неделя, 8 февруари 2009 г.

Краят на предплатената анонимност

Kапитал - 22 стр.
Краят на предплатената анонимност

Андриан ГЕОРГИЕВ

Вероятно мобилните оператори ще продават sim картите за телефонни разговори срещу ЕГН, име и адрес
Дали борбата с престъпността си заслужава ограничаването на някои лични права? Всяко общество, всяка държава решава сама къде е равновесната точка дали да даде повече права на полицията и да се примири с факта, че е следено и подслушвано, или пък да запази "свободата на личното пространство". Обикновено рестриктивните мерки се засилват в общества със засилена престъпност, тероризъм. Примерно в САЩ след атаките на 11 септември 2001 г. "Най-подслушващата държава в света е Израел. В резултат членовете на движение "Хамас" са минали на старата система за комуникация - личен контакт, пратеници и обикновени бележки." Така отговори български депутат на питането необходима ли е задължителната регистрация на предплатените мобилни абонати.
Времето ще покаже дали исканите мерки ще дадат ефект. Още повече че те лесно могат да бъдат заобиколени при наличието на зла воля.
Повод за тези размисли са поправки в Закона за електронни съобщения (ЗЕС), които Народното събрание ще разглежда на второ четене следващата седмица. Те предвиждат мобилните оператори да продават предплатени sim карти само срещу записване на ЕГН, име и адрес. Ако законопроектът бъде одобрен, промените ще влязат в сила от 1 януари 2010 г. В такъв случай до края на септември тази година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да определи реда, по който ще се събират и съхраняват данните. Отделно МВР, Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) трябва да напишат наредба, по която държавните органи ще получават достъп до тези данни.Поправките в ЗЕС са дело на МВР и ДАИТС. Освен регистрирането на предплатените мобилни абонати в законопроекта влиза и задължение към интернет доставчиците за съхранение на данни за трафика за две години. Това включва кой какво гледа в интернет, на кого изпраща електронни съобщения и с кого говори в Skype и ICQ. Предстои да се дефинира за разкриването на какви престъпления МВР ще иска тази информация от доставчиците.
Четвърти в ЕС
Досега продажбата на предплатени карти беше анонимна. Затова престъпниците звънят чрез тях особено активно. Знае се, че с подобни карти дистанционно се задействат взривове и се отправят заплахи. Затова "изваждането на предплатените карти от анонимност ще улесни залавянето на престъпници и доказването на вината им в съда", категоричен е Минчо Спасов, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Това е и позицията на МВР.
Ако парламентът одобри промените, България ще стане четвъртата държава от ЕС със задължително регистриране на предплатените карти. Другите са Франция, Германия и Италия. В момента казусът с предплатените карти стои на дневен ред в общността. "Държавите членки са приканени от Съвета на ЕС през ноември 2008 г. да обмислят мерки по отношение на анонимните предплатени телекомуникационни продукти", каза за "Капитал" Нели Огнянова, експерт по медийно право. Но не са задължени да налагат мярката над операторите, обясниха от Европейската комисия. Другите страни членки не бързат толкова, колкото България. Миналия месец Белгия отложи приемането на задължителна регистрация на предплатените карти, за да се съсредоточи върху по-важни проблеми като локализирането на спешните повиквания от мобилни телефони.
За и против
Антони Славински, председател на асоциация "Телекомуникации", смята, че регистрацията е необходима. Но подчерта, че трябва да се вземе само най-доброто от световния опит, без да се разширява сферата на полицейския контрол.
"Наистина има международни доказателства, че престъпниците използват приоритетно предплатените карти", коментира за "Капитал" анализаторът Пол Бъди. Неговата консултантска компания съветва гиганти като IBM, AT&T, HP и т.н. Според Пол Бъди новата система няма да спре престъпността, но със сигурност ще намалее привлекателността на предплатените карти като ефективно средство за злоупотреба. Най-вероятно това ще уплаши само дребните нарушители.Не е ясно дали това ще се случи в България обаче. В края на 90-те години тук продажбата на предплатени карти (тогава само Prima на "Мобилтел") изисква лична карта, пише IT експертът Делян Делчев в своя блог. След 2001 г. това условие отпада. Виждате ли зависимост между нивото престъпност тогава и задължителната регистрация? Скоро въпросът няма да има еднозначен отговор.
Услугата ще стане по-лоша
В момента в България има над 5.5 млн. активни предплатени карти. Често те стоят в чекмеджетата в къщи или са просто изхвърлени. При новата регулация, ако имате предплатена карта, но я загубите или ви откраднат телефона, правоохранителните органи ще дойдат при вас при разследване на потенциално престъпление. Вие ще отречете всякакво участие и разследването по линия собственост на картата ще спре дотук. Колко ефективно! Предлаганият законопроект също предвижда задължително събиране на лични данни от предплатени потребители, закупили своите карти преди 1 януари 2010 г. Как ще стане това, никой не знае.
Мобилните оператори не са очаровани. Те не коментираха дали цената на предплатените карти ще се вдигне. Ще е необходимо да инвестират в системи за регистриране и съхранение на личните данни и или ще трябва да прехвърлят на своите клиенти допълнителните разходи, или да си намалят печалбите. Компаниите имат общо над 10 хил. точки за продажба на предплатени карти. Сред тях са магазини, бензиностанции, но и будки за вестници. Продавачите там трябва да са квалифицирани администратори на лични данни и да имат връзка с интернет. Това означава, че сегашната дистрибуция на предплатените карти ще бъде нарушена. Вероятно продажбите ще бъдат ограничени до магазините на мобилните оператори и техните дистрибутори. С други думи, ако продавачите спрат да предлагат sim картите, те ще се лишат от доход. Хората от малките населени места ще трябва да пътуват до по-големите градове, за да си купят карти.
Проблем са и чуждестранните туристи. Много често те купуват български предплатени sim карти, за да избегнат по-скъпия роуминг. В сегашния вид на поправките тези потенциални клиенти остават извън обсега на операторите. Временно пребиваващите чужденци очевадно нямат български ЕГН и затова телекомите не могат да им продадат предплатени карти. "Всяка намеса на държавата в свободата на частните отношения трябва да бъде аргументирана", коментира Лъчезар Богданов от Industry Watch. Преди мярката да бъде включена в борбата срещу престъпността, нейната ефективност трябва да бъде доказана. "Би следвало вносителите на законопроекта да изчислят допълнителните разходи за операторите, загубата заради неудобство на самите потребители, нарушаване на личната свобода", допълни Богданов. Доказателствата за необходимостта от подобна регулация трябва да включват статистика от борбата с престъпността в миналото, аналогии със ситуацията в други страни и т.н., смята анализаторът на Industry Watch. Информация, която сега липсва.
Ограничението винаги може да бъде заобиколено. Предплатените карти за обществените телефони (включително IP телефонните кабинки) остават нерегулирани. Освен това злосторниците винаги могат да отскочат до Сърбия или Гърция и да купят няколко килограма анонимни sim карти.

Няма коментари: