вторник, 8 април 2008 г.

Брандът е стока, но не всяка стока е бранд

Брандът е стока, но не всяка стока е бранд
в. Пари
Боряна НИКОЛАЕВА, Диляна ДИМИТРОВА

Няма добра или лоша маркетингова комуникация, всичко зависи от ситуацията Едно от най-популярните правила в маркетинговите среди гласи, че всеки бранд е стока, но не всяка стока е бранд. Потребителите са готови да плащат висока цена за даден продукт, ако името хем се е наложило, хем се е превърнало в синоним на качество. За да изградиш такъв бранд, важна роля играят маркетинговите комуникации и рекламните послания. Те никога не са били по-голямо предизвикателство от сега, когато аудиторията трудно може да бъде изненадана, а напредъкът на технологиите създаде нов начин на мислене и поведение. Алтернативи Рекламодателите търсят все по-нестандартни начини, чрез които да лансират своите послания до аудиторията. В България традиционните канали, по които се разпространяват, продължават да бъдат медиите и външната реклама. На един от най-големите пазари в света - САЩ, компаниите сериозно преструктурират рекламните си бюджети и насочват немалка част от инвестициите си в алтернативни средства за реклама. Както споменахме в миналия брой, това са спонсорствата, рекламните монитори на обществени места, онлайн видеорекламата. Вирусна реклама Друг нетрадиционен метод, който набира скорост през последните години, е вирусната реклама. Тя се разпространява от потребителите в интернет, без рекламодателите да плащат нищо. Пример за подобна маркетингова комуникация е еротичната реклама на наша водка, разпространена в глобалната мрежа. Аудиторията в Русия била изключително впечатлена и като израз на възхищението си създава фен сайт на марката. Скандално Добре известен факт е, че скандалът продава. Експертите знаят това и максимално добре се възползват от подобни ситуации. Този метод обаче е подходящ само при определени продукти. Той действа безотказно при рекламата на алкохол или модна линия, но за една банка например ще е пагубно, ако името й се свързва със скандал, коментира за в. Пари Христо Кафтанджиев, професор по маркетингови комуникации. Нова възможност за реклама са нестандартните идеи, които използват околната среда за рекламоносител. Към нещо, което вече е създадено от човека или е част от природата, се прикрепва рекламен материал. Внушенията от подобни оригинални комбинации са изключително въздействащи, допълва още проф. Кафтанджиев. Грешки Няма добра или лоша маркетингова комуникация, тя зависи от съответната комуникативна ситуация. Неправилното преценяване на аудиторията на продукта може да доведе до сериозни съдържателни грешки, които да провалят цялата кампания. Основният елемент, върху който трябва да се наблегне при подготовката на една маркетингова комуникация, е потребителската група. Най-пагубната грешка, която може да бъде допусната, ако на крайния потребител не е отделено достатъчно внимание, е неправилният избор на апел. Доказано е, че при мъжете работят добре апели, които пряко или косвено се свързват със секса. На жените пък въздействат послания, свързани с взаимоотношенията и романтиката.
***
ИСТОРИЯ
► Рекламата в България възниква през Възраждането и е била под формата на песен. ►Напредъкът на технологиите между световните войни предизвиква бум на рекламите у нас.
► След 1945 г. тя е заклеймена като буржоазна отживелица.
► Истинският възход на българската реклама настъпва след идването на демокрацията и навлизането на западното ноу-хау.
***
Текст под снимка Скандалът действа безотказно при реклама на алкохол, но е пагубно, ако се използва за представяне на банка, казва проф. Христо Кафтанджиев стр. 22

Няма коментари: