вторник, 1 април 2008 г.

Турнирът за детски футбол "Данониада" стартира за единайсети път


Турнирът за детски футбол "Данониада" стартира за единайсети път


дата : 1 април 2008 г. 11:22 ч.

През тази седмица започват първите мачове на единадесетото издание на "Данониада" - единственият по рода си футболен турнир за деца до 12 годишна възраст, организиран от "Данон-Сердика" АД, Министерство на образованието и науката и Български футболен съюз.
Тазгодишното издание на "Данониада" разширява обхвата на турнира в цялата страна, като досегашните 4 зони са увеличени на 6, а на финала сили ще премерят 12 отбора. Заедно с традиционните участници от извънучилищните спортни центрове - Ученическите спортни школи, Общинските детски комплекси и Центрове за работа с деца, сили в турнира ще премерят и отбори от детските школи по футбол на професионалните клубове от цялата страна. Очаква се в първата и най-масова фаза на турнира да играят повече от 300 тима.
"Грижата за здравето на нашите деца е приоритет за "Данон". Радваме се, че имаме възможност да популяризираме здравословния начин на живот и чрез "Данониада" - така даваме възможност на хиляди деца да спортуват, да се борят за победата и да повярват в мечтите си ", каза генералния директор на "Данон-Сердика" АД Емил Гочев.
Националният турнир е разделен на три фази. Първата е вътрешната и в нея отборите от спортните центрове играят помежду си за излъчване на представител във втората фаза. Победителите от вътрешните турнири играят в шест зони, а първите два отбора от зоналните турнири участват на финалите в София.
Финалният мач, на който ще бъде определен и първенецът в "Данониада", ще се изиграе в края на май на стадион Българска армия, а победителят ще представя България на финалите на Международна купа "Данон", които ще се проведат в началото на септември на легенрарния за българския футбол стадион "Парк де Пренс" в Париж.
Правилата на срещите са съобразени с възможностите на децата - играе се на половин игрище, като дължината на игралното поле представлява широчината на нормално футболно игрище. Всеки мач е от две полувремена по 20 минути с 10 минути почивка. Отборите се състоят от 8 състезатели - седем полеви и един вратар. Разрешени са неограничен брой смени.
И през 2008 г. патрон на Международна купа "Данон" е световноизвестният футболист Зинедин Зидан. Неговата подкрепа за турнира е още един стимул за милиони деца по света да повярват в мечтите си и да ги реализират!
Партньор в организацията на тазгодишното издание на "Данониада" е детският взаимен фонд "Ти Би Ай Съкровище". Уникалният спестовен продукт "Ти Би Ай Съкровище" е възможност за всички родители да инвестират дългосрочно в бъдещето на децата си, за да могат децата им да станат каквито поискат и да сбъднат мечтите си.
Детският турнир "Данониада" се провежда и с медийното партньорство на вестник "24 часа" и Нова телевизия.
Спонсор на "Данониада" и Международната купа "Данон" и тази година е лидерът в производство на спортно облекло adidas, който ще предостави екипите за всичките 40 отбора, участващи в последната фаза на първенството във Франция.
Първият турнир "Данониада" е проведен в навечерието на световното първенство във Франция през 1998 г. и в него участват повече от 1000 ученически отбора от цялата страна. Огромното желание, с което децата се включват в турнира, два ясен сигнал на организаторите за необходимостта от продължаване на този социален проект.
Благородната инициатива на "Данон-Сердика" АД се посреща възторжено и в централата на компанията в Париж. Така през 2000 година, по модела на българската "Данониада" е организирана и първата Международна купа "Данон" с участието на 8 отбора.
От тогава до днес проектът набира все по-голяма популярност и през 2008 на финалите в Лион ще се състезават националните отбори на 40 държави, а Международната купа Данон е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12 годишна възраст.

Няма коментари: