неделя, 12 октомври 2008 г.

Бизнесът протяга ръка на университетите

Computerworld - специално приложение - 18 стр.
Бизнесът протяга ръка на университетите



Бизнесът протяга ръка на университетите
Под знака на мащабни инициативи от страна на ИКТ фирмите и активност в публично-частните партньорстба премина първата половина на 2008 г. Компаниите измислиха нови, още по-гъвкави форми на сътрудничество с университетите. Направени бяха първите по рода си проучвания на студентите, предстои оповестяване и на резултатите от изследвания на пазара на труда от страна на ИКТ бранша и на КРИБ, които ще покажат какви са реалните потребности от кадри по професии, специалности и сектори и които трябва да послужат като пътеводител при обявяване на приема на студенти в техническите и всички останали ВУЗ-ове и специалности.
От тази академична година 4 факултета на Софийския университет (СУ) "С8. Климент Охридски" - ФМИ, Стопански, Геолого-географски и философски, ще изучават съвременни системи за управление на бизнес-проиеси. Това стана факт, след като СУ и Microsoft България подписаха лииензионно споразумение, с което висшето учебно заведение получи безплатен лиценз за правото да ползва CRM и ERP-бизнес решенията от пакета Microsoft Dynamics. Сумата на дарените технологии и лииензи надхвърля 50 хиляди щатски долара. С този договор СУ стана първият университет в страната, присъединил се към глобалната академична програма на софтуерната корпорация -Microsoft Dynamics Academy Alliance. Ha новите платформи и решения Софтуерните решения, които са предоставени на СУ в рамките на лицензион-ното споразумение, са Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics АХ и Microsoft CRM.
Първата разработена за нуждите на бизнеса магистърска програма по софтуерно инженерство е активност на Сирма Груп и е подкрепена от академичното и административно ръководство на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". За пръв път у нас студентите, специализиращи 8 областта на компютърното програмиране, ще имат възможността да се запознаят с последните новости от технологиите За управление на процесите за създаване на програмни продукти, а също и практически да демонстрират придобитите умения чрез пряко участие в реални проекти на Сирма Груп.
Програмата акцентира върху екипната работа, меките умения (soft skills), управление на ИТ проекти, което досега не беше застъпено в програмата на нито един от българските университети. Учебното съдържание е съставено като надстройка към познанията, които студентите получават в бакалавърския курс, предлаган от техническите университети във Варна, София, Габрово и Русе.
От новата академична година и факултетът по педагогика на СУ, съвместно с фондацията на бизнеса за образованието (ФБО) ще предложат на студентите нова бакалавърска програма "Неформално образование", обновена магистърска про-
грама "Квалификация и пренасочване на работната сила" и първата по рода си За страната програма за следдипломна квалификация по професионално ориентиране и кариерно консултиране. Обучи-телните инициативи идват в отговор на търсенето от страна на пазара към придобиване на знания и опит в сферата на управление, развиване и задържане на човешки ресурси. По магистърската програма и тази за следдипломна квалификация се предвижда защитаване на знания и придобиване на сертификат за професионални умения Global Career Development Facilitator (GCDF), обучението за който go момента се осъществяваше единствено чрез мрежата на ФБО и JobTiger. Със сътрудничеството със СУ, програмата GCDF за първи път получава институци-оналцзация и в академичните среди. Бакалавърската специалност "Неформално образование" идва в отговор на недостига на познания за работа в сферата на различни публично-частни проекти в сферата на "обучение през иелия живот". Всички места от заявени прием по новата форма за обучение вече са заети.
Приемът 3а обновената магистърска програма вече е факт от тази учебна година, но кандидатстването по програмата за следдипломна квалификация ще бъде обявено по-късно тази година.
Програмата за следдипломна квалификация е едногодишна и е ориентирана към всички следващи бакалаври, както и към вече реализиралите се на пазара на труда специалисти, проявяващи интерес към сектора "Човешки ресурси".
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) - София също претърпя реорганизация 6 ИТ звената си. Министерският съвет реши 3а сметка на факултета "Управление и информатика" да бъдат създадени два нови факултета
- "Управление и администрация" и "Приложна информатика и статистика". Те ще бъдат формирани на базата на сегашния факултет "Управление и информатика", който ще бъде закрит. Това предвиждат промени в структурата на висшето учебно заведение, които правителството прие по предложение на Академичния съвет на УНСС. В "Приложна информатика и статистика" обучението ще е по бизнес информатика, статистика и иконометрия, икономика на съобщенията. Преподавателите са 43-ма, от тях 23-ма са хабилитирани.
Правителственото решение предвижда и закриване на Врачанския стопански филиал на УНСС поради неефективност на разходите по поддръжка. Приемът в него е прекратен още през учебната 2004/2005 г.
Освен обичайната вече за редица компании практика по изпълнение на стажантски и академични програми и дарения на оборудване и обзавеждане на високотехнологични компютърни зали, телекомите въведоха нов модел - служители на фирмите да преподават практически знания в университетите. ДиТра
- CAD/САМ центъра на ТехноЛогика, стана основен спонсор на новосъздаващия се CAD център към Машиностроителния факултет на ТУ-София. ТехноЛогика инициира и издаването на учебници по дисциплини от специалност "Информационни системи" във фМИ на СУ БТК, Globul u M-tel вече са "ветерани" в откриването на лаборатории в ТУ-София. Шнайдер Електрик съвместно с ТелеЛинк, S&T съвместно с EMC, R&M, Ericsson, Siemens, както и компаниите Intracom, Контракс и др. Трите "традиционни" телекома имат традиции и в провеждането и набирането на кадри чрез стажантски програми, наред с повечето от компаниите, инвестирали в оборудване във ТУ-София. Транс телеком и Парафлоу комюникейшънс също обявиха стажове, а Стоун компю-търс раздаде първите си стипендии на студенти от ТУ-София.
факт е обаче, че тези инициативи са съсредоточени най-вече към локализираните в столицата ВУЗ-ове, а регионалните институции изостават. Участието и консултации от страна на бизнес-пред-ставители в изготвянето на учебните планове и програми е друг нов похват, сътворен с еволюцията на отношенията между работодателите и академичните среди-генератори на кадри. Всички усилия на ИКТ бизнеса в крайна сметка са насочени към придобиването на реални практически знания и умения у студентите, За да са подготвени те за пазара на труда при дипломирането си.
КАДРИ И ЗАПЛАТИ
Фрапиращи са разликите във възнагражденията на ИКТ кадрите, заети в София, спрямо нивото в останалата част от страната. 1197 лева е средната месечна работна заплата 3а ИТ служителите в столицата през миналата година, а едва 601 лв. - за другите райони на републиката. Това сочат данните от шестото годишно проучване на Computerworld -"Заплати на ИКТ специалистите в България"- 2007, проведено като представително изследване със съдействието на Алфа Рисърч.
В градовете с по над сто хиляди души Заплащането за 2007 г. е средно 718 лв. на месец. В областните и малките градове с под 100 хиляди души население средната Заплата 3а ИТ кадрите е 485 лв. Това показват данните от годишното представително проучване на Computerworld 3а 2007 г. "Заплати на ИКТ специалистите в България" - 2007, проведено с Алфа Рисърч. Регионите на столицата и Варна остават с най-високи средни нива на
Заплащане. Морската столица се очертава вторият град в страната след София, където бизнесът с ИТ решения се разбива най-динамично. Показателно за Варненския регион е, че големи компании като Sciant, Сирма, Стоун компютърс, Taxback International, NEGS и др. локализираха звената си там. Логично това доведе до изостряне на битката %а квалифицирани ИКТ кадри в морската столица и региона.
Русе, въпреки добрата школа на силно "технологично" ориентирания Русенски университет "Ангел Кънчев", не попада сред лидерите от гледна точка на високо Заплащане на местните ИТ специалисти. Пловдив - другото средище на ИТ таланти с фМИ на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и местния филиал на ТУ-София, е едва на 9-а позиция по ниво на възнагражденията, заковавайки на 525 лв. Габрово също изостава 6 заплатите и удря 16-та позиция 6 списъка, въпреки наличието на специализиран технически ВУЗ в града - нивото е 463 лв. Инженерно-педаго-гическият факултет на ТУ-София в Сливен явно не подпомага нивото на заплатите в града - средното Заплащане на ИТ специалист там е 300 лб, което е и най-ниското 6 таблицата за 2007 г.
ПЧП Linux базираната суперкомпютър-на система на IBM, разчитаща на 8192 микропроцесора за постигане на производителност от 23,42 трилиона операции в секунда (TFLOPS), е основата на новия
Национален Супер-компютърен център, открит официално на 9 септември. Центърът се намира в сградата на ДАИТС u ще помогне на България да осъществи редица научни изследвания и да ускори напредъка на страната чрез изграждане на икономика, базирана на знанието. Друг такъв център няма в Югоизточна Европа. Постигната е договореност с ЕС това Збено да се превърне в регионален Център За суперкомпютърни изчисления.
Машината IBM Blue Gene/P е сред стоте най-мощни суперкомпютри в света. Тя ще се използва за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, финансово моделиране, в сферата на образованието, както и за изследване на сеизмичната устойчивост на сгради и риска за населението при бедствия. Центърът в ДАИТС ще се ползва съвместно от консорциум, включващ СУ, ТУ - София, Медицинска академия и БАН, а мощността му може да бъде от полза и за частни български фирми. Изчислителната мощност на су-перкомпютърния център ще се ползва от организации като БАН, Министерството на финансите и различни български университети за комплексни научни изследвания. Новото хипер-модерно звено ще помогне именно в "закърпване" на положението със слабата практическа подготовка на българските студенти, особе но във сферата на високите технологии. Даренията на компаниите, колкото и да са мащабни, се правят на няколко години, през което време оборудването вече е морално остаряло. На IBM Blue Gene/P се Залага надежда да предостави на студентите от българските ВУЗ-ове необходимата им компютърна мощ и системни ресурси, което ще подобри качеството на тяхното образование и ще повиши авторитета на България в изследователските и академичните среди. От юни в ТУ-София бяха открити Център и Лаборатория за виртуално инженерство. Лабораторията за виртуално инженерство е първа по рода си в България, изградена по изследователски проеюп, финансиран частично от МОН и с активната подкрепа на Университет Карлсруе, Германия. Техническите средства включват имерсивна проекционна стена за стереоскопична визуализация, клъстер за паралелна обработка на графична информация и тракинг система 3а следене на позицията на наблюдателя. Програмното осигуряване е уникално за страната и позволява създаването на виртуални светове и взаимодействие между няколко потребителя и виртуалните обекти. Технологията ще бъде разширена със специализирани интерфейсни устройства, позволяващи взаимодействие с виртуалните обекти по различни сензорни канали. В близко бъдеще се предвижда свързването на системата за виртуална реалност в ТУ София с новоизградения център за технологични инженерни решения в Университет Карлсруе за работа по съвместни проекти. Основното предимство на виртуалната реалност е възможността потребителят да изследва и провери комплексните свойствата и функционалността на проектирано изделие, преди то да бъде материализирано.
Научните и технологични области, които се разбиват приоритетно в създадения през септември 2007 г. Център за виртуално инженерство, са ИКТ, системно проектиране, прототипиране, оптимизиране и подготовка на производство mo на нови изделия за промишлеността, както и за медицината и архитектурата. Засега включва шест лаборатории: „Компютърна визуализация" - фКСУ и „Виртуална реалност" - фаГИОПМ, НИЛ „CAD/CAM/CAE 6 индустрията" - МТф, НИЛ „Системно проектиране и автоматизация на монтажа" към фаГИОПМ, НИЛ „Мехатроника" u НПЛ „Комплексна автоматизация на дискретното производство" -Мф.
На 4 юни IBM България откри първия си изследователски център, който се помешава в сградата на фМИ на СУ. Технологичният център е създаден 6 сътрудничество с университетската общност, като част от академичната инициатива на IBM "Да изградим заедно уменията, необходими в 21-ви век!". Лабораторията е достъпна за преподаватели и студенти по ИТ от всички български университети. Технологичният център предоставя на академичната общност -студенти и преподаватели, практически достъп до технологични платформи и информационни системи, които до момента са се ползвали единствено от големите корпоративни клиенти на IBM. Чрез отдалечен достъп учащите могат да черпят пукната им информация от лабораторията и да работят над IBM системи, решения и технологии. В оборудване на изследователския център IBM България е инвестирала над 40 000 долара, а осигурените софтуерни продукти са на стойност десетки хиляди долари. IBM ще подпомага също и разработването и внедряването на съвременни академични програми, чрез които бъдещите специалисти по информационни технологии да получават конкурентна реализация както В България, така и на международния пазар на труда.
КАРИЕРА И ПРОУЧВАНИЯ
20% от студентите в България полз-Ват услугите на кариерните центрове, твърди Гергана Раковска, цзп. директор на фБО. От юли тръгна нов проект на организацията - "Услуги по кариерно консултиране - механизъм за създаване на конкурентоспособна и ефективна работна сила в България", който е на стойност около 60 хиляди долара. Той ще надгради досегашните дейности на ФБО в областта на услугите за кариерно консултиране и професионално ориентиране в България. финансира се по новия механизъм, създаден от USAID - фонд "България". Фондът се управлява от Джърман Маршал фонд и има за цел да продължи подкрепата на инициативи, започнати от USAID. Досега в резултат от инициативите на ФБО беше изградена мрежа на университетските кариерни центрове, както и капацитет ^а предоставяне на услуги по кариерно консултиране и информиране в средното образование и бяха разработени множество полезни информационни и он-лайн ресурси, свързани с професионалното развитие. До март 2009 г. по 8-месечната иниицатива ще бъдат открити 10 нови кариерни университетски центъра. По нея вече са сертифицирани 800-те кариерни консултанти в средното образование по американската система Global Career Development Facilitator (GCDF). Посредством новия проект ФБО ще реализира и идея за създаване на пг нар. ALUMNI клубове - общества на бивши студенти.
Едва 1/3 - или 33 на сто от студентите в страната и 39% от висшистите в София владеят софтуерни офис приложения на високо ниво. Практическата подготовка на студентите за започване на работа е незадоволителна. Изискваните от бизнеса във всички професионални сфери базоби компютърни умения са на ниско нибо, дори и като самооценка на студентите, която не винаги се припокрива с реалността. 43% от студентите 6 София и 28% от студентите 6 страната самоопределят ни&ото си на владеене на английски език като високо. 57% от студентите не са били на стаж, а като основни причини 3а то%а се посочват „защото не се изисква" и „защото нямам информация как да си намеря стаж". Само 15% са били на студентски бригади в
чужбина. Същевременно над 85% смятат, че са добре подготвени за интервю с работодател.
Това показаха резултатите от първото национално представително проучване на професионалната ориентация и мотивацията на студентите в страната, проведено от Hewitt Associates u ФБО, изнесени в началото на годината. В изследването участваха 12 477 студенти от 37 университета и 71 специалности. Очакваше се данните да залегнат в изготвяната от МОН стратегия за висшето образование, но от министерството още няма отзиви.
През ши БАСКОМ, Българският ИКТ Клъстер и КРИБ обявиха, че започват работа по проект за изследване на кадровите нужди на ИКТ бизнеса. Идеята е да се създаде ясна визия от какви кадри има потребност индустрията и да се подават заявки към държавата и университетите. Изследването ще обхване членовете на трите големи бизнес и работодателски организации в сферата на ИКТ, както и всички заинтересовани фирми от сектора. Данните ще се използват зз изготвянето на по-дългосрочна стратегия в сферата на ИКТ кадрите. Други две Значими инициативи, над които трите бизнес-организации активно се трудят, са създаване на система за рейтинг на университетите и взаимодействие на фирмите с академичните среди.
Същевременно стана ясно, че Световната банка започва проучване на недостига на работна ръка в цялата страна по категории, браншове и квалификации. Резултатите трябваше да бъдат оповестени до края на юни, но все още се чакат данни. Изследването е поръчано от Министерството на труда и социалната политика и КРИБ. Обект на проучването са състоянието и перспективите за развитие на трудово-пазарната среда с цел формулиране на политики, осигуряващи нормално функциониращ трудов пазар.
Според изказване на Вивиан Рединг - еврокомисар за информационното общество и медиите, Европа ще изпита недостиг от висококвалифицирани специалисти до 2010 г. Хроничен недостиг на ИТ кадри вече се усеща в глобален мащаб. Според анализатори, се очаква и финансовата криза, сполетяла CAUL да се отрази в най-скоро време и върху икономиките на Стария континент.
неделя, 12 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: