събота, 26 април 2008 г.

$9.95

Капитал - 49 стр.
$9.95

Калина КАЛЧЕВА
Skype пусна неограничени разговори със стационарни телефони в 34 държави
Знаете ли какво означава Skype? Според едно екзотично тълкуване това е чувашка дума (Чувашия е автономна руска република), която означава: „Целият свят може да говори безплатно."
В действителност марката идва от словосъчетанието Sky Peer-to-Peer, родило покрай използвания протокол за децентрализирана комуникация (peer-to-peer) и амбициите на компанията да осигури безгранично общуване. През седмицата Skype направи решителна крачка към осъществяването на своите глобални планове и представи революционно евтин абонаментен план за неограничени разговори в 34 страни по света.
Потребителите на програмата ще могат да говорят с фиксирани телефонни линии в 20 европейски държави, Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Япония и Малайзия. В Канада, САЩ, Китай и Сингапур ще бъде възможно да се звъни и до мобилни телефони. Тези 34 страни обединяват над една трета от световното население. Месечната такса за услугата ще е $9.95 (8.95 евро). Обещаните неограничени разговори все пак имат лимит -10 000 минути месечно. Де факто това означава 5 часа дневно, което е трудно достижим таван. С новия предплатен план за практически неограничени разговори компанията ясно заявява намерението си да се бори за лидерска позиция при онлайн базираните телекоми.
Skype като телеком
Още от създаването си услугата за онлайн комуникация е натоварена със свръхочаквания. Ясен индикатор за това е, че eBay купува Skype Inc. за 2.6 милиарда долара през 2005 г. Оказа се, че въпреки многомилионната потребителска база и стабилния растеж програмата за бързи съобщения и интернет телефония не удовлетворява изискванията на новите си собственици. От eBay се надяваха да подпомогнат основния си бизнес с онлайн аукциони, като улесни комуникацията между продавачи и клиенти. Това обаче не се случва на практика. Изпълнителният директор на eBay Джон Донахю дори заявява в интервю за Financial Times, че ако и през 2008 г. не се постигне синергия и няма пряка полза за търговията му, ще последва раздяла със Skype. Според някои спекулации потенциален купувач е глобалната интернет търсачка Google, която проявява интерес към телекомуникациите и разработва софтуерната платформа Android, предназначена за мобилни телефони. На фона на тези проблеми с компанията собственик Skype се развива убедително като интернет телеком. Данните за първото тримесечие на 2008 г., които компанията представя, са обнадеждаващи. За периода са се присъединили 33 милиона нови потребители, като с тях общият брой на ползващите програмата достига 309 милиона. Безплатните разговори с други клиенти на Skype са 14.2 милиарда минути, а тези към стационарни и мобилни телефони -1.7 милиарда. Отчетените приходи са 126 милиона долара. В сравнение със същия период на 2007 г. това е ръст от 61 %.
Конкурентите
Предимствата на Skype пред останалите играчи при интернет телефонията са няколко: бързо и лесно стартиране на програмата, конкурентна цена при разговор с „нормален" телефон и липсата на обвързващи клаузи като такса за прекратяване на абонамента или предварителен договор за три или повече месеца. Тарифата, която Skype налага, е далеч по-ниска от съответните тарифи на други VoIP компании. Месечният абонамент за неограничени разговори на повечето щатски доставчици като Vonage, Verizon, AT&T, е 25 долара. При това услугите им са ограничени само на територията на САЩ и Канада.
Конкурентът на Skype за евтина телефония би могъл да бъде Gizmo Project - VoIP програма, базирана на свободен софтуер. Тарифата за изходящи разговори в повече от 30 страни е 2 цента на минута. Gizmo Project обаче не предлага абонамент с неограничени разговори. Услугата все още не е набрала и достатъчно популярност сред потребителите.
Бъдещето
Skype все още е по-познат с безплатните си услуги към други потребители на програмата - бързи съобщения и разговори, включително и видеовръзка. В същото време подопечната на eBay компания разработи богато портфолио от евтини платени услуги. Освен новия международен абонамент потребители могат да избират между неограничени разговори в рамките на една или няколко държави. В първия случай месечната такса за една европейска държава е 2.95 евро, а за целия континент - 3.95 евро. Друг вариант е PayAsYouGo - тарифа на базата на реално проведени разговори с предплатен кредит и цена 1.75 евроцента на минута. Можете да купите и свой стационарен номер, поддържан от Skype. Разговорите към него се таксуват по съответната локална тарифа за обаждания към фиксирани линии.
Със своята огромна популярност и агресивната си маркетингова стратегия компанията Skype реално започва да свързва целия свят почти безплатно и да променя телекомуникациите. Очевидно не е далеч денят, когато за нея ще чуят дори в далечна Чувашия. Независимо от това дали името Skype има чувашки произход или не...
събота, 26 април 2008 07:14:25

Няма коментари: