неделя, 20 април 2008 г.

Закриха вестника, разпространил слуха за таен развод на Путин


дата : 20 април 2008 г. 10:57 ч.
Закриването на вестника е добър урок за всеки, който поеме риска да предизвика гнева на Кремъл. Снимка: sxc.hu
Вестник "Московский кореспондент", който разпространи слуха, че руският президент Владимир Путин се е развел тайно и възнамерява да сключи брак с два пъти по-младата от него олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева, беше закрит вчера.

Това съобщава днес кореспондентът в Москва на лондонския в. "Таймс". Закриването на "Московский кореспондент", чийто главен редактор Григорий Нехорошев бе принуден да подаде оставка, е добър урок за всеки, който поеме риска да предизвика гнева на Кремъл, посочва "Таймс".

И Путин, и Кабаева отрекоха слуха, подет от европейските медии, но пренебрегнат от руските, които не смеят да се месят в личния живот на политиците.

"Реших да публикуваме съобщението, за да разчупим табуто", обясни Нехорошев. Той обаче плати скъпо за дързостта си: вестникът, собственост на олигарха Александър Лебедев, веднага беше спрян.

Обяснението бе, че решението няма нищо общо с публикацията, а е продиктувано от финансови причини. Но едва ли някой в Русия би повярвал на това, изтъква британското издание.

През президентството на Путин Кремъл постави всички телевизионни канали под свой контрол и е крайно чувствителен към критики в пресата.

Лебедев, който нареди на редакторите на "Московский кореспондент" да се извинят - и те го направиха, сега може да бъде подложен на още по-голям натиск.

Той притежава също "Независимая газета" - вестник, който е остро критичен към Кремъл, посочва "Таймс".

Няма коментари: