сряда, 15 октомври 2008 г.

Интернет завладява новото поколение мобилни телефони

Пари - 26 стр.
Интернет завладява новото поколение мобилни телефони

Христо ЛАСКОВ

Apple iPhone и дори повече. Това са надеждите, които Google и HTC възлагат на своя телефон G1 (който е първият с операционната система Android) и RIM на своя BlackBerry Storm. Първото устройство трябва да дебютира в САЩ в края на тази месец, а второто ще се появи през ноември.
И докато досега имаше много смехотворни имитации на iPhone, очакванията на тези гиганти са, че този път телефонът на Apple ще се сдобие с истински конкурент, който да е достоен да го свали от престола му.
Проблеми
Естествено и двата телефона изглеждат перфектни на демоклиповете си. Най-вероятно обаче проблемите с тях ще започнат още с пускането им на пазара (не че с iPhone нямаше такива - например липсата на гласово набиране, опция за запазване на прикачени файлове от писма и невъзможността да се отварят RTF файлове). Тези проблеми обаче и досега не са попречили толкова сериозно на продажбите на устройството и то се купува като топъл хляб по цял свят.
И дори и да не са чак дотам перфектни, HTC G1 и BlackBerry Storm определено са в една група с iPhone. Поне в класациите на лудналите по високите технологии и мобилния интернет бизнесмени, които не могат да живеят без 3G мрежа и устройство за мобилна поща и сърфиране подръка.
Android
На пръв поглед HTC G1 и платформата Android изглеждат по-скоро предназначени за потребителите, а не толкова за бизнеса. Телефонът не поддържа интеграция със системи като Microsoft Exchange, а начините за подсигуряване на сигурността остават неясни. Допълнителните му приложения обаче изглеждат достатъчно усъвършенствани и изтънчени, а сърфирането с G1 прилича досущ на това с iPhone.
Storm от своя страна е ясно ориентирано към бизнес потребителите, въплъщавайки в себе си имейл услугата и сигурността с марка BlackBerry. Интернет сърфирането с този телефон също изглежда обещаващо.
Интерфейс
И в двата случая остава само едно неизвестно - потребителският интерфейс. Сигурно е, че и двата телефона имат голям проблем, какъвто е липсата на опции cut и paste, както и невъзможността за вършене на няколко задачи едновременно.
На теоретично ниво устройствата, работещи под Palm OS и Windows Mobile, са конкуренти на iPhone. Нито една от двете операционни системи обаче не е изкарала нещо съществено ново от излизането на телефона на Apple. И Palm, и Microsoft работят по новите версии на операционните си системи, така че е напълно възможно те да се опитат да се върнат с нови сили на пазара.
Във всички случаи обаче с появата на G1 и Storm ще станем свидетели на изцяло ново ниво на мобилните комуникации.

сряда, 15 октомври 2008 03:28:35

Няма коментари: