сряда, 15 октомври 2008 г.

Компаниите у нас не се страхуват от срива на Wall street

Класа - 22 стр.
Компаниите у нас не се страхуват от срива на Wall street



В последните няколко седмици за финансовата криза се говори много и още повече се изписа. Някои специалисти я определиха като най-сериозната в последния век, други смятат, че ще подейства отрезвяващо. Вестник "Класа" обобщи мненията на най-изявените мениджъри от водещите сектори в икономиката. Повечето се обединиха около мнението, че сривът на банковата система няма да има пряк ефект, но все пак трябва да се внимава. Според Камелия Попова, управител на Cofas България, "вече видяхме най-сериозния пик на световната финансова криза, а у нас тя ще се усети най-силно през 2009 г., а към средата на 2010 г. ще има стабилизиране". "Очакваме през 2009 г. оскъпяването на финансовите ресурси да доведе до по-внимателно следене на финансовите заеми и до затягане на дисциплината", заяви още мениджърът. Като най-губещи Попова определи строителството, автомобилната промишленост, въздушния транспорт и електронните компоненти.
Най-разтресен от финансовото земетресение е имотният сектор
През миналата седмица в столицата се състоя балканска конференция за недвижими имоти BalREc, където водещите мениджъри и консултанти от бранша посочиха опасностите и възможностите за развитие. Анализаторите на сектора се обединиха около мнението, че е време инвеститорите да преоценят очакванията си за печалба, защото приходите от предишните години ще намалеят. Според Илиян Василев от Deloitte кризата ще затрудни финансирането на големи проекти. Но това не означава, че те напълно ще спрат. С неговата теза се съгласи и Росен Плевнелиев - мениджър на "Резиденшъл парк" в София. "Банките няма да финансират всичко. Ще се обръщат към дългосрочните си партньори. Финансирането ще стане по-скъпо", посочи специалистът. Според Сергей Койнов от Forton International основното въздействие се състои в промяна на кредитната политика на банките. Лихвените нива са се покачили с около 1% от началото на годината, което се отразява и на цялата икономика. Друг е въпросът, че подобно увеличение едва ли ще обезкуражи големите международни фондове с интереси у нас. факт е, че пазарът за продажби на дребно в България продължава да се развива с много бързи темпове, като най-вече се набляга на строителството на търговски центрове от типа мол. А в момента на българския пазар има близо 15 проекта за молове, които предстои да бъдат завършени през 2009-2010 г. Според данните на Colliers International, за първите 6 месеца общата търговска площ на моловете в страната се е повишила с 31%, като най-съществен принос за това има откриването на Mall Varna, чиято площ е 33 хил. кв. м. Този мол е и най-големият по площ от всичките 9, които са отворили врати на българския пазар до момента. От строящите се комплекси най-голям ще бъде Carrefour Tzarigradsko, чиято площ е 66 хил. кв. м, а строителните работи по него се извършват от компанията Carrefour. От друга страна, инвеститори от ранга на Immoeast u Equest вече започнаха да разпродават част от активите си у нас. Само преди месец City center Sofia беше продаден, а преди броени дни се заговори за сделка и за Mall Sofia. Според Койнов големите международни фондове вече сравняват цените на офис сградите в София с тези в Мадрид.
Но не всички имотни специалисти отчитат финансовата криза като толкова негативна. Дори някои нарекоха въздействието й оздравително. Според инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг", част от проектите няма да бъде реализирана и по този начин ще бъдат отсени качествените. Михаил Чобанов от "Бългериан пропертис" в интервю за вестник "Класа" каза, че световната финансова криза дойде в България навреме дотолкова, доколкото нашият имотен пазар имаше нужда от отрезвяване, за да избегнем имотния балон, който се наблюдаваше в САЩ и някои държави от ЕС. Той посочи, че именно пазарът на ваканционни имоти е този, който в най-голяма степен ще понесе последиците от световната криза заради липсата на британски и ирландски купувачи.
А какво се случва с кредитирането?
Според последните данни на кредитния консултант "Бест Кредит България" в момента са налице две противоположни тенденции на кредитния пазар у нас. Първата е, че някои кредитори стават по-предпазливи при отпускане на финансиране, по-взискателни са към кредитополучателите и намаляват процента на отпуснатите средства спрямо стойността на обезпечението. Втората тенденция е обратната - увеличаване на процента на финансиране. Тя се наблюдава при кредитори, които доскоро са били доста консервативни и са кредитирали до 80% от стойността на купувания имот, а отскоро дават до 90% от стойността на сделката. По този начин те се опитват да спечелят по-голям пазарен дял за сметка на банките, които са станали по-консервативни сега. Според Борис Димитров от "Кредит Навигатор" повишаването на лихвите по кредитите и затягането на изискванията на банките ще доведат охлаждане и на кредитния пазар в България.
Камен Колчев, председател на СД на "ЕЛАНА финансов Холдинг", е на мнение, че българската икономика е свързана със световната, така че неизбежно кризата ще повлияе и на бизнеса в България. Икономическият растеж на страната няма да бъде в прогнозираните размери за следващата година. Все пак страната ни ще бъде засегната много по-слабо от развитите икономики.
Макар и индиректно бизнесът на международните компании, представени у нас, ще бъде повлиян. Според Георгиос Макридопулос, изпълнителен директор на "Нестле Айс Крийм България", "при евентуална рецесия се очаква и намаляване на разполагаемия доход на населението и покупателната му способност, което ще се отрази пряко на нашия бизнес както в България, така и в световен мащаб. Ние очакваме да имаме по-ясна представа как настоящата ситуация ще се отрази на ежедневния живот на населението, преди да предприемем конкретни мерки в насока към лимитиране на риска за бизнеса". А Димитър Друмев, изп. директор на "Санома Блясък България" , не очаква спад на продажбите, но и не разчита през 2009 да се повтори ръстът от 2007 и 2008 г. "Все още никой не може да каже какво ще се случи точно, но в Източна и Централна Европа се очаква не толкова сериозна криза, колкото чувствително намаляване на икономическия ръст - най-вече поради рецесия в строителството и намаляване на износа към по-развитите, но и по-засегнати пазари", смята медийният бос. А Бойко Шойлеков, и.д. изпълнителен директор на "Оргахим" АД, дори ясно признава, че кризата вече дава първите си резултати. "Последните срещи, които проведохме в Румъния и Турция, показват, че кризата се проявява и в нашия регион. Като цяло всички компании търсят сигурност при разплащанията, стабилност в срока, при който могат да получават суровина на определена цена. Такава сигурност не може да бъде дадена, защото крайните цени са свързани с цената на петрола. Малеиновият анхидрид например, който е базова суровина за производството на много продукти за строителния бизнес, и той също е обвързан с цената на петрола. Мога да обобщя, че бизнесът е много внимателен и консервативен в своите прогнози и подхожда по-консервативно към всички нови партньори", обобщи специално за "Класа" Шойлеков.
***
Банковият колапс вече порази ИТ бизнеса
Световната финансова криза засегна силно и ИТ бизнеса. През следващата година се очаква продажбите на ИТ да се редуцират със 170 милиарда долара, прогнозира "Блумбърг", визирайки най-големите играчи в индустрията Intel и Microsoft. Пазарът, оценен на 3,41 трилиона долара, ще претърпи първия голям спад от 2001 година насам, пише Technews. Причина за това ще бъде съкращаването на корпоративните разходи за покупка на компютри, софтуер и мрежово оборудване. Максимумът В редуцирането на разходите за ИТ ще достигне 5% през следващата година. Компаниите ще харчат по-малко за ИТ, тъй като банките ще ограничат кредитирането заради кризата с ликвидността. Много финансови институции в САЩ вече силно ограничиха и дори прекратиха даването на кредити, а други увеличиха рязко лихвените проценти. Според анализаторската компания iSuppli ръстът на технологичните компании ще падне от 4% на 3,5%.

сряда, 15 октомври 2008 04:18:29

Няма коментари: