглянето на офертата на стойност 47,5 млрд. долара от софтуерния гигант.
В открито писмо, Босток упрекна Айкан, че е предприел атака, която не се базира на нещо друго освен на "серия от необосновани твърдения, извиращи от разсекретени по време на съдебен процес в Делауер сведения, които грубо изопачават защитаваната от борда на директорите на Yahoo позиция". (Повече за разкритията от документите по преговорите с Microsoft и критиките на Айкан можете да прочетете в публикувания на 4 юни в Expert.bg материал под заглавие "Карл Айкан обяви война на шефа на Yahoo".)
Босток твърди още, че Айкан не предлага никаква реална алтернатива на продажбата на Yahoo на Microsoft, въпреки че софтуерната компания е демонстрирала, че повече не се интересува от сключването на сделката.
"В писмото и позицията ви очевидно отсъства какъвто и да е заслужаващ доверие план за бъдещето на Yahoo, освен постоянното повтаряне, че фирмата ни трябва да бъде продадена на Microsoft", пише Босток.
"Изразеното от вас мнение, че "единственият начин да се спаси Yahoo в дългосрочна, ако не и в краткосрочна, перспектива е сливане с Microsoft", показва, че не виждате никакъв друг изход и ни кара да се чудим какво точно ще се случи с компанията ни ако вие и номинираните от вас кандидати за борда на директорите поемат контрол над Yahoo", категоричен е Босток.
Председателят на борда атакува и мнението на Айкан, че стратегията на Yahoo да задържи служителите си и да не прибягва до съкращения е равностойна на "отровно хапче" за компанията.
"Нашият план за задържане на служителите има за цел да ни помогне да запазим и подобрим акционерната стойност, като позволим на Yahoo да продължи да привлича и запазва най-талантливите хора в сектора. От друга страна, планът дава сигурност на служителите и им помага да се съсредоточат върху работата си и да прилагат в пълна степен бизнес стратегията нa Yahoo", отбелязва Босток.
От началото на май и след оттеглянето на Microsoft от сделката, Айкан изкупува акции в интернет портала и се заканва да смени борда на директорите на предстоящото на 1 август годишно общо събрание, като ги замени със свои хора, и да се опита да постигне ново споразумение с Microsoft. Финансистът оглави група от акционери в Yahoo за борба с основателя и главен изпълнителен директор на портала Джери Янг и се готви да предизвика истински бунт по време на общото събрание.
05.06.2008 г.
петък, 6 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: