четвъртък, 1 май 2008 г.

Днес е 1 май - Международен ден на труда


дата : 1 май 2008 г. 9:50 ч.

Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Снимка: ЕРА/БГНЕС1 май се чества като Международен ден на труда. В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 г. За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година.

Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя през 1886 година на 1 май, когато се организира първата в историята обща международна стачка.

В американския град Чикаго на стачка излизат 300 000 работници с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а стачкуващите дават осем жертви.

Във следващите години 1-ви май започва постепенно да се отбелязва в почти всички страни. През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890 г.

В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови събирания за отбелязване на празника са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин.

Понастоящем празникът е официален и е неработен ден. Държавната власт не се ангажира с провеждането на масово отбелязване на празника.

Честването е най-често отбелязвано от леви партии и движения, като най-значителни са митингите-концерти на БСП. Денят се отбелязва специално и от синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа".

С традиционен празник в Борисовата градина ще бъде отбелязан днес Международен ден на труда и празник на вестник "Дума" и левия печат.

Организатори на събитието са Висшият съвет на БСП, Софийският градски съвет на партията и редакцията на в-к "Дума".

На празника ще присъства председателят на БСП и премиер Сергей Станишев, членове на ръководствата на Висшия съвет на партията и на Парламентарната група на Коалиция за България, ръководители на синдикати и структури на гражданското общество.

В някои държави по света този ден е отбелязван официално, в други се чества неофициално. В СССР е бил важен празник, отбелязван с военни паради, подобно на социалистически Китай.

И днес в Москва по повод 1 май ще се проведат около 170 масови мероприятия - демонстрации, шествия и митинги. Според организаторите на митингите на различни политически партии се очаква в тях да участват над 70 000 души.

Редът по време на празничните мероприятия в Москва по случай 1 май ще осигуряват около 10 000 милиционери и доброволци, съобщи РИА "Новости", като се позова на московската милиция.

По-рано представител на МВР на Русия съобщи, че милицията разполага с информация за възможни провокации от страна на екстремистки групировки по време на майските празници, като милицията ще се постарае да ги спре.

Празникът се е чествал и в Третия Райх под името "Имперски трудов ден"(Reichsarbeitstag).

Днес първи май се чества като ден на труда и е официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.

Няма коментари: