събота, 5 април 2008 г.

Строят най-големият индустриален парк на Балканите в Божурище


дата : 5 април 2008 г. 11:45 ч.
Инвеститор е








Най-големият индустриален парк на Балканите ще бъде изграден в Божурище, близо до София на повече от 1 милион кв.м площ. Това ще бъде един от най-големите проекти на балканското изложение за недвижими имоти BalPEx, което се провежда между 18 и 20 април в Интер Експо център в София.

Инвеститор е "ИЕС КФТ пропъртис девелопмънт", италиански строителен предприемач с проекти за офис и жилищни сгради в София. Теренът му се намира в един от стратегическите като налична инфраструктура райони на България, в непосредствена близост до паневропейските транспортни коридори IV и X., пише в. "Дневник".

Усилията на инвеститора са насочени към създаването на комплекс, който предлага условия и технологии за бъдещи купувачи и наематели. В парка ще бъдат обособени имоти с площи между 13 000 и 200 000 кв.м. По план изграждането му трябва да започне тази година. Инвестицията в проекта не се уточнява.

България все още липсват специализирани индустриални зони, по-специално складови и логистични центрове с цел отдаване под наем. С въвеждането на стандартите на Европейския съюз за съхранение на стоки и материали търсенето на подобен тип сгради и съоръжения постепенно ще нараства. Особен интерес към подобен тип зони се очаква от вносители на лекарства, хранителни продукти, напитки, електроника и др.", казват инвеститорите.

Те смятат, че това налага реализацията на редица мащабни проекти в страната. Според тях най-благоприятните и бързоразвиващи се територии за изграждане индустриални паркове са покрайнините на София - около летището, територията на общините Божурище и Казичене.

"ИЕС КФТ пропъртис девелопмънт" е създадена от мениджърите на водещи италиански строителни компании и три инженерингови фирми. Компанията има офиси в Косово, Словакия, Румъния и Индия според интернет сайта й. Тя има проекти за строителството на офиси и жилища в София.

Няма коментари: