събота, 5 април 2008 г.

Как звездите се превръщат в амортизирани активи

Как звездите се превръщат в амортизирани активи
в. Капитал
Георги ФИЛИПОВ, Божидар КЪРТУНОВ

Перспективите пред Бекъм намаляват, а Роналдиньо вече не е марка в световен мащаб
Дейвид Бекъм е облечен с кожено манто с номер 23 на гърба и носи кафява кожена шапка, заети директно от гардероба на филмовата продукция "Индиана Джоунс". Самият той се опитва да заприлича досущ на героя на Харисън Форд в най-новата реклама на производителя на безалкохолни напитки "Пепси". Компания му правят петима от актуалните футболни звезди в световен мащаб - Тиери Анри, Роналдиньо, Сеск Фабрегас, Лионел Меси и Франк Лампард.
В новия клип Роналдиньо е в ролята на плажен футболист, който си подритва топката на райско кътче. В предишни издания в рекламите на "Пепси" участваше и Роберто Карлош, но вече не. Бекъм и Роналдиньо още са в групата на продаваемите герои, но докога? Кариерата на английския футболист в Америка не върви по план, а бразилската звезда все по-често остава извън групата в закъсалия отбор на "Барселона". Доскоро изглеждаше, че Роналдиньо ще наследи Бекъм на трона, принадлежащ на най-продаваемия футболист в световен мащаб. Спадът в играта му подлага на съмнение тази възможност и отваря вратата за нови герои.
Роналдиньо залязва
Роналдиньо вече не е марка в световен мащаб. Бразилецът постепенно губи блясъка, който натрупа с добрите си игри за "Барселона" през 2005 и 2006 г. Във футбола той се беше превърнал в човека институция. Името му предизвикваше уважението на съперниците и възхищението на привържениците. Сега обаче кризата, в която се намира, ден след ден се разраства, коментира испанският вестник "Спорт" ситуацията около бившия носител на Златната топка.
Слабата форма на нападателя на "Барселона" тревожи не само запалянковците и ръководството на клуба. В графата "притеснени" вече спадат и рекламодателите. Всъщност преди всичко рекламодателите. Най-големи опасения хранят шефовете на американския спортен гигант "Найки", който има спонсорски договор с футболиста.
"Сам по себе си Роналдиньо е мултинационална фирма. Той има куп договори с различни компании. Рекламодателите бяха привлечени от образа му и от лекотата, с която звездата на "Барселона" привличаше запалянковците. Истината обаче е, че поради една или друга причина Роналдиньо изчезна. Не играе, не говори, не дава признаци на активен живот, макар доскоро да беше част от медиите по целия свят. Това притесни най-много "Найки", допълва изданието.
Преди две години компанията създаде самостоятелна модна линията на бразилеца - "10R", с която футболистът се доближи до величия като Майкъл Джордън и Тайгър Уудс. В момента има голям спад на продажбите на продукти от тази серия. Същото се случва и с фланелките на "Барселона" с името на футболиста.
Миналото лято бразилското издание "Фоля ду Сао Пауло" написа, че Роналдиньо ще продължи спонсорския си договор с "Найки" до 2016 г. Само няколко дни по-късно обаче от компанията отрекоха новината. Страхът на американците е толкова голям, че вече цяла година бразилецът не е включван в рекламните кампании на фирмата. Звездата получава много сериозна сума от договора си със спортния концерн, въпреки че тя не може да се сравнява с трите милиона евро, които Тиери Анри печели годишно от "Рийбок". Всъщност снимките за "Пепси" са едни от редките актьорски ангажименти на Роналдиньо, който вече не вдъхновява с играта си.
Всеобщото мнение е, че той трябва да смени отбора, за да намери отново мотивацията. Заради кризата и близките отношения, които поне доскоро имаха с Роналдиньо, от "Найки" обещаха в средата на януари, че ще съдействат за преминаването му в "Интер". Италианският отбор също е свързан с американската компания чрез спонсорски договор. Десетгодишният контракт беше сключен преди няколко месеца и според него италианците ще получат 140 млн. евро.
Докато звездата на Роналдиньо постепенно залязва, от "Найки" насочват погледите си към друг футболист на "Барселона". Става дума за 17-годишния Боян Къркич. Вторият най-млад състезател, вкарвал гол в Шампионската лига, продължи договора си с "Найки" за четири години. Спортната фирма ще се рекламира чрез него до 2014 г.
Бекъм си отива
Завръщането на Бекъм на европейската сцена за контролната среща на английския национален отбор срещу Франция изглеждаше като жест към бившия капитан, който от октомври очакваше шанс да запише своя мач №100. Цяла зима това беше основната тема в английската преса и най-накрая селекционерът Фабио Капело намери повод да задоволи амбициите на полузащитника. В много отношения обаче двубоят в парижкия "Стад дьо Франс" изглеждаше като сбогом с феновете на Англия, а може би и с тези в Европа.Полузащитникът на "ЛА Галакси" изглеждаше като леко овехтял през 63-те минути и някои от вестниците на Острова не пропуснаха да изкажат на глас присъдата си. "Франция показа края на кариерата на Дейвид Бекъм", написа английският в. "Таймс".
"Французите са имали традиция да погребват кралете си в некропола "Сен Дени" и аналогията, че кариерата на Дейвид Бекъм трябва да бъде оставена да почива в мир не можеше да бъде избегнато", написа авторът на изданието Хенри Уинтър. - Бекъм помаха на семейството си на трибуните и на останалата част от публиката, когато напускаше терена. Една индикация, че може би е усетил, че това е последната му възможност да носи фланелката на "трите лъва". За момента решението му да загърби европейския футбол, за да подпише комерсиалния договор с американския "Лос Анджелис галакси" остава спорно.
Първият му сезон в "Мейджър лиг сокър" се оказа напълно неуспешен, той пропусна по-голямата част от първенството заради контузии, а отборът му не успя да запише значими постижения. Резултатът е, че при продажбата на сезонни билети е регистриран спад от 15% в сравнение с миналата година, което е най-големият срив в цялата лига. Други отбори, като "Рапидс", се гордеят с напълно продадени места на стадиона. В същото време за мачовете на "Галакси" все още могат да се намерят билети и за някои двубои. Когато миналата пролет Бекъм подписа договор за 250 милиона долара за пет години, ситуацията изглеждаше много по-обещаваща. По това време той все още беше най-продаваемата футболна звезда с редовно участие за националния отбор и изпълнена с проблеми кариера в "Реал" (Мадрид). Генералният мениджър на "Галакси" Алекси Лалас не изглежда обезпокоен от формата на Бекъм.
"Доларите и центовете са спечелени преди много време", заяви бившият американски национал, с което намекна, че повечето договори със спонсори са подписани още преди пристигането на англичанина. "Все още продължаваме да виждаме сериозна възвращаемост на инвестицията ни, а брандът на "Галакси" е много силен. Влиянието му трудно може да се оцени", допълни Лалас.
Все пак нямаше ли нотка на носталгия при финалния поздрав към феновете на "Стад дьо Франс"? Бекъм уточни, че в никакъв случай това не е сигнал за отказване от националния отбор. "Това не беше сбогом. Със сигурност не. Това беше просто едно благодаря", заяви халфът, който стана едва петият английски национал със 100 мача.
Поздрав за сбогом
Цялостното му присъствие на "Стад дьо Франс" остави усещането за нещо специално. Той се появи на терена със златни футболни обувки, които са изработени специално за юбилея. Светкавиците на фотоапаратите от всички краища на стадиона започнаха да мигат в момента, в който бившият футболист на "Манчестър юнайтед" и "Реал" (Мадрид) се насочи към изпълнението на първия корнер в шестата минута.
"Всички ме приеха страхотно. Обикновено го очакваш от собствените си фенове и им благодаря за това. Но благодаря също и на французите. Бяха удивителни овации със ставане на крака. Горд съм, защото освен на "Уембли" това е другото място, където се чувствам така добре приет. Париж е един от любимите ми градове", заяви Бекъм. Страничните наблюдатели усетиха момента като сигнал за сбогом. Бившият треньор на германския национален отбор Франц Бенекбауер заяви: "Застаряващата суперзвезда имаше малко влияние върху играта при загубата с 0:1 в Париж.
Перспективите пред Бекъм намаляват, нещо, което не може да се каже за френския полузащитник Франк Рибери. Той е играч с голям потенциал. Когато двамата с Бекъм се поздравиха след мача, това изглеждаше като среща на поколенията. Бъдещето принадлежи на Рибери."
Рибери обаче не може да бъде толкова комерсиален по много причини - не е играл никога в Англия (фактор, който помага на Тиери Анри) и няма приветлив външен вид. Той обаче е млад и работлив. Второто не е без значение, когато става въпрос за кариерата на Роналдиньо. Бразилецът е играл само 13 мача от началото на сезона. Ако той освободи мястото си като комерсиална звезда, кой може да се намеси? Ако се съди по рекламата на "Пепси" - бъдещето принадлежи на Сеск Фабрегас и Лионел Меси. Със сигурност към списъка може да се присъедини и Кристиано Роналдо, който обаче не е приеман еднозначно навсякъде. Или пък Кака - човекът, който вече държи първото място с най-голям договор от девет милиона евро? Вратата изглежда отворена.
***
ЗРИТЕЛИ
15% е спадът в продажбите на сезонни билети за мачовете на „Лос Анджелис галакси", където играе Дейвид Бекъм. Това е най-големият срив в цялата Мейджър лиг сокър.
***
КОНТУЗИЯ
13 мача е изиграл от началото на сезона в Испания Роналдиньо за „Барселона". Лекарският щаб на тима го остави сам да определи кога е възстановен от травмата.
***
Текст под снимка
Дейвид Бекъм все още е основно рекламно лице на футбола в САЩ въпреки слабия първи сезон
стр. 52-53

Няма коментари: