събота, 24 май 2008 г.

Volvo пред фалит, търси се купувач


дата : 23 май 2008 г. 13:05 ч.
През последните няколко месеца компанията загуби 151 милиона долара



Спадът в продажбите на Volvo през последните няколко месеца доведе до това, че компанията загуби 151 милиона долара за първата четвърт на тази година.

И тъй като на този етап не изглежда да има някаква възможност за подобрение, компанията майка Ford планира да намали производството с надеждата да намали и разходите.

Според последните материали в чужди медии Ford се надяват да подобрят финансовото състояние на Volvo, за да могат след това евентуално да ги продадат.

От ръководството на Ford бяха казали публично, че не планират продаване на Volvo, но от Wall Street Journal съобщават, че изпълнителният директор Алън Мълали е казал на най-висшите директори в компанията, че му се ще да намери потенциален купувач на Volvo.

Наскоро Джери Йорк - представител на един от най-големите инвеститори във Ford, Tracinda Corporation - даде гласност на своето собствено желание да продаде Volvo, разкривайки, че това може да стане в следващите 18 месеца.

Намаляването на разходите може да афектира близо една трета от персонала на Volvo в две от фабриките на компанията в Швеция.

И тези новини идват по-малко от ден, след като Volvo съобщиха, че може да освободят близо 700 от своите работници.

Най-вероятната фабрика, от която може да бъде освободен персонал, е Торсланда в западна Швеция. От нея излизат по-големи автомобили като комбито V70 например.


Няма коментари: