понеделник, 28 април 2008 г.

Четвъртият мобилен оператор ще е виртуален?

24 Часа - 8 стр.
Четвъртият мобилен оператор ще е виртуален?
\
Самуил ОГНЯНОВ
Четвъртият мобилен оператор у нас има голяма вероятност да не е класически тип, а да е от така наречените виртуални, твърдят експерти от телекомуникационния бизнес.
Както „24 часа" вече писа, утре Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) трябва да публикува обява, с която да покани заинтересованите компании от новия оператор да заявят това.
Срокът, който дава ведомството за деклариране на намерения, е 21 дни от датата на съобщението.
След това Комисията за регулиране на съобщенията ще прецени дали да обяви търг за новите честоти в обхват 1800 мегахерца, ако са събрани повече оферти.
От съществуващите и действащи вече на пазара три оператора - Вивател, GLOBUL и М-Тел, заявиха, че не се притесняват от появата на нов оператор и подчертаха, че конкуренцията е винаги полезна както за бизнеса, така и за потребителите.
От КРС обаче не очакват да има твърде голям интерес към новия оператор.
Според експерти основната причина за това е, че ще са необходими неколкостотин милиона лева и поне 6 месеца за цялостното му изграждане. През това време пазарът щял да бъде наситен изцяло от сега действащите компании Поради това било твърде вероятно да се появи нов, виртуален оператор.
Това означава, че той няма да има собствена мрежа, а ще използва тази на другите три компании, но в същото време ще предлага пълния набор от мобилни услуги, обясниха експерти от бранша.
По този начин щяло се съкрати времето за пускането му и той ще може да се конкурира с останалите. За успех на такъв тип оператор обаче се изисква утвърдена и позната марка и добра търговска мрежа, за да могат услугите да се предложат бързо на максимален брой потребители.
Според експертите опитът на други държави от ЕС, където има от типа на т.нар. виртуални оператори, те са успели да вземат пазарен дял от 3-4%
За България това означава около 400 000 клиенти.
Досега ресурс на 1800 мегахерца, за които честоти е предвидено да се ползват от новия оператор, е поискал "Макс телеком" на бизнесмена Красимир Стойчев. LOOP на М-Тел и Frog mobile на GLOBUL също могат лесно да се превърнат във виртуални оператори.
понеделник, 28 април 2008 00:01:00

Няма коментари: