петък, 4 април 2008 г.

Тютюневите компании в САЩ няма да бъдат съдени за леките цигари


Тютюневите компании в САЩ няма да бъдат съдени за леките цигари


дата : 4 април 2008 г. 10:10 ч.

Тютюневата индустрия в САЩ постигна поредната си значителна победа за последните години, след като федерален апелативен съд реши на 3 април да отхвърли групов иск на стойност 800 млн. долара в полза на пушачи, които твърдяха, че са били подведени от производителите, че по-леките цигари са по-сигурни за здравето от нормалните.
В публикация в "Ню Йорк Таймс" се казва, че адвокатите на ищците са искали да докажат че представляват милиони хора, употребяващи т.нар. "лайт" цигари.
Съдът обаче е сметнал, че не е възможно да се генерализира причината за решението на пушачите да изберат по-леките цигари, т.е. че ищците не могат да представляват такава огромна група хора. Ако желае да постигне нещо в съда, всеки пушач ще трябва индивидуално да заведе дело срещу производителите.
В съдебното становище се казва, че "вярата, че леките са по-здравословните цигари" не може да бъде приета за единствен мотив при избора на продукти. Като други движещи сили зад един такъв избор, съдебният състав е дефинирал "предпочитание към вкуса на леките цигари, личен стил" и т.н.
Въпреки че съдебното решение бе очаквано, според анализатори то е доста позитивно за тютюневата индустрия. Някои експерти смятат, че победата, която е поредна в серия от дела, свързани с цигарите "лайт", е дала глътка въздух на производителите, които бяха заплашени от санкции за милиарди долари.
"Това дело може да даде и сигнал на всички съдии в страната, които вече ще внимавата взимайки становища по подобни дела", казва Карл Тобайъс, професор по право в Университета на Ричмънд.

Няма коментари: