събота, 5 април 2008 г.

Недостатъчно добри за Google

Недостатъчно добри за Google
Investor.bg

Ако си мислите, че ще започнете работа в Google, ако интернет гигантът придобие компанията, в която работите, ще останете разочаровани, пише Forbes.
Световният лидер при търсенето в интернет ще съкрати около 300 служители от рекламната технологична компания DoubleClick, която е в процес на поглъщане. Съкращенията са около една четвърт от служителите на DoubleClick в САЩ (общо 1200). В целия свят за компанията работят около 1500 души. Главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмит е намекнал пред New York Times, че съкращенията на работните места на по-късен етап ще засегнат и дейността на DoubleClick в чужбина.
Но за разлика от други някога бързо развиващи се интернет компании в Силициевата долина, които също планират съкращения, Google не освобождава служителите, за да пести от разходи.
Причината за настъпващите уволнения е решението на създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин всички служители, които идват в компанията чрез придобиване, да преминат през стандартната за Google нелека процедура за кандидатстване, казва Джон Съливан, консултант по човешки ресурси, който познава много от хората, свързани с процеса по наемане на персонал в Google.
Така Google са решили да приложат процеса спрямо служителите от най-голямото придобиване на компанията досега. Преди около две седмици служителите на DoubleClick са имали четири дни да попълнят стандартния формуляр за кандидатстване за работа в Google, който изисква подробности като точки от SAT и среден резултат от изпитите в колежа, твърди бивш служител на DoubleClick.
„Тези хора на отговаряха на стандарта, затова бяха освободени. Никой друг не прави така“, казва Съливан.
Google е известен с щедрото си отношение към служителите, като сред екстрите например е кафетерия, пълна с безплатни специалитети.
По-малко известно е обаче, че процесът по наемане на служители в компанията е сред най-взискателните в сферата на технологиите и отдава голямо значение на академичните постижения и умението да се впишеш в съществуващия екип на Google.
От Google не са реагирали веднага за коментар.
Новината за съкращенията на компанията идва на фона на други съкращения в сектора. През януари Yahoo! обяви, че ще съкрати 1000 работни места. Миналия месец сайтът за онлайн търгове eBay съобщи, че ще освободи 125 служители.
04.04.2008

Няма коментари: