петък, 2 май 2008 г.

Вестник „Дума” ще продължи да излиза

Дарик интернет новини - България
Вестник „Дума” ще продължи да излиза

Ива КАПКОВА
Вестник „Дума” ще продължи да излиза. Този ангажимент пое премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, който участва в празника на левия печат в Борисовата градина. Социалистическата партия ще си запази марката, на която е собственик, декларира и секретарят на БСП Ивелин Николов. Решението за това кой ще издава вестника ще бъде взето до 10 май, потвърди Николов, но според него е по-удачно той да се предостави на издателска група, а не само на един човек.
С извънреден празничен брой за 1 май „Дума” отбеляза празника на левия печат и 20-годишнината от издаването си. Вестникът ще излиза до 1 юни, а междувременно ръководството на БСП ще решава на кого да предостави издателските права. По този повод секретарят на БСП Ивелин Николов коментира за Дарик:
„Има една група, която има срок да разработи различни варианти кой да издава вестника и още през първата десетдневка на май да предложи на ръководството на партията как да се издава вестникът”.
Марката е дадена на Манджуков за 10 години?
„Не под наем, дадена му е за ползване съгласно договор. В договора е записано, че в момента, в който той заяви желание, че не иска да го издава или в момента, в който преобразува издателската къща, марката автоматично се връща при нас. Според мен не трябва да го издава никой сам. Трябва да се намери група хора, които да го издават”.
Попитан от Дарик и соцлидерът Сергей Станишев обеща, че БСП има грижата за съдбата на левия всекидневник:
Г-н премиер, дали вече сте наясно каква ще бъде съдбата на вестник „Дума”? Днес е и празник на левия печат.
Не се притеснявайте за вестник „Дума”, ще излиза. Имаме грижата.
На журналистите от вестника се връчват предизвестия за прекратяване на трудовите договори още от миналата седмица. Става въпрос обаче за прекратяването на правоотношенията им с фирмата на досегашния издател Петър Манджуков - ПМ „Прес”. От редакцията на „Дума” твърдят, че вестникът е на самоиздръжка още от 1 юни 2004 г., откогато Манджуков не е превеждал пари. Ако БСП намери нов издател, на когото да предостави марката „Дума”, той най-вероятно ще преназначи екипа на левия всекидневник.
01.05.2008
петък, 2 май 2008 00:01:00

Няма коментари: