събота, 26 април 2008 г.

Блогър е опасна професия

Поглед - 24 стр.
Блогър е опасна професия

Учени предупреждават, че воденето на блог в мрежата е изтощително за организма и дори опасно за здравето занимание, пише „Ню Йорк Таймс". Популярността на тази дейност расте непрекъснато с увеличаване броя на потребителите на интернет, констатира изданието.
Някои блогъри водят своите онлайн дневници без почивка. Те се трудят по формулата 24/7 - денонощно, седем дни в седмицата. Работата им осигурява доста прилични доходи от 30 до 70 хиляди долара на месец, а има и такива, които получават шестцифрени суми. Цената обаче е прекалено висока. През март бе погребан известният техноблогър Ръсел Шоу (60 г.), по-косен от сърдечен пристъп. Малко по-рано тромбоза стана причина за смъртта на Марк Орчант (50 г.). Популярният водещ на блог Ом Малик (41 г.) прекара пък тежък инфаркт.
Основателят на Tech Crunch Майкъл Арингтън, който е превърнал своя дом в офис и работи по 24 часа с четиримата си сътрудници, за три години е качил 15 килограма. „Намирам се на ръба на нервно разстройство и страдам от хронично безсъние", признава той. На най-голям риск са изложени блогърите, водещи новинарски и информационни дневници. За да са в крак с актуалното, те непрекъснато обновяват информацията.
Някои специалисти не са съгласни с твърдението, че воденето на блог е нездравословно. Учени от Технологичния университет в Мелбърн, които изследват психологическите предимства на блоговете, неотдавна публикуваха свой анализ. Спо-
ред него воденето на онлаОн дневник спасява хората от депресия, защото им внушава, че не са сами. Това изследване не касае обаче професионалните блогъри, а само онези, които ползват социални мрежи като My Space u Facebook.
събота, 26 април 2008 07:49:02

Няма коментари: