сряда, 23 април 2008 г.

Прогнозират до 800% ръст на пазара на виртуализация у нас през 2008 г.


Прогнозират до 800% ръст на пазара на виртуализация у нас през 2008 г.


дата : 23 април 2008 г. 12:43 ч.


Пазарът на технологии за витруализация на сървъри и системи за съхранение на данни у нас ще нарасне между 500% и 800% до края на годината. Това прогнозира "Грамма Системс", компанията реализирала най-много проекти базирани на виртуализация в България до момента.
Най-голяма полза от технологиите за виртуализация имат компании и организации с над 50 работни станции и нужда от поне 3 или повече сървъра, въпреки че съществуват ефективни решения и за по-малки фирми с 10-20 потребителя. В зависимост от мащаба на проекта, виртуализирането на сървърите и системите за съхранение на данни отнема от няколко часа до няколко седмици, но технологията спестява много повече време при всяка последваща промяна или развитие на платформата.
"Засиленият интерес на фирмите към технологиите за виртуализация е напълно обясним - те намаляват разходите за сървъри, оптимизират използването на ресурсите и улесняват разширяването на съществуващата ИТ инфраструктура. Изграждането на нова инфомационна система върху витруална платформа излиза до 3 пъти по-евтино в сравнение с използването на класическа системна архитектура", обяснява Васил Величков, управител на компанията.
От една страна виртуализацията на сървъри позволява голям брой приложения да работят на една физическа машина (хост), вместо на няколко отделни. По този начин освен разходите за хардуер, се намаляват също разходите за електроенергия, климатизация, поддръжка и пр. От друга страна виртуализацията на масивите за съхранение на данни позволява наличните ресурси да се използват по-ефективно чрез динамично разпределяне на натоварването и заетия капацитет между всички налични хардуерни устройства, независимо от марките и моделите оборудване. Технологията позволява хардуерът да бъде резервиран многократно, с цел постигане на максимална надеждност, непрекъсваемост и производителност.
"При физическата платформа обикновено има няколко приложни сървъра, които са претоварени и няколко, които почти бездействат. Ако вашият сървър за електронна поща разполага с 80% свободно пространство, но страда от липса на памет и процесорен капацитет, а вашият файлов сървър използва 20% от процесора и паметта, но страда от недостиг на дисково пространство, вие не разполагате с начини тези два сървъра да си "помогнат" един на друг и да компенсират взаимно недостига на специфични ресурси. Ако вместо това има виртуални машини, използващи виртуални дискови масиви, приложенията могат да споделят помежду си целия наличен процесорен капацитет, памет, дисково пространство и производителност", обяснява Васил Величков.
Модерната технология позволява физическите ресурси да се разпределят автоматично и динамично, на база на предварително дефинирани правила, в зависимост от моментните нужди на всяко приложение. При изцяло виртуалните платформи почти няма неизползвани ресурси, няма нужда всеки сървър да бъде презапасяван с процесори, памет и дискове за 2-3 години напред.
Виртуализацията е основен фокус в дейността за "Грамма Системс" от 2006 година. До момента компанията е реализирала множество проекти в частния и правителствения сектор. По тях работи екип от професионалисти със съответното обучение и експертиза.
Приложението на технологиите за виртуализация за оптимизиране на капацитета на ИТ системите и обезпечаване сигурността на данните ще бъдат и основният акцент в участието на "Грамма Системс" в "Дните на Майкрософт 2008", които стартират на 24 април в Интер Експо Център в столицата. На щанда на компанията ще бъдат направени и демонстрации на различни приложения на технологията.

Няма коментари: