събота, 26 април 2008 г.

Майкрософт" с нови планове за "Яху

Класа - 22 стр.
"Майкрософт" с нови планове за "Яху"

Печалбата на софтуерния гигант за тримесечието спадна с 11 на сто
Най-голямата софтуерна компания в света "Майкрософт" се готви за враждебна оферта за придобиване на "Яху" или за окончателно оттегляне на предложението си за покупка, ако интернет компанията не приеме сделката до уикенда, съобщиха световните медии. Печалбата на "Майкрософт" е спаднала с 11% за първото тримесечие до 4,39 млрд. долара или 47 цента на акция, което разочарова инвеститорите. Причината е в слабите продажби на операционната система Windows, които застрашават прогнозите за много добра година за софтуерния гигант.
При оповестяването на финансовите резултати главният финансов директор на "Майкрософт" Крие Лидел е казал, че няма намерение да предложи по-висока цена за интернет портала. През февруари управителният съвет на "Яху" отхвърли предложението на стойност 44,6 млрд. долара, заявявайки, че в него компанията е подценена. Стойността на офертата, от обявяването й, влияе върху цената на акциите на "Майкрософт", чиято пазарна капитализация спадна до 44,06 млрд. долара. (27,94 млрд. евро). За сметка на това приходите са нараснали до 14,45 млрд. долара (9,16 млрд. евро) спрямо 14,4 млрд. през същото тримесечие година по-рано.
"Бързината е от съществено значение, за да има смисъл, сделката. Ако до този уикенд не бъде постигната сделка, "Майкрософт" ще преосмисли офертата си и ще съобщи новите си планове", коментира директорът. Според него развитията по покупката са били "всичко друго, но не и бързи" и са се характеризирали с "нереалистични очаквания" от страна на "Яху".
Въпреки значимостта на сделката като стратегически ход в конкуренцията с "Гугъл" в областта на интернет търсенето и рекламата, от "Майкрософт" имат ясни лимити за цената, която са готови да платят. Дори има възможност софтуерната компания да намали офертата или по думите на изпълнителния директор Стив Балмър да я оттегли. Според някои анализатори вероятността "Майкрософт" да пристъпи към proxy кампания (кампания по печелене на гласове сред акционерите на "Яху") изглежда все по-голяма.
Сред алтернативите, които компанията също обмисля, в случай че сделката пропадне, са пристъпване към други придобивания или осъществяване на вътрешни интернет проекти, които ще направят компанията по-конкурентна. От "Яху" заявяват, че са отворени да обмислят сделка с "Майкрософт" сред други възможности, но единствено при по-добро предложение. "В известен смисъл с твърдата си позиция "Яху" наистина си играе с огъня, защото алтернативите й са ограничени", смята финансовият анализатор от Stanford Group Клейтън Моран.
събота, 26 април 2008 08:23:53

Няма коментари: