четвъртък, 28 август 2008 г.

Американските бизнесмени, които промениха света

Класа - 24 стр.
Американските бизнесмени, които промениха света



Най-влиятелните предприемачи в историята на САШ направиха света, в който живеем, много по-различен
Америка може да не е най-великата страна в света, но със сигурност може да се похвали с едни от най-успелите бизнесмени. Те не само направиха милиони, но и промениха изцяло епохата, 6 която живеем, като тласнаха цялото човечество напред.
Бил Гейтс
(1955)
Това е може би най-богатият пенсионер в света. 13 поредни години беше на първо място в класацията на Forbes за най-заможни хора. Заслугата му за световната история е разработването на операционната система Windows, която му донася в банковата сметка 58 милиарда долара. В последните години той и съпругата му Мелинда се занимават усилено с благотворителни проекти, свързани с образованието и здравеопазването.
Стив Ажобс
(1955)
През миналата година американското списание Fortune го обяви за най-предприемчивия бизнес ръководител, чиято дейност е въздействала най-силно върху световната общественост. Ръководителят на компютърния гигант Apple Стив Джобс е един от малкото хора, които даже след пълния си провал се изправят отново на крака, продължават битката и в крайна сметка я печелят. С него започва епохата, в която се използват мишка, десктоп и прозорци. Негова е заслугата и за продаването на повече от 110 милиона iPod-a и 4 милиарда песни през онлайн магазина iTunes. Последната стъпка е навлизането на пазара на мобилни телефони с iPhone. Джобс също така основава Pixar Animation Studios, която първоначално принадлежи на Джордж Аукас и се казва The Graphics Group. Компанията става един от лидерите в компютърната анимация и добива известност чрез филми като "Играта на играчките", "Търсенето на Немо" и "феноменалните". Впоследствие е купена от Walt Disney Company.
Уолт Аисни
(1901-1966)
От всички американски предприемачи Уолтър Елиас Дисни е този, който е направил най-много хора щастливи. В продължение на 43 години успява да превърне киното в средство на модерната култура. Той създава едни от най-обичаните филми по целия свят, както и "най-щастливото място на Земята" - "Дисниленд". Интересното е, че след края на Първата световна война Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба си. През 1928 г., пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус, който по-късно става звезда в "Параходът Уили" - първия анимационен филм със звук. На 21 декември, 1937 година се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното - "Снежанка и седемте джуджета". Доскоро наричан "лудостта на Дисни", проектът става най-касовият филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен "Оскар", придружен от седем малки "Оскар"-чета. През 1955 г. отваря врати проектът мечта на Уолт - "Дисниленд", който през първите си три десетилетия е забавлявал повече от 250 милиона души, включително президенти и височайши особи от цял свят.
Хенри Форд
(1863-1947)
Хенри форд спокойно може да бъде наречен бащата на съвременния автомобил. Той е един от основателите на автомобилната корпорация "Форд" и усъвършенства последователно конвейерното производство в автомобилостроенето. Концепцията на Форд за модерно строене на автомобил е революционна не само за индустриалните продукти, а силно повлиява и на модерната култура. Форд настоява да се направи кола, която да е достъпна за всички. Неговата идея противоречи на желанията на съдружниците му, които искали максимална печалба, правейки коли само за богатите. Въпреки това форд продължава със своето начинание, отворена е поточна линия и започва масово производство, по-бързо и по-евтино от останалите компании. Неговият Model Т, който дълго време се произвежда само в черно, позволява на хората да си търсят работа по-свободно и да имат повече време.
Джон А. Рокфелер
(1839-1937)
Легенди се носят за това, как Джон Д. Рокфелер забогатява. Някои казват, че всеки ден е купувал по една ябълка, излъсквал я е и на следващия ден я е продавал двойно по-скъпо, други са на мнение, че просто е наследил парите на богата леля, но истината е, че Рокфелер осъществява революция в петролната индустрия.
Още като дете вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството. През 1870 г. открива компанията Standard Oil и тя работи, докато той се пенсионира през 1890 г. Петролът намира голямо приложение и Рокфелер става най-богатият мъж на света и първи американски милиардер.
Наричан е още "най-богатият човек на всички времена". От друга страна, Джон Рокфелер е един от основателите на федералния резерв на Щатите, институцията, която контролира националната валута, смятана за враг на свободата на американците. Много от дейностите му са смятани за незаконни и неморални. Първите антимонополни дела в историята на САЩ са именно срещу неговата компания. Съдебните процеси завършват с разделянето на Standart на 38 части. След това Рокфелер се посвещава на благотворителна дейност.
Андрю Карнеги
(1835-1919)
Андрю Карнеги вярва, че с богатството идват и морални задължения. Когато говори за натрупването на боаатство, той казва: "Нито един идол не покварява така, както парите." Карнеги е известен както с благотворителността, така и с далновидността си. Той предвижда бъдещото търсене на желязо и стомана във време, в което релсите и мостовете са дървени. Той снижава разходите на своите стоманени фабрики, реорганизира ги и ги прави по-ефективни. С негова помощ САЩ надминават Великобритания по производство на метали. Карнеги прехвърля успеха за своите начинания на сътрудниците си, "правилните хора на правилните позиции". Той предлага за своя епитафия: "Тук лежи човек, който успя да се обгради с хора, по-умни от него."
Майкъл Блумбърг
(1942)
Милиардер, "факир на финансовата информация и два пъти кмет на Ню Йорк. Това са само част от титлите пред името Майкъл Блумбърг. За спечелването на първия мандат Блумбърг се изръсва с рекордните 72 милиона долара, като всеки цент идва от личната му сметка. Усилията му са успешни и така Блумбърг става третият републиканец, избиран на кметския пост в Ню Йорк през последните сто години. Но големият му скок в истинския бизнес идва през 80-те години, когато създава агенция за борсова информация - Bloomberg, феноменалното му откритие е съхраняването на база данни от борсовите сесии. Още като брокер той се сблъсква челно с липсата на обща подредена информация и решава, че е необходимо да се създаде база данни, която да съхранява бизнес показателите, да ги анализира и да дава различни комбинации от данни за продажбата и купуването на ценни книжа в миналото и в настоящето. Днес информационната агенция се конкурира с Reuters и доставя финансова информация от федералния резерв на САЩ до Ватикана.
Ажордж Ийстман
(1854-1932)
Джордж Ийстман превръща фотографията в спорт за аматьори, а компанията му Kodak се превръща, в символ на филмовото производство. Докато се нагорещявала конкуренцията за производството на фотоапарати, той изместил вниманието си и измислил първия фотографски филм, с който заместил трудните за употреба стъклени плоскости. По този начин се дава начален тласък и на развитието на киноиндустрията. Ийстман получава патент за камера с лента и по късно започва масовото производство и продажба на апарата Kodak Brownie на цена 1 долар. Той е изключително елементарен. Конструкцията му е толкова съвършена, че остава непроменена в продължение на цели 80 години. Продуктите на Kodak стават толкова харесвани, че федералният съд на САЩ през 1921 г. забранява на Джордж Ийстман да купува други компании, за да спре по този начин превръщането на компанията му в пълен монополист.

четвъртък, 28 август 2008 04:05:01

Няма коментари: