сряда, 11 февруари 2009 г.

Аларма на Facebook ще пази децата

24 Часа - 24 стр.
Аларма на Facebook ще пази децата

Йовка ДИМИТРОВА

17 водещи интернет компании се задължиха вчера да засилят защитата на потребителите на социални мрежи от педофили и друг кибер тормоз.
Те подписаха с благословията на Европейската комисия в Люксембург споразумение за сигурността на непълнолетните потребители, които използват сайтове като Facebook, Myspace, YouTube и YahoolEurope.
Договорът предвижда до април в сайтовете да се поставят бутони за "сигнализиране на злоупотреба", чрез които с едно кликване да се алармира за тормоз от друг потребител.
Освен това профилите на всички малолетни и непълнолетни автоматично ще се класифицират като лични и достъпът до тях ще бъде ограничен. От търсачките ще бъдат изключени имената и личните данни на юзърите под 18 г., а потребители под 13 г. няма да могат да се регистрират в социалните мрежи, или поне това ще става много трудно.
Компаниите ще информират Брюксел до пролетта как технически ще изпълнят ангажиментите.
Според еврокомисията в ЕС в момента има 42 млн. активни ползватели на социални мрежи, а до 2012 г. те ще надхвърлят 107 млн. 52% от полските и 34% от британските ползватели на интернет и мобилни телефони са били жертва на т. нар. „кибер тормоз".
Данни за България няма. Като злоупотреби се определят подигравки, обиди, заплахи, пускане на слухове, клевети, сексуални предложения и др., получени по електронна поща, в дискусионните форуми и чат съобщенията.
Останалите компании, подписали споразумението са: Arto, Bebo, Dailymotion, Giovani.it, Hyves, Microsoft Europe, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, и Zap.lu.
Според някои източници единственият български сайт, проявил интерес, е Aha.bg, но те са се оттеглили в крайната фаза на преговорите.

Няма коментари: