петък, 2 май 2008 г.

Microsoft на път да се откаже от Yahoo

Монитор - 21 стр.
Microsoft на път да се откаже от Yahoo

Бордът на директорите на Microsoft се срещна на 30 април, но не успя да постигне решение какво да предприеме след мълчаливия отказ на Yahoo да приеме офертата на стойност 41,8 млрд. долара за покупка на Интернет портала, съобщи Lenta.ru, позовавайки се на публикация в "Уол Стрийт джърнъл".
Шефовете на софтуерния гигант все още се колебаят дали да прибягнат до враждебно изкупуване, като сменят под натиска на акционерите, които са на тяхна страна, борда на директорите на Yahoo, или да се оттеглят от сделката, пише вестникът. От компанията отказват коментар.
Имало признаци, че софтуерната компания била готова да подслади офертата си, като предложи цена за изкупуване от 33 долара за акция, която е по-добра от първоначалната оферта от 31 долара (при общо предложение от 44,6 млрд. долара), която се понижи до 29,06 долара след обезценяване на книжата на самата Microsoft. Новото предложение, ако има такова, все пак ще е под желаните основните акционери в Yahoo 35 или 37 долара за акция.
Междувременно главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър изглежда готов да изостави офертата заради неотстъпчивостта на инвеститорите в Интернет портала, смята вестникът.
В Yahoo също нямат интерес от изтегляне на офертата на Microsoft, тъй като цената на техните собствени акции ще пострада сериозно при евентуален провал. След това за софтуерния гигант ще е дори още по-лесно да се договори с акционерите, коментира "Ню Йорк таймс".
Основателят и изпълнителен директор на Yahoo Джери Янг твърди, че бордът, управляван от него, не е против продажба в посока Microsoft, стига да бъде предложена по-висока цена. Междувременно от Интернет портала разглеждат и други опции, които ще им позволят да останат независими, в т.ч. комбинация с AOL на "Тайм Уорнър" или рекламно сътрудничество с най-големия конкурент Google.
петък, 2 май 2008 02:44:15

Няма коментари: