неделя, 27 април 2008 г.

Рекламирайте марката, не продукта

сп. BussinesWeek - 59 стр.
Рекламирайте марката, не продукта
Ивайло Богомилов, изпълнителен директор на Маркет тест
Все повече потребители се насочват към марковите стоки, тъй като това е гаранция за качество. Добре е стоката да има бранд и ако е качествена, за нея ще работи рекламата "от уста на уста". Все повече наши производители осъзнават Важността на марковизацията. Вярно, в началото се работи за марката, но от един момент тя работи сама за себе си, стига да е добре управлявана. Компаниите следва да инвестират в разпознаваемостта на марките си. От сектора зависи за колко време един бранд ще стане познат.
В динамични сфери като телекомуникациите и IT бранша марките се изграждат сравнително бързо, защото навлизат на пазара чрез младите хора. В хранителния сектор и бързооборотните стоки това става доста по-трудно. Цените са по-ниски и хората са склонни да опитат различни продукти. Затова е необходимо повече време, за да се наложи марка. Напоследък у нас се постига марковизация и на масовите продукти като колбаси, сирене, кашкавал, бира, хляб.
Ако искате да наложите бранд, търсете баланс между цена и качество. Често това става със сериозни рекламни бюджети, но ако качеството е ниско, ще се постигне обратен ефект. Едни от основните маркетингови тестове са свързани с тестване на реклама и оценка на кампанията. Основната цел е да се види дали марката се разпознава добре от клиентите. Ако рекламната кампания не акцентира върху бранда, може да доведе до ползи за останалите играчи на пазара, вместо да има нарастване на продажбите на рекламирания продукт. В Маркет тест над 90% от проучванията са поръчани от международни компании и малка част от български. Единици са българските фирми, които професионално тестват познатостта на марката и налагането на продукта.
неделя, 27 април 2008 04:03:06

Няма коментари: