събота, 26 април 2008 г.

Принцът на мрежата

Банкер - 41 стр.
Принцът на мрежата

Основателят на втората по големина в света социална ИНТЕРНЕТ-мрежа Facebook - американецът Марк Цукерберг, е само на 23 години. Той живее в апартамент под наем в Пало Алто, Калифорния, и спи на матрак, разположен направо на пода. На работа ходи пеша или с велосипед. Любимият му dress code са износените панталони, тениска и сандали на бос крак. Въпреки това Марк Цукерберг е най-младият милиардер на планетата. Вярно, че засега новоизпеченият богаташ не разполага с милиардите си в наличност. Но както по всичко личи, това изобщо не го смущава. Веднъж Цукерберг отказал среща с голям шеф от Microsoft, насрочена за 8.00 часа сутринта. „По това време още спя", заявил Марк. Той не провел преговори и с представители на Yahoo!, защото били насрочени за уикенда, когато го посещава приятелката му. Партньорът му, който уреждал срещата, останал втрещен: „Става дума за един милиард долара!".....Няма значение"
- отговорил Цукерберг - един милиард не са повод човек да си разваля уикенда, това може да почака до понеделник." И наистина - няма нужда да се бърза. Колкото по-късно младият предприемач превърне виртуалния си бизнес в пари в брой, толкова повече ще спечели. Опашката от желаещи да купят поне част от неговата компания расте с всеки изминал ден.
Колко струва Марк Цукерберг? Този въпрос не дава мира на най-добрите инвеститорски умове в САЩ. Оценките се правят на принципа „кой ще даде повече". Броят на потребителите на Facebook расте стремително - днес те са около 68 млн. души, така че мрежата заема второ място след MySpace. Компанията непрекъснато е щурмувана от инвеститори и рекламодатели. Отначало Viacom предлагаше за портала 750 млн. долара. През 2006 г. Yahoo! вече даваше един милиард. А неотдавна Forbes оцени състоянието на Цукерберг на 1.5 млрд. долара и го нареди на 785-о място в поредната си класация на най-богатите хора в света. Някои експерти оценяват компанията на Цукерберг на 3 млрд. долара. Въпросът е кой ще даде повече? Питър Тил, един от първите инвеститори на Facebook, смята, че компанията струва 8 млрд. долара. Впрочем това са само оценки. През миналата година Microsoft придоби реално 1.6% от Facebook и правото да помества своя реклама там до 2011 г. срещу 246 млн. долара. С други думи, гуруто на компютърния бизнес Бил Гейтс допуска, че компанията на Цукерберг струва 15 милиарда! Приблизително на толкова се оценява медийният концерн CBS. Яснота по въпроса може да внесе само излизането на Facebook на борсата, но Марк Цукерберг не бърза: „Още не съм свършил всичко, което искам да направя."
От историята на Facebook спокойно може да излезе холивудски сценарий. Порталът бил създаден от Цукерберг в общежитието на Харвардския университет на 4 февруари 2004 година. Идеята, както я определя самият Марк, била проста: „да разшири възможностите на студентите да обменят информация помежду си". В Харвард нямало традиция да се печатат албуми със снимки на студентите и преподавателите с кратка информация за тях, облекчаваща запознанствата и общуването помежду им. Марк предложил на университетско началство да направи електронен вариант на албум. Шефовете нито отказали, нито казали „да".
Тогава Марк тръгнал по друг път - хакерския. Той проникнал в университетската база с данни и започнал да публикува на своя сайт фотографии на студенти по двойки с призив да се гласува кой от двамата е по-привлекателен. Само за четири часа сайтът бил посетен от 500 потребители. Разбира се, последвал скандал и той бил закрит. Създателят му едва не бил изключен, но се разминал с извинения към останалите студенти. Те обаче не се чувствали обидени и настоявали сайтът да бъде възстановен. Наложило се администрацията да отстъпи. Цукерберг отново открил сайта. За две седмици в него се регистрирали половината харвардски възпитаници. Постъпили питания и от други университети. В средата на пролетта към един от първите социални портали се присъединили такива знатни университети като Станфорд, Йейл и други.
Сайтът придобил свое лице и оттогава то си е все такова - безгрижно по студентски. Той дава възможност всеки да помести снимки и всякаква информация за себе си - от научни и творчески интереси до гастрономични и любовни предпочитания. В компанията на Цукерберт виждат две принципни различия на Facebook от останалите социални мрежи. Първо, в нея реални хора търсят реално съществуващи хора - с адрес на същия пощенски домейн. Второ, във Facebook човек сам определя до какви групи потребители да стига информацията за него - само до съкурсниците му, до всички обитатели на студенското градче, само до земляците му, или например до всички почитатели на живописта на Леонардо да Винчи.
Разширяването на ресурса изисквало материална база. Марк вложил в бизнеса всички пари, отделени от родителите му за неговото обучение, но и те свършили. Затова веднъж през лятото Цукерберг решил да отиде в Силиконовата долина, където ако имаш интересни идеи и ти провърви, можеш да получиш подкрепа. Последвалата развръзка отново била по холивудски. Студентът Цукерберг, който уж отишъл само на разузнаване си останал в Пало Алто, сърцето на Силиконовата долина.
Отначало той се срещнал с култовата фигура в ИНТЕРНЕТ Шон Паркър. Чрез него Цукерберг се запознал с Питър Тил, съосновател на платежната система PayPal. След 15-минутен разговор изпеченият бизнесмен капитулирал пред аргументите на червенокосия младеж и му отпуснал 500 хил. долара за първоначални инвестиции. След което Цукерберг написал заявление до университета за безсрочен академичен отпуск, както навремето направил друг известен недоучил възпитаник на Харвард - Бил Гейтс.
Половин милион обаче само на пръв поглед са много пари. Марк и екипът му усъвършенствали своята рожба в помещения под наем в Пало Алто - едни седели на разклатени столове, други - направо на пода. В стаите, където се намирали сървърите, нямало вентилация. При калифорнийската лятна жега от 45 градуса по Целзий пластмасовите стойки омеквали от горещината.
През ноември 2004 г. броят на потребителите надхвърлил един милион човека. След още шест месеца с помощта на Питър Тил компанията успяла да се сдобие със солидни средства -12.7 млн. долара от Accel Partners. През есента на 2005-а компанията вече имала над 5 млн. активни клиенти. Студентите от Военновъздушната академия на САЩ били в пълен възторг от ресурса, установявайки, че с негова помощ могат да решат въпроса за спътничката в живота си или поне проблема с кого да отидат вечерта на дискотека.
Малко след това порталът обявил свободна регистрация за всеки потребител с действителен електронен адрес. Процентът на клиентите над 30 години забележимо нараснал и Facebook се наредила сред лидерите в ИНТЕРНЕТ, заемайки стабилно седмото място по популярност в Америка. Според холивудските щампи тези бурни процеси на растеж не биха могли да минат без драми. Но за тях - малко по-късно.
Трудно е да се повярва, че зад всички тези цифри и събития на практика стои младеж, роден на 14 май 1984 г. в град Добс Фери край Ню Йорк в интелигентно семейство. Баща му е зъболекар, майка му - психиатър. Интересът към програмирането се пробудил в Марк едва ли не още в началното училище. Когато в шести клас момчето най-после получило собствен компютър, увлечението му придобило характер на творческа треска. В девети клас Марк направил компютърен вариант на популярната по онова време игра „Риск".
След като завършил училище, младежът създал програмата Synapse, която можела да комбинира песни въз основа на предпочитанията на потребителя. Впрочем за този продукт той още тогава можел да получи своята първа, при това съвсем прилична парична сума. След като програмата била включена в ИНТЕРНЕТ със свободен достъп, Microsoft бил готов да плати за „музикалната кутийка" не по-малко от два милиона долара, но създателят й отклонил сделката под предлог, че „вдъхновението не се продава".
Марк се учел добре, но не и отлично - страстта към програмирането му отнемала много време. Понякога подготовката му за изпитите изисквала необикновени решения. Например като случая с 500-те картини от курса по история на изкуствата. До изпита оставали два дни и за Марк било невъзможно да прочете поне нещичко за всяка картина. Така че той създал сайт, като поставил на всяка страница по една от картините. След което помолил състудентите си да се изкажат за произведенията. „След два часа - спомня си рационализаторът - под всяко от платната имаше коментари и аз си взех изпита с отлична оценка."
В Пало Алто бъдещият милиардер остава верен на студентския си стил. Мебелировката на квартирата му се състои от една маса и два стола. Продължава да се облича, както в студентското градче. Все пак Цукерберг признава, че при пътуванията на „мероприятия за възрастни", като форума в Давос, се налага да облича костюм. Приятелката му се казва Присцила Чен и е от китайски произход. Впрочем още като първокурсник в Харвард Марк изповядал в електронния си дневник, че харесва азиатски момичета.
Духът на младия основател личи и в облика на главния офис на Facebook. Трите сгради изглеждат прилично и съвременно, но не са загубили образа си на студентско общежитие. Небрежно облечените служители, чийто брой вече надхвърля 400 души, се явяват на работа в ранния следобед, затова пък се задържат в офиса до първи петли. За да не пречи нищо на творчеството им, те могат да се нахранят или да дадат дрехите си за пране, както и да ползват други услуги, докато са на работното си място, при това безплатно.
От друга страна, Цукерберг вече е стигнал до разбирането, че технологичните пробиви са едно, а бизнес стратегията - съвсем друго нещо и че не е толкова сведущ в тези неща. Така че деловият свят посрещна с одобрение известието за назначаването на опитния мениджър от Google Шерил Сандбърг да управлява текущите операции на Facebook. Facebook вече печели пари, според някои оценки по 100-150 млн. годишно. Това става най-вече от реклама и чрез спонсори, сред които са компютърната корпорация Apple и инвестиционният гигант JPMorgan Chase. Приходи носи и електронният вестник за студентски обяви Flyers. Основната част от печалбата идва от Microsoft, чиито реклами доминират в портала.
Но след като Цукерберг решително се отказа от предложенията на Yahoo! и Viacom, заявявайки, че неговата игра не са парите, а „желанието да създаде нещо дълговременно", мнозина експерти започнаха да се опасяват за съдбата на ресурса. Нещо повече, в най-неподходящия момент Цукерберг може да бъде застигнат от „призраци от миналото" във вид на допуснати грешки, като програмите News Feed и Beacon. Първата правела списък на това, което клиентите вършат във виртуалното пространство - кой на кого и какво е написал, каква покупка е направил и т.н. Другата предоставяла на Facebook данни за нападките на потребителите в другите мрежи. И двете предизвикали ожесточени спорове около защитата на личния живот на клиентите. Но най-голяма опасност представлява делото срещу вундеркинда по обвинение в плагиатство и незаконно използване на програмни кодове. Искът е подаден от трима съученици на Цукерберг - създатели на първата харвардска социална мрежа Harvard Connection. Засега делото се придвижва лениво в съда, но може да се окаже пълно с изненади. Но дори недоброжелателите на най-младия милиардер не отричат изключителната му роля в установяването на ново поколение, т. нар. Web 2.0 в ИНТЕРНЕТ. „Каквото и да се случи с Facebook, Цукерберг вече демонстрира силата на своето влияние", твърди американският наблюдател Фред Вогелстийн. Както навремето, когато Линус Торвалдс направи достъпен за всички кода на операционната система Linux, Цукерберг направи общодостъпен интерфейса на програмите на Facebook. Иначе казано, неговата рожба може да стане операционна система за други социални мрежи.
По материали на чуждестранния печат
събота, 26 април 2008 07:44:16

Няма коментари: