четвъртък, 1 май 2008 г.

Най-желаните програми за последните 10 години

Монитор - 27 стр.
Най-желаните програми за последните 10 години

Мрежата непрекъснато ни предлага достъп до хиляди програми, които да улеснят или разнообразят работата ни на компютъра. От Cnet.com направиха класация на десетте най-сваляни програми за последните 10 години, които са се превърнали в неизменна част от ежедневието на потребителя.
ICQ
Първи в класацията е наследникът на Mirabilis Ltd - ICQ. Създателите на компанията правят проучвания и осъзнават, че хората сърфират, теглят, търсят информация, но пропускат нещо много съществено - връзката помежду си. Това ги кара да създадат тази уникална за онова време технология, която отваря вратите на цяла нова индустрия. През ноември 1996 г., само четири месеца след създаването на „Мирабилис", първата версия на ICQ се появява в Мрежата. Потребителите препоръчвали продукта на свои приятели, те на други и това довело до един от най-големите даунлоад рейнтинги за стартираща компания в историята на интернет. През юни 1997 „Мирабилис" поставя нов рекорд. За пръв път 100 000 потребители се появяват онлайн по едно и също време.
WINAMP
Втора в класацията е популярната програма за възпроизвеждане на музика и видеоклипове. Тя се появява през 90-те години на миналия век, когато е и разцвета на MP3 формата. Безплатната програма в момента е най-използваният и популярен софтуер за възпроизвеждане на музика.
FIREFOX
Графичният браузър с отворен код първо се подвизавал с името Финикс. Той е дело на фондацията на Mozilla, както и на стотици доброволци от цял свят.
В началото Firefox привлече вниманието към себе си като алтернатива на Microsoft Internet Explorer.
WinZip
До скоро популярната програма беше незаменим инструмент, който ни позволяваше да изпращаме големи файлове и архиви.
NAPSTER
Това е първата програма, която позволявала на потребителите да споделят музика посредством peer-to-peer мрежа. Системата не изисква инсталирането на какъвто и да било софтуер. Ограничението, което обаче се налага на всеки потребител е, че може да прослуша една песен максимум 5 пъти. След това на слушателя се предлага да закупи песента срещу 99 цента или някой от абонаментните планове на Napster.
iTunes
Музикалният софтуер на Apple се появява през 2001 г. Освен че работи като напълно функционален плеър, програмата позволява на потребителите на Apple Ipod да качват музика, филми и документи на своите MP3 устройства. ITunes поддържа връзка и към музикалния магазин Apple Store, който ви позволява да закупувате и сваляте песни, клипове, телевизионни предавания, игри за iPod и други.
Ad-aware
Популярната програма помага на мнозина да се справят с непрекъснатия спам в Мрежата.
Skype
Популярната програма за чат и VOIP телефония. От 2003 г. насам потребителите на Skype се увеличават с два милиона годишно.
RealPlayer
Програмата се появява през 1995г. Тогава това е първият инструмент, който позволявал директно възпроизвеждане на музика и видео през интернет.
Adobe
Acrobat Reader
Форматът на Adobe - PDF премахна пропастта между печатното и интернет публикуването.
четвъртък, 1 май 2008 06:30:35

Няма коментари: