петък, 23 май 2008 г.

Стартира съдебен екшън: Еленко срещу “24 часа”

Afera.bg - Скандално
Стартира съдебен екшън: Еленко срещу “24 часа”



Блогърът Еленко www.eenk.com е завел съдебно дело срещу вестник “24 часа” за това, че вестникът е препечатал снимка от неговия блог на първата си страница без да се позове на източника. Нито една от многотиражните медии не е реагирала на апела на блогъра да отразят съдебната сага, която стартира на 27 май.
На 27 май ще бъде и първото съдебно заседание по дело, заведено от Еленко срещу “24 часа”. Еленко съди ВАЦ-овия вестник, че е откраднал снимка от блога му, която е публикувал на първа страница.
“Откраднаха снимка от този сайт и благодарение на нея си продадоха вестника...Не вярвам нещо драматично да се случи в първото заседание, но в последните няколко дни се опитвам да повдигна темата в медиите или да направя т.нар. media stunt.Правя го, защото историята е интересна. Нова медиа срещу стара. Нова, отворена правна рамка срещу всички права запазени. Прецедент и сюжет, който се кльопа от 2000 години насам. Давид vs.
Голиат, Ерин Брокович, Майкъл Клейтън и т.н.”, пише в блога си Еленко.
Той е писал до Нова телевизия, но не получил отговор. “Защо правиха кампанията 6 милиона репортери?”, озадачен е блогърът. Писал е и до новата телевизия в българския ефир Re:TV, откъдето с известно закъснение е получил отговор от журналиста Иван Бедров, който уточнява, че телевизията спазва професионални норми.
Блогърът Еленко е завел иск срещу вестник “24 часа” за 1000 лева и се кани ако спечели делото да направи парти за свободните блогъри в Интернет “за да отпразнуваме правата си да създаваме и да бъдем автори”.
В блога на Еленко може да се прочете и писмото, което е изпратил до главният редактор на “24 часа” след кражбата на снимката му:
“24 часа,
Като водещи орачи в трънливата нива на таблоидите, вярвам сте наясно със законите (за авторско право) в тази страна.
В днешния ви брой (20 септември) сте откраднали моя снимка от мой сайт и сте я публикували най-горе на първа страница на вашия вестник; повторили сте я като водеща илюстрация на трета страница, където сте сложили за автор ИНТЕРНЕТ. Аз не съм ИНТЕРНЕТ, а на моя сайт пише, че снимката е моя и кой съм аз. Тя се намира там от 6 юни 2007 г. и мога да го докажа така: http://www.eenk.com/?p=1273 или с експертиза.
За да сложи кредит "Снимка: ИНТЕРНЕТ" вашият екип приравнява интелектуалния труд с нещо, с което явно е по-запознат - земеделието.
Но нека ви обясня; въпреки, че плодовете на интелектуалния труд се крадат лесно за разлика от доматите, нещата в интернет не се появяват там естествено от земята; и не са свободни за консумация. В интернет някой трябва да се е постарал да ги създаде, обработи и постави на уеб сървър.
Какво ще стане ако аз отворя сайт и вътре публикувам материали от 24 часа като пиша за автор: българска преса?
Намирам вашата наглост за прекалена - да публикувате открадната снимка на първа страница на вестника ви. Първоначално изисквам от вас да публикувате видимо и ясно извинение и поправка съгласно етичния кодекс на медиите, който вие сте подписали.
Запазвам си правото да уведомя компетентните органи, които да предприемат всички необходими мерки за защита на моите права и интереси.
Без уважение,
Еленко”
По-късно с блогъра се свързва заместник-главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. “Лице на име Борислав Зюмбюлев от в. 24 часа се свърза с мен и изказа следните твърдения:
- че "няма представа как е попаднала тази снимка на първа страница" (!!)
- че тя май била от онези "странстващи в интернет" снимки
- и че "информацията в интернет се публикува, за да се гледа от много хора", предава реакцията на ВАЦ-овия вестник Еленко.
22.05.2008

петък, 23 май 2008 00:01:00

Няма коментари: