сряда, 17 юни 2009 г.

ООН се бори срещу речта на омразата онлайн

Дарик интернет новини - Свят
ООН се бори срещу речта на омразата онлайн

Биляна Гавазова

ООН призова родителите, интернет-индустрията и политиците да се обединят, за да изкоренят речта на омразата от киберпространството, съобщи АФП. След целодневен семинар, озаглавен "Отучване от нетолерантност", посветен на опасностите на "киберомразата", генералният секретар на ООН Бан Ки Мун похвали ползите от интернет, но изрази съжаление, че "има такива, които използват информационните технологии, за да подсилват стереотипи, да разпространяват дезинформация и да пропагандират омраза".
"Някои от най-новите технологии се използват, за да разгласяват някои от най-старите страхове", предупреди Бан Ки Мун, отхвърляйки това, което той нарече "дигитална демонизация... нападенията над невинни заради вярата, расата, етноса или социалната им ориентация".
Според генералния секретар интернет-индустрията "може да помогне да се гарантира, че речта на омразата не се разпространява онлайн" и призова политиците "да се вгледат внимателно в този проблем и да работят, за да предпазват хората, като балансират базовите свободи и човешки права". Той подчерта също, че родителите носят отговорност да научат децата си да сърфират безопасно в интернет. Серията от семинари "Отучване от насилието" започна през 2004 г с форум за антисемитизма и ислямофобията и оттогава продължава с лекции и семинари.

Няма коментари: