събота, 27 септември 2008 г.

Телекомуникациите изровиха томахавките

Банкер - 28 стр.
Телекомуникациите изровиха томахавките

Стефан САВОВ

Студената война, която от доста време се води в телекомуникациите, окончателно премина в открита конфронтация. Колкото и парадоксално да изглежда, от едната страна на барикадата се изправиха заклетите конкуренти „Мобилтел" и „Глобул", докато от другата се строиха БТК с дъщерния си мобилен оператор „Вивател" редом с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Арбитър в спора явно за пореден път ще е Европейската комисия. след като на 24 септември се разбра, че и тя е била сезирана за конфликта.
„Собственикът на „Мобилтел" - Mobilkom Austria Group, внесе нота в Брюксел, с която изразява своята загриженост за състоянието и бъдещото развитие на българския телекомуникационен пазар. Преди три години, когато стъпихме тук, имахме сериозен опит в работата с регулатори и бяхме наясно, че има монопол при фиксираните услуги. Сега, след серия от събития, решихме отново да се обърнем към Европейската комисия заради неравнопоставеното третиране на участниците на пазара", заяви главният изпълнителен директор на първия български GSM-оператор Йозеф Винацер.
Накратко в документа се описва ситуацията в българския телекомуникационен сектор, посочва се липсата на баланс при регулацията и се изказват опасения за подкрепа на търговската политика на БТК от страна на КРС, което компрометира обективността на взетите оценки и решения на държавната институция. Дебело се подчертава фактът, че за мобилния пазар, който е силно конкурентен, се налагат драстични мерки, докато за фиксирания, при който 97% се държат от бившия държавен телеком, се предприемат козметични мерки.
Подкрепата от страна на „Глобул" също не закъсня. Броени часове след пресконференцията на „Мобилтел" от втория GSM-оператор обявиха: „Като компания, която подкрепя конкуренцията на българския телекомуникационен пазар, заявяваме, че в последните месеци се наблюдават засилваща се непредвидимост и нестабилност на телекомуницационната регулаторна среда в България, включително и в резултат на определени действия и бездействия на КРС. Следим със загриженост намеренията на регулатора да променя правилата на пазара и да прилага практики, отличаващи се от стандартите на Европейския съюз и които могат да бъдат интерпретирани в полза на отделни участници в него. С действията си КРС показва необяснима ангажираност с добре развития и конкурентен пазар на мобилни услуги в България за сметка на пазарите на фиксирани телефонни услуги и широколентов достъп до ИНТЕРНЕТ, където все още БТК е фактически монополист, и са измежду най-неразвитите пазари в Европейската общност." Реакцията на двете компании, разбира се, съвсем не е спонтанна. Причината е чисто икономическа и зад нея прозират най-вече опасенията за загуба на пазарен дял, респ. и на доста пари. Само преди броени дни стана известно, че мобилният оператор на телекома - „Вивател", ще стане част от БТК, като сливането получи и благословията на КРС. По този начин скоро на българския пазар ще се появи нов играч с нова търговска марка, който ще има възможност да предлага на клиентите си единна услуга, т.е. пакети с комбинирани например GSM и фиксирана телефония, както и високоскоростен ИНТЕРНЕТ. При това положение, като се вземат предвид техническият потенциал и покритието, с което БТК разполага, със сигурност може да се каже, че в сферата на мобилните услуги ще настъпят сериозни сътресения. В момента „Вивател" държи 12% от пазара срещу 50% дял на „Мобилтел" и 38 на сто на „Глобул", но след година ситуацията може да е коренно различна.
„Ние не се опасяваме от конкуренция, а от злоупотреби. При предоставянето на фиксирани и мобилни услуги има определени правила, които трябва да се спазват. Сега конкурентите ни предлагат от 600 до 1000 безплатни минути за разговори от едната компания към другата. А ако и ние решим да го направим, е необходимо да платим по около 36 лв. на БТК за всеки подобен пакет", твърди Винацер. Едва ли на „Мобилтел" й отива кой знае колко да се жалва от монопол, като се знаят позициите, които фирмата имаше на пазара преди появата на „Глобул" през 2001 година. Не може да се отрече обаче, че в обвиненията й срещу телекома има голяма доза истина. Само за последните три години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи осем случая за господстващо положение на БТК на пазара - непредоставяне на мрежата й на други далекосъобщителни оператори, нарушаване на конкуренцията при достъпа до ИНТЕРНЕТ и т.н. Наложените от антимонополното ведомство глоби възлизат на милиони левове, но май значим ефект от тях досега няма. С решение от 16 септември 2008-а от КЗК дори настояха Комисията за регулиране на съобщенията да промени годишния си доклад за състоянието на телекомуникационния пазар и да отрази дисбалансите, които се наблюдават в него.
Впрочем БТК си позволи още едно сериозно „провинение", предизвикало гнева на останалите играчи. В началото на 2008-а, заедно с „Мобилтел" и „Глобул", бе подписано споразумение, което предвиждаше до средата на 2009 г. да бъдат намалени с 40% цените за терминиране (б.а. - за пренасяне на обажданията между фиксирана и мобилни мрежи). „Това бе доста трудна цел и за нас, тъй като нормалната европейска практика е намалението за година да е около 15 процента. Въпреки това се съгласихме заради препоръките на Европейската комисия", обясни Николай Кичев, директор „Взаимоотношения с оператори и регулации" в „Мобилтел". Но само четири месеца след договорката БТК постави ултиматум на конкурентите си за едностранно намаление на цените за терминиране. Ето как стоят нещата днес. За всяко обаждане от GSM към стационарен телефон БТК получава по 3.07 евроцента на минута за пренасянето на сигнала в собствената си мрежа. По данни на КРС за същата услуга в Швеция се плаща 0.18 евроцента, в Ирландия и Гърция - по 1 евроцент, в Румъния, Полша, Германия и Испания - под 1.5 евроцента, а най-скъпо е в Литва - 3.5 евроцента. За терминиране обаче от фиксирана към мобилна мрежа в България се плаща по 16 евроцента на мобилните оператори. Ако продължим още малко с числата, ще видим, че средните такси за взаимна свързаност в Европейския съюз за този тип пренасяне е 9.67 евроцента за минута, а за терминирането от GSM към стационарен телефон е 1.12 евроцента. С други думи, ако се направи сравнение между тарифите, излиза, че в Евросъюза прехвърлянето на глас към мобилна мрежа е около осем пъти по-скъпо, отколкото към фиксирана, а у нас - около 5.2 пъти. И нито „Мобилтел", нито „Глобул" има от какво да се оплачат, след като получават далеч повече, отколкото са средните тарифи на Стария континент.
„Главният изпълнителен директор на БТК Бернард Москени иска еднакви тарифи, но да се прехвърли разговор в стационарна мрежа е много по-лесно. Освен това е смешно да се твърди, че те ни осигурявали печалби, тъй като приходите ни от обаждания на техни абонати са едва 2.5% от общите. Реално те печелеха добре от нас, след като допреди три години давахме пари за използването на инфраструктурата им", изтъква Йозеф Винацер. Времето за офанзивата на „Мобилтел" не бе подбрано случайно. През следващата седмица се очаква експерти на Европейската комисия да посетят страната ни и да се срещнат с мобилните и фиксираните оператори, за да съберат данни за регулярния си доклад за сектора. От „Глобул" не скриха, че техни представители вече са посетили Брюксел и са представили позицията на компанията по основни въпроси на регулаторната политика в тази област в България. Шумотевицата, която се вдига, без съмнение ще даде отражение и върху действията на КРС, която пък трябва да подготви своя анализ за състоянието на телекомуникациите у нас. „Ако Европейската комисия не го одобри, може да наложи вето. И вярваме, че това ще стане, тъй като не се вземат мерки за нарушаване на положението на една компания като монополист", отбелязват от „Мобилтел". За потребителите също не е маловажно какво ще последва оттук нататък. Тенденцията е цените да продължат да падат, което неминуемо ще свие още досегашните печалби на играчите на пазара. Затова и споровете между тях, както и борбата за клиенти ще се ожесточават все повече. В този смисъл любопитните моменти в надцакването между мобилните оператори тепърва предстоят. Сили и средства очевидно няма да се жалят.
***
Текст под снимка
Главният изпълнителен директор на „Мобилтел" Йозеф Винацер и директорът „Взаимоотношения с оператори и регулации" Николай Кичев влязоха в открита конфронтация с Комисията за регулиране на съобщенията.
събота, 27 септември 2008 06:08:45

Няма коментари: