неделя, 12 октомври 2008 г.

Сериалити

сп. Тема - 66 стр.
Сериалити

Светослав СПАСОВ

Любовна сага с дъх на кръвосмешение къса сърца от ефира на Нова. bTV отвръща с дългосвиреща история за лекари. Стават ли сапунките опасни за живота на риалитата?
Достатъчно реалистично ли ви звучи следната история? Млада красавица закъснява за собствената си сватба. Тя запъхтяно тича по улиците, облечена в дълга бяла рокля. Изведнъж на пътя й се препречва автомобил. Колата леко я блъска. Отвътре излиза младеж, готов да помогне. Погледите им се срещат и между двамата пламва спонтанна любов. Тя обаче е обречена, тъй като всъщност те са брат и сестра, но не го знаят. Така накратко започва най-новият български телевизионен сериал - „Забранена любов". Драмата върви в ефира на Нова телевизия от седмица. Първият епизод в неделя
дори би по рейтинг Big Brother 4 - 766 000 срещу 692 000 зрители, съобщиха от PR отдела на телевизията. Интересът окуражи шефовете на Нова и те обявиха, че занапред „Забранена любов" винаги ще се излъчва преди риалитито в Нови хан. След това обаче зрителите на бг сапунката понамаляха и в понеделник и вторник те бяха 630 000 и 490 000 зрители.
Въпреки това босовете на Нова телевизия са убедени, че
поредицата е осъдена на успех
тъй като показва живота в България в прав текст и без заобикалки. „Идеята на сериала е оригинална, съобразена е с битието ни и е одобрена от консултанта -
компанията „Fremantle media", най-големия производител на сериали в Европа -поясни изпълнителният директор на „Забранена любов" Иво Вандов. - фирмата е доказана, а нейните продукти често пъти задържат интереса по 7-8 години. Сюжетните линии в „Забранена любов" са обмисляни дълго с цел всеки човек в България да открие в сериала себе си или сбой близък. На героите се случва това, което често се случва в София и в големите градове. Всичко е премислено до последната подробност. Стигнахме чак дотам да изчисляваме колко време е нужно на героите да стигнат от точка А до точка Б, за да го заложим в последователността на сцените."
Телевизията засега планира сериалът да бъде поне 220 серии. Ясно е и развитието на сюжета за 4 месеца напред. В студиото вече е направено
място за затворническа килия
тъй като на един от героите му предстои да лежи в нея. От екипа обаче мълчат кой ще е той. Но издават, че всяка седмииа се снимат по пет епизода. „Всеки се пише от 12 сценаристи, които взимат решенията с брейнсторминг" -допълва Вандов.
Много баби, хилаво дете, клатят глави обаче част от зрителите, според които сериалът засега просто не става. С малки изключения актьорите играят зле и образите им стоят изкуствено и неправдоподобно, написа след първия епизод известен всекидневник. „Сега разбрах за-шо дълго време ни представяха с маски героите в новия български сериал „Забранена любов" - допълни в блога си зрител. -Просто актьорите ги е било срам да признаят, че са участвали в това чудо. Сапунката се вписва в позабравените традиции на телевизионния театър, който навремето се излъчваше всеки понеделник. От това, което видяхме в „Забранена любов", немеят звяр и природа, както би казал поетът. Толкова кънтящи от кухота и неестественост диалози отдавна не бяхме чували." Достоверността на историята пострада в първата серия, когато семейството на изоставения младоженец започна да се теши със симфонична музика. Цигулките и флейтите предизвикаха усмивки сред хората, които знаят какво най-често кънти от къщите под Витоша.
Екипът обаче не приема изцяло критиките. „Гостите ни от „Fremantle media" бяха учудени, че актьорите идват за снимки с научен и вече репетиран текст
- твърди изпълнителният продуцент. -Признаха, че в други страни звездите рядко били толкова мотивирани. От старта преди 3 месеца досега не сме преснимали нито една серия по вина на артистите, което също е рядкост. Затова не приемам упреците, че актьорите са слаби. Избирали сме ги в продължение на 7 месеца, факт е, че
диалозите трябва да се водят по-динамично
Артистите още правят по време на разговорите паузи, които са по-характерни за театъра. Скоро този проблем ще бъде отстранен. Що се отнася до симфоничната музика 6 първия епизод, не сме дог-ледали този детайл, за което си взимам бележка."
„Забранена любов" не е първи опит на Нова в индустрията със сапунките. Преди няколко години телевизията пусна и друг амбициозен проект - „Хотел България". Туризмът, примесен с убийства и изневери, не понесе на зрителите и епизодите бързо отпаднаха от програмата. „Хотел България" не успя не защото идеята за него бе лоша, а защото екипът все още не бе подготвен да решава бързо проблеми, появили се в хода на снимките
- коментира Вандов. - Въпреки това опитът от него е много ценен. Ако не беше „Хотел България", сега нямаше да сме уверени в успеха на „Забранена любов".
bTV също се готви да пусне своя сапун-ка още този сезон. Преди шест години телевизията първа от частните излъчи български ситком, който се превърна в най-успешния сериал до момента. „Тя и той" остана на екран, включително и по Fox life, пет сезона, през които зрителите изгледаха общо 108 серии. Засега се знае, че новата продукция на медията ще се прави от Нико Тупарев. Чува се още, че в нея ще се разказва за лекари. Преди време веднъж продуцентът вече опря до медицината в „Клиника на третия етаж", направен по поръчка на БНТ.
Освен Тупарев
сериал се е заел да прави и екипът на Слави Трифонов
Засега обаче от „Седем осми" не го обявяват официално. Все пак вече се знае, че Дългия е готов с първите епизоди. Говори се и че в момента той преговаря с bTV да го финансира.
Скоро бг сериали може би ще гледаме не само в праймтайма на ефирните Нова, bTV или БНТ. Новият собственик на ефирната телевизия TV2 Роналд Лаудер също се готви да показва такива, но по кабелна телевизия, гласи друга клюка из медийните среди. Очаква се програмата да е специализирана за сапунки и ситкоми, голяма част от които да са родни. Проектът са движел от екипа от румънските телевизии на медийния магнат.
Сапунките ще бъдат все по-силен коз в ръцете на телевизиите в битката им за зрители, но няма да заместят риалитата в сърцата им, твърдят експерти. Те смятат, че занапред мелодрамите ще се множат и ще увеличават аудиторията си, ако не биват хвърляни на „вълците" Survivor u Big Brother.
***
Текст под снимка
Ситкомът „Тя и той" е най-успешният български сериал в последните години със 108 излъчени епизода
неделя, 12 октомври 2008 00:24:40

Няма коментари: