четвъртък, 1 май 2008 г.

Конкурсът на годината

Капитал - 40 стр.
Конкурсът на годината

Борислав КАНДОВ
„БТК груп" покани осем агенции да се състезават за бюджета на БТК и vivatel
Ако имаше класация за най-красив рекламен конкурс, „БТК груп" щеше да стане трикратен носител на отличието.
През последните четири години компанията проведе двата най-интересни конкурса. New Moment New Ideas Company спечели през 2004 r., когато приватизираният телеком направи първия в историята си избор на обслужваща агенция. А вторият бе спечелен от Leo Burnett Sofia през 2005 г., когато бяха обявени плановете за създаване на трети мобилен оператор. Сега и двете агенции заедно с РА „Крес", които обслужват немедийните (btl) проекти и за двата бранда, са сред поканените да участват в мегаконкурса, който „БТК груп" обяви точно преди великденските празници. Останалите пет агенции са Publicis Marc, McCann Erickson Sofia, Noble Graphics, DDB
Sofia и Euro RSCG Sofia. A конкурсът е с доста любопитни правила. Агенциите няма да се състезават за спечелването на един от двата бранда, а в три направления - медийни (atl), немедийни (btl) активности и медиа планиране и купуване. Тоест, който спечели, да кажем, медийната част на конкурса, ще създава кампаниите и за БТК, и за vivatel. Четири от поканените агенции потвърдиха участието си в конкурса, две отказаха коментар, а другите две ще обмислят предложението до изтичането на официалния срок за потвърждение в края на следващата седмица. Заради строгите клаузи за конфиденциалност нито един от участниците не пожела да разкрие повече подробности около условията и сроковете на конкурса. Но обикновено подобни мащабни надпревари продължават между три и шест месеца. „Обявихме конкурс за избор на до три агенции, като може една да спечели всичко или да спечели atl активностите и медиа планирането, ако предложи най-добри условия например", обясни директорът „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" на „БТК груп" Георги Куртев и допълни, че конкурсът е „част от процеса на превръщане на БТК и vivatel в интегрирана телекомуникационна компания, с обща визия и послания". С идването в началото на годината на новия изпълнителен директор на компанията Бернар Мошени започна и най-голямото преструктуриране . на „БТК груп" - сливането на двете компании за стационарна и мобилна телефония и разделянето на отделите по тип клиенти - крайни и бизнес потребители. Още със старта на този процес се появиха и слухове за преминаването към една марка и за двете компании, но те не са потвърдени или отхвърлени. Както винаги при провеждането на конкурс от подобен мащаб започват и предположенията дали някоя от агенциите, попадащи в кръга на влияние на рекламния могул Красимир Гергов, ще спечели. В конкретния случай като такива могат да се посочат само три от осемте - „Крее", Leo Burnett и Euro RSCG.
Предишният конкурс, но само за обслужването на БТК, бе през 2006 г. Тогава New Moment отказаха да участват, а сред поканените бяха Graffiti BBDO, Ogilvy, Euro RSCG, Leo Burnett, Publicis Marc, „Крее" и Initiative Media Club. До избор на победител не се стигна и компанията отново подписа с New Moment. Битката за бюджета на „БТК груп" е поредното събитие, което ще раздвижи позаспалия в края на миналата и началото на тази година рекламен пазар. Заедно със смяната на обслужващата агенция на Globul (компанията майка ОТЕ подписа международен договор с Ogilvy - Гърция), създаването на самостоятелна агенция от бившите директори в Lowe Swing Радослав Бимбалов и Гергана Иванова конкурсът е поредното събитие, която ще направи рекламното лято крайно интересно.
***
Текст под снимка
„БТК груп" ще търси в следващите месеци кой да работи за двете марки на компанията - БТК и vivatel
четвъртък, 1 май 2008 04:08:26

Няма коментари: