събота, 26 април 2008 г.

Навършват се 22 години от катастрофата в Чернобил

Навършват се 22 години от катастрофата в Чернобил

дата : 26 април 2008 г. 9:19 ч.
По официални данни от взрива са пострадали 2,5 млн. украинци. Снимка: ЕРА/БГНЕС




Хиляди свещи бяха запалени тази нощ точно в 01.24 ч. московско време в православните храмове в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Така по традиция вече години наред точно в часа на взрива на Чернобилската АЕЦ жителите на индустриалните райони отдават почит на земляците си, участвали в ликвидирането на последиците от катастрофата.

С молебени в църковните храмове днес цяла Украйна ще почете паметта на жертвите от аварията през 1986 г. В самия Чернобил ще се състои митинг-реквием, а президентът Виктор Юшченко ще присъства на полагането на венци пред мемориалната могила "На героите от Чернобил" в Киев и във възпоменателен молебен в украинската столица.

По официални данни от взрива са пострадали 2,5 млн. украинци, сред тях около 300 000 т. нар. ликвидатори - пожарникари и други, участвали в първоначалното ликвидиране на последиците. След катастрофата 230 000 души бяха изселени от заразената територия.

Днес в 30-километровата забранена зона около централата ще бъде разрешено влизането на бившите жители, съобщиха украинските власти. В навечерието на 22-рата годишнина руската компания "Атомстройекспорт" обяви, че е изпълнила задълженията си по договора за стабилизационни мероприятия на "саркофага", с което гаранционният му срок е удължен с 15 години, през които трябва да бъде построено новото укритие от типа "Арка".

Вчера бе пуснато в експлоатация и първото хранилище за радиоактивни отпадъци от заразените територии, открито от украинския министър на извънредните ситуации Владимир Шандра.

В Русия отбелязват Ден на паметта на загиналите при радиационни аварии и катастрофи. В Москва на Митинското гробище митингът в памет на загиналите "ликвидатори" ще започне пред храма, който бе построен само за пет месеца специално в памет на жертвите от Чернобил и загиналите при извънредни ситуации.

Той отвори врати през септември 1999 г. и бе осветен от патриарх Алексий. На това гробище са погребани 28 пожарникари, станали първите жертви на катастрофата.

Представители на руското министерство на извънредните ситуации, представители на посолствата от Украйна и Беларус, роднини от двете страни ще положат венци пред паметника, изобразяващ пожарникар, закрил с гърдите си ядрената гъба, и трите камбани на скръбта.

В Беларус също са предвидени църковни служби и траурни митинги. Президентът Александър Лукашенко и министри ще посетят най-тежко пострадалите райони на Гомелска област, за да се срещнат с местните жители, а опозицията планира в столицата Минск протестна акция, която бе разрешена от властите.

Участниците ще протестират срещу отменянето на социалните помощи за пострадалите и срещу строителството на АЕЦ в републиката. Беларус пострада повече от всички страни от Чернобилската катастрофа - на нейна територия паднаха около 70 процента от изхвърлените радиоактивни вещества.

По международни оценки понесените от нея щети възлизат на 235 млрд. долара, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В изявление по повод траурния ден генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обеща, че световната организация ще помага за възстановяването на опустошения район на атомната електроцентрала в Чернобил.

Той припомня, че Общото събрание на ООН обяви годините между 2006 и 2016 за десетилетие за възстановяване и устойчиво развитие на Чернобилска област.

Световната организация ще направи през този период всичко възможно, за да подкрепи усилията за пълно обновяване на района, обеща нейният генерал секретар. Той призова международната общност да продължи да оказва щедра помощ за постигането на тази цел.

Няма коментари: