неделя, 20 април 2008 г.

Обама вече е далеч пред Хилари


дата : 20 април 2008 г. 9:22 ч.
Вече 55 процента от избирателите демократи смятат, че Обама има по-големи шансове да победи Маккейн. Снимка: ЕРА/БГНЕС




Барак Обама увеличава преднината си и вече води с близо 20 пункта пред съперничката си Хилари Клинтън в надпреварата за избор на кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ,сочат резултатите от проучване на общественото мнение сред избирателите демократи в национален мащаб, цитирано от Франс прес.

Петдесет и четири на сто от избирателите демократи предпочитат Обама, а едва 35 на сто клонят към Хилари Клинтън, сочи допитването на Princeton Research Associates International, реализирано за сп. "Нюзуик".

През март анкета на същия институт сочеше двамата кандидати от Демократическата партия на равни позиции (45 процента за Обама и 44 за Клинтън). Допитването бе оповестено три дни преди важни първични избори в Пенсилвания.

Една от най-тежките поуки за г-жа Клинтън сега е, че мнозинството от избирателите вече я смятат за нечестна и не особено достойна за доверие (51 процента от анкетираните срещу 41 процента на обратното мнение).

Допитването е направено на 16 и 17 април, след гафа за пътуването й в Босна през 1996 година, обстоятелствата около което тя преувеличи драматично, отбелязва АФП.

Освен това 53 на сто от анкетираните са на мнение, че Барак Обама споделя техните ценности, срещу едва 45 процента за бившата първа дама и 45 процента за републиканеца Джон Маккейн.

Вече 55 процента от избирателите демократи смятат, че Обама има по-големи шансове да победи Маккейн през ноември, срещу само 33 на сто за Хилари Клинтън.

Близо половината избиратели демократи (49 процента) мислят, че ако битката за номинациите продължи до конгреса на Демократическата партия в края на август, партията трябва да помисли дали да не призове бившия вицепрезидент Ал Гор да се изправи срещу кандидата на републиканците.

Няма коментари: