четвъртък, 3 април 2008 г.

Фрида Джанини - момичето, което върти на пръста си Gucci


Фрида Джанини - момичето, което върти на пръста си Gucci


дата : 2 април 2008 г. 21:44 ч.


Тя е само на 35 години, но вече е моторът на модния колос "Гучи", който печели близо два милиарда евро годишно. Според "Уол Стрийт Джърнъл" Фрида Джанини е сред 50-те най-влиятелни жени на планетата. Фрида зае мястото на гиганта в модата Том Форд, но бързо показа, че струва не по-малко от него.
Според някои колекциите на Фрида са твърде много ориентирани към пазарните тенденции. Последователите на модата пък я боготворят.
12 са колекциите, измайсторени за луксозната марка от Фрида. Откакто е на върха на компанията, оборотът на "Гучи" расте с 18 на сто годишно. Когато Том Форд напусна "Гучи", Фрида, която тогава управляваше сектора „Аксесоари" в компанията, вече допринасяше за 80 на сто от оборота й.
Въпреки това обаче след ерата Том Форд дойде ерата на Алесандра Факинети (дъщеря на Роби от групата "Пух"). По онова време Александра и Фрида бяха първи приятелки и по цели нощи си разказваха по телефона постигнатите успехи. След две години обаче рулетката в "Гучи" отново се завъртя, спирайки се на името на Фрида.
Така 35-годишната Джанини взе в ръцете си марката, която е символ на лукса в света от 85 години насам. Веднага след като седна на мястото на Том Форд, Фрида извади от чекмеджето си проекта за модната колекция "Флора", който преди това никога не бе виждал бял свят заради неодобрението на шефовете. Той обаче се превърна в печелившия й коз. За него Фрида е била вдъхновена от шалче, реализирано за Грейс Кели от "Гучи" още през 1966.
Фрида не обича светския живот, като се изключи някое благотворително парти от време на време.
В ежедневието си се облича с дънки и стилни пуловери, вързвайки косите си на конска опашка. С мъжа си Джан Батиста Гуиди Фрида живеят в сграда от XVI век във Флоренция. В офиса Фрида командва 40 души.
"Напрежението създава вътрешно неспокойствие, но дава и адреналин. Въпреки всичко обаче си оставам реалистка. Няма да се самоубия, ако не постигна очакваните резултати. Вече отмина времето, когато получавах гастрит при всяка смяна на професионалните роли", казва Фрида.

Няма коментари: