събота, 26 април 2008 г.

Измами на промоция

Поглед - 17 стр.
Измами на промоция

Целта на рекламата е да представи един продукт във възможно най-привлекателната му светлина и да го продаде на възможно най-много хора. Затова често рекламните кампании са твърде агресивни или подвеждащи. Понякога обаче става дума за откровени измами. Тогава говорим за фалшива реклама.
В Словакия те са често срещано явление. Често са си наше изобретение, но немалко идват и от чужбина. Този тип реклами не могат да бъдат предотвратени, но могат да бъдат спрени.
И тук е мястото на саморегулаторните органи. Те са тези, които могат да съобщят на хората, че една реклама е невярна или подвеждаща. А и потребителите знаят къде да се оплачат. Всъщност основната дейност на саморегулиращата се организация, по отношение на потребителите е непрекъснато да просвещава и да предупреждава за измамни кампании. От друга страна, рекламните агенции също са членове на организацията. Като такива са подписали договор, по силата на който са длъжни да следват етичните принципи. Ако има някакви съмнения относно дадена рекламна кампания, тези, които се чувстват ощетени, винаги могат да се обърнат към регулатора за компетентно мнение. В тези случаи рекламата минава няколко пъти през проверка, преди да бъде излъчена.
За съжаление обаче хората вярват на измамниците. Те са внимателни, вежливи и изключително големи професионалисти. Знаят точно как да докоснат тънката струна на всяка потребителска група, към която са насочили вниманието си. Повечето пъти жертвите са възрастни хора, които чрез персоналния подход започват да се чувстват значими: „Скъпа г-жа Коркошкова, имаме много добра новина за вас! Спечелили сте голямата награда на нашата лотария", фалшивите специалисти се обръщат към всеки един „клиент" по име и гали егото му. А и самото съобщение, че печелиш нещо, те кара да се чувстваш важен. Това означава само едно - измамниците са страшно добри търговци.
Най-пресният пример, който мога да дам с фалшива рекламна кампания, е с една компания от Швейцария - интернет доставчик, която реши да разбива бизнеса си в Словакия. Те спечелиха страшно много клиенти с драстично ниски цени, обявени в рекламната брошура. Едва след подписването на договор истината излиза наяве. В крайна сметка се оказа, че клиентите им трябва да платят 600 евро допълнителна такса.
По принцип на нашия уебсайт имаме едно светешо прозорче, чрез което постоянно алармираме за фалшиви привлекателни реклами и кампании. Всъщност това е един предупредителен знак, за да ги избегнат. Когато се появи такъв случай обаче, веднага подготвяме прессъобщение, което разпращаме до възможно най-много медии. Единствено чрез доброто си сътрудничество с медиите можем да предпазим потребителите от ласкави измами.
***
Моника Коркошкова е изпълнителен директор на Словашкия съвет за стандарти в рекламата. В него членуват 31 медии, рекламни агенции и рекламодатели. Бюджетът на съвета за тази година е 70 000 евро. Тя бе лектор на семинар „Саморегулация в търговските комуникации", организаран по Оперативна програма Административен капацитет" (ОПАК) на Министерството на държавната администрация и административната реформа.
събота, 26 април 2008 07:35:37

Няма коментари: