събота, 26 април 2008 г.

БСП си връща органа

Поглед - 15 стр.
БСП си връща органа

Видният соииалист Гущеров поема от бизнесмена Манджуков издръжката на "Дума"
Столетницата възнамерява да си върне партийния орган, научи
ПОГЛЕД. БСП държи марката на в. „Дума" и червените стратези смятали, че чрез вестника могат да поизлъскат имиджа на формацията си. Още на миналогодишния конгрес на партията се чуха гласове за отвоюване на „Дума". Членът на комисията по медийна политика в БСП Николай Малинов заяви пред форума, че „вестникът не може да бъде заложник на корпоративните интереси на издателя". Сега пък става ясно, че именно Младенов е единият вариант за нов собственик на „Дума". Другият бил Добромир Гушеров, ама той още не знаел. Третият вариант бил консорциум Малинов-Гущеров.
Междувременно стана ясно, че бизнесменът Петър Манджуков се разделя с „Дума". От шест години вестникът се печата от фирмата му „ПМ Прес". „Предпочитам да не говоря на този етап пред медиите, особено за издателския си бизнес. Предстоят промени в него, след като те станат факт, тогава ще коментирам", заяви издателят пред ПОГЛЕД.
Официално промяната ще стане факт на 7 май, когато ръководството на всекидневника ще се срещне с Изпълнителното бюро (ИП) на БСП, по-точно с „мозъчния тръст" Ивелин Николов-Антон Кутев. Двамата социалисти са получили заръка да върнат стария орган на партията.
В БСП смятали най-напред да предложат изданието на депутата Добромир Гущеров.
„С удоволствие бих купил „Дума", но никой не ми я е предлагал. Ако това стане, веднага взимам вестника", каза за ПОГЛЕД Гущеров.
Другият предпочитан от „левите" собственик е Николай Малинов. Справка в ДАКСИ показва, че той има медиен опит като управител на кабеларка. ТВ-то на Малинов просъществувало 3 г. и през 2005 г. бургаската „Стар тв" е закрита.
На „Позитано" 20 обмисляли и вариант червен консорциум да поеме изданието. Така смятали, че най-добре ще гарантират партийните интереси в „Дума".
Проверка на ПОГЛЕД установи, че в момента двамата, натоварени с уточняването на детайлите по сделката, са в чужбина. Ивелин Николов е в Москва, а Антон Кутев - в Китай, където черпят челен опит за партийната си газета.
Червени апаратчици припомниха, че на заседание на Изпълкома на БСП през февруари соцръководството разкритикува редакционната политика на „Дума".
„Марката „Дума" принадлежи на ВС на БСП и никой не може да ни забрани да я обсъждаме". Така Кутев контрира упреците, че от няколко години друг държи акциите и издържа вестника.
Веднага след пленума ИБ сформира работна група, която трябваше да анализира защо вестникът, подобно на БСП губи влияние. На групата бе възложено да поработи и върху страте гия за вдигане на тиража. „Поводът са стотици писма от наши симпати-
занти за политиката на „Дума", обясни партийните напъни Антон Кутев. „Ако г-н Манджуков си мисли, че ще плюе ръководството на партията и някой ще го чете, дълбоко се лъже", заявиха социалистите по време на плену ма.
От вестника пък пратиха протестно писмо по повод решението на „Позитано". „От години вестникът не е орган на БСП и не се издава от нея. Поради това обсъждането на политиката на „Дума" и неговото бъдеще е, меко казано, неразбираемо за нас", пише в писмото.
„Не сме отдел на „Позитано". Самият факт, че ни обсъждат, е обиден. Става въпрос за намеса в работата на свободна медия", заяви отговорният редактор Александър Перпелиев през февруари. Самият Перпелиев е член на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София. От миналата година вестникът няма главен редактор, но от партията държат първо да оправят собствеността, а след това да се оглеждат за шеф. В момента длъжността се изпълнява от тримата отговорни редактори Перпелиев, Георги Георгиев и Стоян Стоянов.
В момента тиражът на всекидневника е 7-8 хил., като в събота достига 12-13 хил. броя. Всички областни и общински ръководства на БСП обаче са задължени да се абонират за „Дума", затова е невъзможно да се разбере каква част е реално продавания тираж.
събота, 26 април 2008 07:33:43

Няма коментари: