петък, 26 юни 2009 г.

Николай Бареков, водещ на „Тази сутрин" по btv: Имам нужда от малка промяна, може да замина за САЩ

Класа - 11 стр.
Николай Бареков, водещ на „Тази сутрин" по btv: Имам нужда от малка промяна, може да замина за САЩ

Михаил АНДРЕЕВ

Тази сутрин" събира по 3-4 хиляди човека на изнесените си предавания в страната
- Как ще коментираш поведението на медиите в предизборната обстановка? Има ли разлика с вота за европарламент например? Адекватно лп се държат? - Няма нещо, което да си заслужава коментар, засега. Медиите са адекватни съобразно възможностите, защото голяма част от политиците бойкотират изборите и медиите. Няма кой знае какви извращения тази кампания.
Нали се очакваше, че ще бъде мътна о кървава предизборната обстановка?
Да, но не е. Политиците подхождат страхливо към тези избори поради две причини. Първо - много се страхуват от вота на избирателите. Отнася се за всички - и за ГЕРБ, и за БСП, и за останалите. Второ -страхливи са, защото не знаят какво ще стане след изборите - социолозите заплашват, че в парламента ще влязат 7-8 партии. Следователно ще им се налага да правят невъзможни коалиции. По-скоро тази кампания минава под знака на страха - да излезеш на дебат, да отидеш в медиите, да кажеш нещо съществено за опонента си.
- Това ли е причината по медиите да се въртят треторазредни политици?
- Да, или пък изборите се изместват с PR. БСП пуска клипче за Иван Костов, герберите отиват в Банкя и бойкотират кампанията на БСП. С такива повърхностни факти се занимаваме 4-5 дни. Целта на политиците е да изместят истинския дебат.
- Трябваше ти да водиш дебата Станишев-Борисов? Виновен ли си, че не се състоя?
- Чувствам се донякъде жертва, макар че е смешно да го казвам - вече съм няколко години в играта. Стана ясно, че дебат няма да има. Абсолютно погрешно Бойко Борисов реши, че от него ще загуба Напротив, само би спечелил. Основният проблем на Борисов е, че не е разпознат като единствена алтернатива на БСП. От друга страна, Сергей Станишев държи словесният двубой да се състои, но победата му не е гарантирана. Единствената полза ще е за гражданите. От липсата на дебат губят обаче не само избирате-
лшпе, но u демократичният модел у нас. Това са поредните избори, в които няма дебати. За разлика от франция. Германия, Америка, Румъния и Русия, у нас стана традиция да няма такъв словесен дуел.
- Защо журналистите са жертва на политиците?
- Защото сме най-лесната жертва. Политиците са на принципа "на кривата ракета космосът й пречи". Когато имат проблем, особено управляващите, обясняват на избирателите - ние работим много добре, но медиите изкривяват света. Този мач го гледахме много пъти. - Заради конфликта с Борисов ли се самоопределяш като "жертва"?
- Не, първо няма конфликт между мен и него. Второ - не съм жертва, казах го на майтап. Това беше най-лесният начин да няма дебат - да се нахвърлиш върху журналист. Има две работещи тактики да няма дебат: единият е - двете страни непрекъснато да се разминават. Другият е, когато политиците започват да се грижат за всички медии. bTV покани Борисов и Станишев, а след това започва едно говорене - дайте да го направим по всички телевизии. Нали се сещате какво извращение ще стане, когато тръгнат да обикалят като палячовци Нова тВ, БНТ, bTV? Затова се прави нещо много просто -организираш един дебат
и избираш най-голямата медия, каквато е bTV, за да те гледат 3 млн. човека. Може и така - отиват щабовете на двете страни и казват: "Разбрахме се диспутът да бъде след 20 дни. Ще го направим в Пловдив, на площада. Който иска, да го снима".
- Наскоро в. "Класа" публикува изследване на ТВ ПЛАН ТНС, според което аудиторията на сутрешните блокове наистина иска да гледа политици. Как си го обясняваш?
- Навремето трябваше да обяснявам на колегите, че рейтингът ни няма да падне, като каним политици. 8 г. по-късно се радвам, че средата се е развила дотам, че политиците да увеличават гледаемостта. Най-предпочитаните ни предавания тази година са били по време на гостуванията на Станишев и Борисов. Стигнаха до 10%. Това е много. Хубаво е и политиците да видят тези изследвания. Хората гледат Борисов и Станишев не защото много ги харесват, а защото искат да научат какво ще направят с държавата. Кой друг да им даде отговорите?
- Не е ли мираж вече конкуренцията между сутрешните блокове - БНТ 1 ви иззе модела на изнесените предавания, а Нова тВ промени тотално формата си?
- Изнесените предавания са моя идея, която съм защитавал пред ръковод-
ството на bTV Доволен съм, че колегите от БНТ взеха тази инициатива. Има обаче съществена разлика между нашето предаване и останалите-където и да отидем, събираме по няколкосто-тин човека на живо. В Хасково, Берковица, Велинград имаше по 3-4 хиляди. Другата разлика е, че даваме думата на хората. В Пловдив политиците бяха подложени на унищожителна критика. Това е патентът ни и не го правим само по избори. Нова тв си смени профила на сутрешния блок. bTV останахме сами, донякъде подкрепяни от колегите от БНТ1, които са млади, но се развиват добре. За пръв път ще си позволя да кажа, че наистина се чувства празнина. Като цяло пада нивото на журналистиката.
- Обвиняваха те, че следваш модела на поведение пред екрана на Георги Корита-polu.
- Да, имаше такива твърдения, но с него много се различаваме. Учил съм се от Коритаров, а и той от мен. Разпитваше ме кое как се прави, когато бях 6 ТВ "Европа". Абсолютно случайно след това се събрахме по едно и също време в ефир. С него сме като два вола, които орат на една нива. Между другото Коритаров ми липсва. Както и на доста хора.
- А Милен Цветков?
- Харесвам го като журналист, но е далеч от това, което аз и Жоро правим.
Вярно ли е, че след парламентарния вот може да не се занимаваш повече с телевизия?
Шансовете са 50 на 50. Няколко пъти отлагах пътуване 8 чужбина, което трябва да се случи през втората половина на годината. Ще ходя в САЩ на стаж за няколко седмици, но и ще практикувам. А след това, както се казва: "Я камилата, я камиларят". Не съм решил за себе си дали искам да се занимавам още с телевизия. Вътрешно не съм убеден, че ми се продължава по този път. Искам промяна.
- Защо искаш да се махнеш от ефира точно сега?
- Човек трябва да слезе, когато е на върха. А пък и наистина не се чувствам уверен за посоката. Загубих ориентирите, искам да остана насаме със себе си. Ще взема решението по-късно.
- Изборите могат ли да му по&шяят?
- Не. Нещо драматично ли ще се случи на тях?
- Имаш ли оферти от други медии?
- Винаги съм имал, и то много хубави. Но bTV ми е дала много повече, отколкото аз на нея Така че нито едно предложение не може да ме отклони от bTV
- Ти от неудобните журналисти ли си?
- Много са удобните, както и неудобните журналисти. Не смятам, че трябва да се лепят такива етикети. Това обикновено го прави най-лумпе-низираната публика. Има едни хора, за които един политик е Бог, а другите са тотални боклуци. И ние, журналистите, също се делим на такива.
- Бойко Борисов ли е за теб политикът Бог?
- Не, той е абсолютно нормален политик, много ха-ризматичен и човек, който се учи от грешките си.
- bTV стартира инициатива, в която лицата на медията ще отговарят на въпроси онлайн. Един от тях към теб е - просто харесваш ГЕРБ или си фен на Бойко Борисов? - Много подкрепях Бойко Борисов, докато беше 4 г. в МВР. Той беше първият, който разчепка коруп-ционните схеми и организираната престъпност, показа, че в МВР може да се работи ефективно. Ако той е имал симпатията ми по някое време, то е точно заради това, което направи в МВР. Въпреки всичко Борисов беше първото позитивно явление във вътрешното ведомство от много време насам. Продължавам да го твърдя.
- Докъде е границата между журналист и политик? Не трябва ли да има дистанция?
- Прекалено съм над нещата, за да си позволя да имам близка или далечна дистанция с Бойко Борисов, Сергей Станишев или с когото и да било. Познавам ги от години. Поставил съм си като дистанция това, че не мога да направя, както много други колеги - бяха журналисти, след това PR-u на партии, говорители на правителства, а после се върнаха. Откакто се помня, аз съм журналист. Ако реша да стана говорител на следващото правителство, после няма да се връщам в журналистиката. Това вече ще е нелепо.
- Защо?
- Човек, докато е журналист, може да си позволи много нешд. Много по-лесно е, не е на държавна или партийна заплата. Ако сляза от журналистиката за известно време, ще се занимавам пак с нещо подобно, за да мога да се върна.
- Упрекваха те, че си неформален говорител на ГЕРБ...
- Това са стари обвинения. Навремето тиражираха, че съм получавал едва ли не покана да бъда говорител на партията. На тези спекулации няма смисъл да се отговаря, нека си говорят каквото искат. Свикнал съм с едно -за мен се говори страшно много. Това ме радва. Както казват американците, по-добре на хората в устата, отколкото в краката.
- Казваш, че Слави е "политически алхимик", подкрепяйки кандидатурата за мажоритарен кандидат на неизвестно момиче. Докъде известните тв лица могат да използват насъбраната енергия срещу властта? - Няма никакви забрани. Слави отдавна си е извоювал мястото на институция в България. Пример са и Волен Сидеров, Божидар Димитров, Бойко Борисов - все хора, които прекрачиха от политиката в телевизията и от телевизията в политиката. Слави има право на свой политически проект, който даже закъснява. Ако беше избързал, сега щеше да бъде новото явление Бойко Борисов. С мажоритарния кандидат Слави тества настроенията в страната. Ако опитът е успешен, прогнозирам, че съвсем скоро политиците ще се сдобият със сериозен конкурент в негово лице.
Започва кариерата си преди повече от 10 г. 6 пловдивското радио "Канал Ком" като спортен репортер. По-късно е водещ в ТВ "Европа", където го забелязват продуцентите на bTV и го канят в сутрешния блок на първата частна национална тв у нас. Пред "Класа" Бареков коментира защо по традиция няма предизборен дебат между партийните лидери и защо може да се откаже от ефира след парламентарния вота.

Няма коментари: