петък, 2 май 2008 г.

Отчетоха трикратен ръст на продажбите на лаптопи у нас

Монитор - 16 стр.
Отчетоха трикратен ръст на продажбите на лаптопи у нас

Тодор ВАРЧЕВ
През 2008 г. се очаква да закупим преносими компютри за над 200 млн. лв.
При 8330 продажби на преносими компютри (лаптопи) в България за цялата 2007 година само за първото тримесечие броят им е 4510, което е ръст от 275%. Това съобщи Михай Гуран, регионален мениджър на Dell за България и Румъния.
През 2009 година половината от всички продадени компютри ще бъдат преносими, прогнозират от компанията за ИТ системи и услуги Dell.
Най-големият пазар на компютри през 2008 г. се очертава този на преносимите машини, сочат пък данните на агенцията за информация, проучвания и анализи CBN. Прогнозите са, че доставките на маркови ноутбуци у нас ще надхвърлят сумата от 200 млн. лв. Една от вероятните причини според специалисти от бранша се дължи и на въведената потребителска такса, свързана с бъдещото рециклиране на употребаната бяла и черна техника. Тази такса се формира на база теглото на продукта. И най-тежкият лаптоп е по-лек от настолна машина. От друга страна, разширяващите се възможности за използване на компютрите на публично място и мобилния интернет превръщат преносимите компютри в необходимост за бизнеса.
Втори по големина пазарен сегмент се очертава пазарът на монитори.
Прогнозата на CBN е, че през 2008 г.доставките на монитори в България ще надхвърлят 100 млн. лв. Според анализаторите логиката на пазара сочи, че ръстът на ИТ доставките в евро през 2008-а следва да е по-голям от този през 2007 и отново да достигне двуцифрен резултат.
В същото време обаче според направено вече обобщение от страна на европейски наблюдатели най-бавен ръст на пазара на персонални компютри в Централна и Източна Европа за миналата година се отчита в България и Румъния ­ съответно едва 3,5% и 5,9% на годишна база.
Общо пазарът в региона е нараснал с близо 23% като обем и почти 25% като стойност до 16 млн. компютри на стойност над 14 млрд. долара. Най-бързо се развива украинският пазар, който нараства почти два пъти по-бързо от средния темп за региона.
CBN очаква общата стойност на доставките на компютърен хардуер да надхвърли в голяма степен 750 милиона лева, което би означавало средно над 100 лева на жител на страната.
Въпреки очакваните добри резултати обаче, някои проблеми в ИКТ бизнеса продължават да се задълбочават, предупредиха от CBN. Най-сериозни проблеми остават кадрите, ценообразуването на ИТ услугите, сравнително ниските маржове, междуфирмените отношения и задлъжнялост и нелоялна конкуренция.
***
Текст под снимка
Общата стойност на доставките на компютърен хардуер у нас през 2008 г. се очаква да надхвърли 750 млн. лева.
петък, 2 май 2008 02:37:03

Няма коментари: