вторник, 22 април 2008 г.

Как общините се рекламират он-лайн

24 Часа - Бургас - 4 стр.
Как общините се рекламират он-лайн
Нина РАНГЕЛОВА

ПОМОРИЕ С НОВ ОБЛИК Изгледи от един обновен и модерен курорт ще хванат окото ви от уебсайта на община Поморие на адрес www.pomorie.org. Цветните фотоси всъщност са новите сгради на автогарата, кинотеатъра, рибарския пристан и други бъдещи обекти, които сега са само проект. Под всеки от тях обаче е подчертано, че са по инициатива на кмета Петър Златанов. Освен с автобиография, новият-стар градоначалник е представен и с фрагменти от предизборната си програма. Представа от сайта може да добиете и за новия председател на Общинския съвет Янчо Славов. Качена е също много информация за административните услуги, образованието и инфраструктурата в града и съставните селища. Обстойно може да се запознаете и с Плана за управление на общината до 2013 г., който излиза още щом влезете в портала. Цялостният дизайн е дело на Нетком. Прави впечатление обаче, че новините са предимно от неправителствени организации, общински обяви или покани за различни събития.
ЦАРЕВО НАБЛЯГА НА НОВИНИТЕ Новини, новини и пак новини-това е първото впечатление от сайта на община Царево, за който служителите казват, че се обновява всеки ден. Случващото се в региона е представено на адрес www.tzarevo.net, при това доста подробно и със снимки. За това се грижат пресаташето Жулиета Щерева и Стоян Анастасов от отдел "Информационно обслужване". Именно Анастасов, който ей автор на дизайна на електронното издание, има за задача да го обновява с новите решения на ОС, промените в наредби, протоколите и др. Качен е дори рекламният клип на общината, който може да видите он-лайн. Снимков материал ще намерите и за всяко едно от населените места на общината, инфо има също за кмета Петко Арнаудов и председателя на Общинския съвет Дечо Градев. Срещу 35 лева годишна такса място в уебсайта на Туристическия информационен център могат да намерят хотели, пансиони или къмпинги от общината. НЕСЕБЪР - ВИДЕО И ЗВУК В ЕДНО Много електронни портали, съдържащи "Несебър " ще излязат, ако изпишете на търсачка името на морската община. Официалният е на адрес www.nesebarinfo.com. В него ще откриете много актуални новини, има и опция за видеокартина от събитията, което е изцяло нов почин в информационните портали в региона. Обявен е календар на новия кмет Николай Димитров, в който е упоменат приемния му ден. В панела "Управление" е качено цялото ново ръководство на общината. За сметка на това останалите категории са празни и в процес на разработване.
КАМЕНО ВАДИ ДНЕВНИЯ РЕД НА СЕСИИ Информация кога и с какъв дневен ред са сесиите на местния парламент ще ви залее от електроното издание на община Камено www.kameno.com. От падащо меню може да изберете различните заседания и да видите с какви решения са завършили те. Има, разбира се, и обновена информация за общинската администрация и новия градоначалник Стефан Бонев. Телефонен указател пък ще ви ориентира как може да се свържете с всеки един служител на кметството. Поместени са и новини от общината, като събитията са илюстрирани със снимки.
РУЕН - САМО СТАРИ ТЕЛЕФОНИ И КАРТА Руен е единствената община в региона без собствен уебсайт. Малко инфо за региона има на адрес www.bulgaria.domino.bg/ rouen, който до преди няколко години ползваха повечето общини от страната. Впоследствие администрациите замразиха данните си там и създадаха свои официални уебстраници. В domino Руен е представен с няколко изречения за географското си положение и поминъка, както и с две снимки на града. Качени са също карта на Руен и общината. Поместени са и телефони, но те се оказаха неактуални.
ВЕСТНИКАРСКИ СТРАНИЦИ В СРЕДЕЦ Най-новите броеве на вестник "Средец" може да прочетете от сайта на общината на адрес www.obshtinasredets.bg. Хрумката е особено полезна, но информацията във вид на вестникарски страници излиза, ако имате програмата Acrobat на компютъра си. Създателите на електронното издание са се погрижили още за "падащи" новини, където самостоятелно са изведени по-важните събития за общината. Самото меню е богато и с доста категории. Може да разберете повече за новите съветници и администрацията, начело с кмета Тодор Пройков.
АЙТОС - МНОГО СНИМКИ И ЦЕЛИЯ БЮДЖЕТ Раздвижен сайт с много новини предлага община Айтос на адрес www.aitos.org. Информацията е актуална, при това с богат снимков масив. Точно под логото "Айтос-древен и млад" ще откриете данни за новите съветници, кмета Евгени Врабчев, както и за тазгодишния бюджет, който също е качен. За информационната част на сайта се грижи пресаташето Катя Костадинова, която захранва с новини и седмичното печатно издание на община Айтос. От съвсем скоро вестник дори излиза два пътя в седмицата.
КАРНОБАТ НАБЛЯГА НА СПРАВКИТЕ С изгледи от града и версии на български и английски впечатлява електронният портал на община Карнобат на адрес www.karnobat.acstre.com. Оказва се обаче, че англоезичният вариант е отново на български. Освен това, актуалните новини са с последна дата 5 февруари 2007 г. Има и стари решения на Общинския съвет, но не и такива от тази година. Затова пък от сайта може да разберете какви документи са ви необходими за издаване на скица например. Указани са срокове, в които служителите трябва да са готови със съответната услуга, както и колко пари ще струва тя на гражданите. Предвидена е възможност да пишете на общинските служители на e-mail, но за съжаление екстрата не е активна. В панела ръководство на общината може да разберете кои са зам. кметовете, но не и подробности за новия градоначалник на общината Георги Димитров.
БУРГАС - С ЕГН ПРОВЕРЯВАТЕ БОРЧОВЕТЕ СИ Рекорден брой посетители-почти 20 000 са влезли в уебсайта на община Бургас само за февруари, похвалиха се от администрацията. Първото впечатление от www. obstina-bourgas.org са сменящите се фотоси от различни части на града. Ако търсите актуални новини от региона, ще ги намерите именно тук. Обновени са и данните за новото ръководство на общината начело с кмета Димитър Николов. Полезно за гражданите и фирмите е, че вече могат да проверяват борчовете си, кликвайки върху "Е-услуги в сайта и въвеждане на ЕГН или Булстат. Новият пакет услуги включва още справка за текущото състояние на заведен в деловодството на общината документ. Междувременно от Фондация за реформа в местното самоуправление препоръчаха да се оптимизира информационната система на Бургас, най-вече в посока изграждане на връзка с всички селища на общината. Така, ще се избегне идването на хората в града, ако искат да ползват някоя от административните услуги на общината. М. ТЪРНОВО - РЕЗЕРВАЦИИ ЗА ОТДИХ С акцент на културния туризъм е сайтът на община Малко Търново на адрес www.malkotarno-vo.yes.bg. Вероятната причина, макар да е официален портал на общината, е финансирането му от Европейския съюз именно по проект за развитие на този тип туризъм. Затова и там ще намерите богата информация за археологическите, историческите и природните забележителности в региона. Ако искате да отдъхнете в Странджа, сайтът ще ви ориентира за къщите, където да отседнете. По телефона пък може да направите резервация в Туристическия информационен център. На фона на данните за културния туризъм прави впечатление липсата на общинска информация и координати за администрацията и местния парламент.
СУНГУРЛАРЕ - ПОЧТИ НИЩО На адрес www.sungur-lare.com, официален портал на едноименната община ще ви посрещне прекрасна гледка от "Долината на лозите", което е лого на общината. До преди дни там се мъдреше новогодишно привествие, неясно за коя година. Все пак ще разберете името на новия кмет д-р Георги Кенов, както и заместниците му, но без никаква друга информация. И останалите категории на сайта са празни и без достъп. Кратки данни има за историята, населението и икономиката в този край. Ако се форсира събирането на информация и сайтът час по скоро добие завършен и актуален вид, това ще е само в плюс на общината и гражданите.
ПРИМОРСКО СЕ РЕМОНТИРА Изцяло нов сайт разработи и вече пусна в действие община Приморско, похвалиха се от там. Дизайнът е бил възложен на известна фирма в областта на информационните технологии. Все още обаче липсват данни и актуални новини в сайта. "Остава да качим новите наредби и актуалната информация от общината и Общинския съвет", каза пресаташето Елена Господинова. Тя уточни, че в електронния портал, по желание могат да се включат местни туроператори и хотелиери. Информацията може да откриете на адрес www.primorskobg.com
СОЗОПОЛ С НОВ ПОРТАЛ Доскоро търсенето на информация в официалния уебсайт на община Созопол на адрес www.sozopol.bg нямаше да се увенчае с успех, защото електронното издание бе спряно за обновяване. Макар и не пълен, преди броени дни порталът тръгна. Освен новини, чийто акцент е скорошният референдум за петролопровода, посетителите могат да се ориентират за структурата на сайта, но за съжаление не цялата информация в отделните категории е качена. Освен панел за общината, в основното меню са предвидени още няколко-за местното училище, държавните институции и сигнали за корупция. Минус за всички общини в региона е липсата на англоезична версия на сайтовете им. Според указанията на Министерството на държавната администрация това трябваше да е факт още в в края на миналата година.
вторник, 22 април 2008 07:03:07

Няма коментари: