неделя, 20 април 2008 г.

Блог на влог


Блог на влог
Светослав ИВАНОВ
сп. Тема - 73 стр.

Все повече фирми са склонни да рекламират в лични блогове. Засега обаче авторите на онлайн дневниии не са доволни от офертите Редовите интернет потребители доскоро захранваха с центове банковите си сметки, отваряйки на поразия спамове и рекламни съобщения. Честото кликване с мишката им осигуряваше минимални, но постоянни доходи. Днес юзьрите имат шанс да печелят и от блоговете си. фирми вече предлагат да поставят срещу заплащане свои банери в популярните български онлайн дневници. Рекламодателите засега са главно туристически агенции, страници за онлайн залагания и уебмагазини. Наскоро обаче голяма банка също направи оферта на родните блогъри. Трезорът предлага по 10 стотинки на клик и по 50 стотинки за 1000 импресии (влизания в сайта) на препратка към сайта му. Условието е банерът да се намира на видно място. Заплащането обаче се вижда недостатъчно на собствениците на лично интернет пространство. Те коментират също, че ако банковата реклама попадне в блог с финансова насоченост, посетителските импресии би трябвало да се оценяват на повече пари от стандартното.
На този етап едва няколко компании рекламират в блогове. Въпреки това собствениците на лични дневници намират начин да изкарат някой лев. „Отворените" взимат реклама от EasyTrader.bg или GoogleAdsense и я публикуват. Първият сайт е български и предлага само нашенски реклами, а фирмата периодично отчита колко пъти са били посетени те на сайта ви. Пари се изплащат при натрупване на поне 50 лв. и се превеждат по банков път. GoogleAdsense пък е най-известният международен интернет адрес, чрез който печелят блогърите. Публикуваната от него реклама се отчита на импресии -1000 струват един цент. Разплащането става с чекове.
Освен че интересуващите се от блогове компании са малко, не всички родни платформи за лични сайтове позволяват на потребителите си да качват реклама. „Не предоставяме такава възможност -пояснява Христо Петков от blog.bg, част от интернет медиите към „Инвестор БГ". - Според нас към момента не съществува достатъчно ясен механизъм за разпределението на проходите от подобна реклама, а за нас това е важно, тъй като сме публична компания. Наблюденията ни показват също, че някои блогъри опитват да привлекат аудитория чрез видео и снимки с неуредени авторски права. Чрез модераторите опитваме да парираме публикуването на подобни клипове и изображения." „Позволяваме на собствениците на блогове да привличат реклами. Портребителите са свободни да разполагат с пространството си както намерят за добре. Администраторите ни следят единствено банерите да не водят към порно сайтове и към страници за верска нетърпимост. Всичко останало сме оставили на инициативата на блогърите", казва от своя страна пред „ТЕМА" шефът на log.bg Людмил Кържилов. Сайтът е част от уебмедиите на ,Дарик радио". В интернет вече се предлагат и курсове как да се печелят пари от личните страници. Основният съвет на „лекторите" е авторите им ежедневно да ги „зареждат" с интересни текстове и мнения. Любопитните постинги трябва да се правят месеци и дори години наред, преди да се натрупа солиден и постоянен читателски трафик. Тогава ще се появят и рекламодателите, които ще започнат да плащат по-солидно, обещават родните уебмаркетолози.
неделя, 20 април 2008 05:07:58

Няма коментари: