събота, 3 май 2008 г.

Журналистиката чества Световния ден за свобода на печата


дата : 3 май 2008 г. 10:46 ч.
Едва 18% от населението живее в страни, в които се спазват правата на печата. Снимка: sxc.hu3 май е Световният ден за свобода на печата, учреден по решение на ЮНЕСКО, но и днес свободата на словото остава проблем за много страни в света.

На 30 април излезе годишният доклад на неправителствената организация Фрийдъм Хауз, който изпрати България е на 76-то място по свобода на печата от 195 страни.

На първите места по свобода на медиите са Исландия и Финландия. Тенденцията, коментира докладът, е към налагане на все по-големи ограничения на печата, физическа разправа и насилие над журналистите.

Едва 18% от населението живее в страни, в които се спазват правата на печата. Отчита се напредък в Близкия изток и Северна Африка заради неограничения достъп до сателитни телевизии и интернет.

Най-малко 65 журналисти са убити по света заради работата си през 2007 г. Това е най-високата цифра от 13 години, а близо половината жертви на съсловието са загинали в Ирак, показват данните на Комисията за защита на журналистите.

Според нея за миналата година жертвите са с една по-малко от тези през 1994 г., когато много от загиналите отразяваха геноцида в Руанда.

По данни на "Репортери без граници" убитите за 2007 година журналисти са 86. Само в Ирак за изминалата година са убити 32 репортери, както и 12 работници в медиите, сред които преводачи, посредници, телохранители и шофьори.

Няма коментари: