събота, 7 юни 2008 г.

Битката за "зелените" технологии

Нетинфо - България
Битката за "зелените" технологииСтремежът за по-зелена и чиста от вредни емисии планета Земя е все по-осезаем у водещи и не чак толкова популярни компании за технологии.
Заради многото изследвания в тази посока и доказаните вреди от изгорелите газове например или прекомерната употреба на електричество, все повече изследователи търсят начин да създадат такива уреди, които да щадят природата и да бъдат по-полезни за хората и Земята като цяло.
В последните години "зелената вълна" е разпространена и дори модерна тенденция.
Повечето технически панаири и изложения на нови машини не минават без сектор, посветен на екологично чистите разработки. Така бе и на известния технически панаир Cebit. Той се проведе в Хановер в началото на месец март и там определено зеленото бе на мода.
Зеленият CeBIT
CeBIT е едно от най-големите компютърни и технологични изложения в света. Тази година България също беше представена на него със свой щанд и няколко фирми. В рамките на изложението дори се проведе и Ден на българските информационни и комуникационни технологии, организиран от ДАИТС.
Тази година акцентът в изложението беше поставен върху консервацията на енергия или в отговора на въпроса: как да получиш много повече от това, което си вложил.
Много от участниците в изложението и много от обществениците работят в посока на подобряване на енергийната ефективност, по-ниската консумация на енергия и редуцирането на въглеродните "отпадъци".
Точно заради това сред всичките 27 палати на изложението CeBit съществуваше и една специална - Зелено ИТ село (Green IT Village). В него под един покрив бяха събрани група от участници в изложението, които представят продукти, даващи значителен напредък по пътя към по-зелено бъдеще.
Причината затова е, че през тази година една от главните теми на изложението CeBIT е именно използването на "зелените технологии". Най-големите участници в проявата са и поддръжници на инициативата Climate Savers Computing, чиято цел е намаляване на потреблението на електроенергията до 2010 г. на 50 процента.
Сред участниците в събитието са Dell, Google, Hewlett Packard, Intel, Lenovo и Microsoft.
Проблемът с енергийната ефективност
Енергийната ефективност е проблем, по който много се говори и работи през последното десетилетие. Търсят се всякакви алтернативни източници на енергия, които хем да са евтини, хем неизчерпаеми, а освен това да не замърсяват света, в който живеем.
Напоследък широко приложение в тази посока намира идеята на сливането на отделните офис уреди в един. По този начин в модерните офиси се пести доста енергия и пари. За какво става дума всъщност- През 2003 г., например, във всеки офис обикновено има принтер, копираща машина, факс и евентуално скенер. Това са 4 различни продукта, като всеки един от тях има нужда от електричество, за да работи.
Според Марио Тобиас от немската IT асоциация Битком, повечето от тези продукти вече се продават на клиентите като мултифункционално устройство, което може да върши и четирите неща едновременно. Това съответно запазва голям ресурс по отношение на хардуера и най-вече на електричеството.
Изложението в CeBIT показва, че понякога едни от най-добрите "зелени" и екологично чисти идеи могат да бъдат всъщност много прости. Един от тези примери е представеният от Fujitsu Siemens екран, който в режим "stand by" не използва абсолютно никакво захранване.
Представител на компанията пояснява, че повечето хора нямат навика да изключват компютъра, когато напускат офиса. По този начин без причина се използва много енергия, която е необходима да поддържа компютъра в режим на готовност.
Представеният от Fujitsu Siemens продукт обаче е първият, който автоматично се изключва напълно, когато е в режим на готовност, и не харчи никаква енергия.
Сред фирмите-изложители в специалната палата Green IT Village изпъква CyberPower. Това са холандски UPS-производители, които имат претенциите да спестяват до 75% енергия с тяхната нова технология GreenPower. Традиционните UPS устройства имат коефициент на полезно действие по-малко от 85% от пълните възможности.
Освен това те губят значителна енергия по време на работа. UPS-те на GreenPower обаче увеличават ефективността и спестяват енергия чрез изключването на компоненти по време на тяхната работа.
Предимствата на водното охлаждане
Водното охлаждане е още един път към по-екологично чиста планета. То е застъпено много сериозно в технологичните разработки на водещи компании като IBM. И това не е случайно. Водата може да премахне горещината във вътрешността на системата по-добре, отколкото може да го направи въздухът.
Според данни на представителите на IBM, водата има 4 000 пъти по-добра термопроводимост, отколкото въздуха. Освен това тази й способност може да бъде подобрена още повече с използването на микротехнология за създаване на миниатюрни канали, подобни на тези в човешката кръвоносна система. По тях се осъществява преносът на вода до отделните компоненти и още повече се подобрява ефектът на охлаждането.
Специалистите от IBM твърдят, че техните въглеродни емисии в момента са около 5 пъти по-малки от тези на останалите производители. Целта на компанията дори е до 5 години да създаде специален производствен център, който няма да отделя никакви въглеродни емисии.
05.06.2008 г.
петък, 6 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: