четвъртък, 10 април 2008 г.

Google и Yahoo ще пускат общи реклами


Google и Yahoo ще пускат общи реклами


дата : 10 април 2008 г. 10:23 ч.

Двете най-големи в света Интернет търсачки - Google и Yahoo - обявиха, че ще споделят рекламното си пространство за експериментален период от две седмици, съобщава БиБиСи.
През този тестови период Google ще може да показва 3% от посланията на свои рекламодатели в списъка с резултати, който потребителите на Yahoo ще получават при всяко свое търсене.
Анализатори коментират, че стъпката е опит да бъде предизвикана Microsoft, която предлага да закупи Yahoo за 44,6 млрд. долара, да предложи по-висока цена или да се откаже от намерението си.
От Microsoft контрират като твърдят, че по-сериозно и продължително сътрудничество между двете най-големи търсачки не е в интерес на потребителите.
"Едно окончателно споразумение между Yahoo и Google ще консолидира над 90% от пазара на реклама в Интернет търсачки в ръцете на Google, а това ще превърне въпросния пазар в по-малко конкурентен", се казва в цитирано от
БиБиСи изявление на Брад Смит, главен юридически съветник на Microsoft.Ръководството на Yahoo побърза да отхвърли опасенията за консолидация, като каза, че не е задължително експериментът да прерасне в по-нататъшно търговско сътрудничество с Google.
Фондовите пазари реагираха позитивно на новината, като според анализатори Yahoo са направили първата си умна стъпка през последните месеци. В момент, в който изглежда че Microsoft държи печелившите карти, Yahoo намира много хитър и подходящ начин да предизвика софтуерния гигант да плати повече ако все още желае да закупи търсачката, смятат анализаторите.

Няма коментари: