вторник, 7 юли 2009 г.

Онлаин шопингът завладява с над 70% отстъпки

24 Часа - Бургас - 5 стр.
Онлаин шопингът завладява с над 70% отстъпки

***

Какво можем да си купим?
От интернет можем да си купим на практика всичко - от най-елементарното поръчване на храна за дома, през книги, дрехи, обувки и бижута, та чак до всякакъв вид техника. Козметика, хранителни добавки и витамини също са достъпни из магазините в мрежата.
Музика, филми, игри идват в дома ви
директно от производителя. Телефони, компютри и каквато друга джаджа можете да си представите, дори и автомобили. Самолетни билети до всяка дестилация предлагат сайтовете на много авиокомпании.
Просто си намислете какво търсите -интернет магазините със сигурност ще ви го дадат.
***
Предимствата на онлайн шопинга
значително време в обикаляне на магазини. Някои хора, колкото и да обичат това занимание, нямат време често да му се посвещават.
Почти винаги получавате отстъпки. В зависимост от големината на поръчката, от това дали пазарувате за първи път или вече сте редовни. В много случаи след определена сума дори и доставката ви се поема от продавача. Всички онлайн магазини дават тази опция. Причината е много проста - опитът им да ви насърчат в онлайн пазаруването е свързан със спестяването от работен персонал и наемане на помещение за техния магазин. Освен това купуването директно от производителя винаги намаля пазарната стойност на артикула.
Можете да пазарувате по всяко време на денонощието. Дори не е нужно да ставате от любимия си стол.
Друго много важно предимство при онлайн маркови дрешки или аромати, знаете, че те наистина са такива - всички известни лейбъли имат сайтове и дават възможност за онлайн поръчки. Така можете да сте сигурни, че няма да получите некачествено менте, както може да стане, ако си го вземете от някой магазин.
Имате възможност да поръчвате от новите колекции, които често в България идват след края на сезона, или не идват изобщо.
Да платите пълна цена за нещо от минала колекция в някой магазин у нас или да си го поръчате на " 50% off" след като са излезли новите модели ... Вие решавате.
Когато плащате през PayPal или еРау, вашата поръчка е застрахована от евентуални повреди или загуба.
***
Недостатъците
Основният недостатък на пазаруването през интернет е невъзмож- ността да получите стоката си веднага.
Когато купувате дрехи или обувки винаги съществува опасност да не си улучите номера или като облечете дрешката, тя да не ви стои така, както сте си представяли - в общи линии не е като да излезете от пробната с мечтания тоалет.
Дори и при бижутата има риск да не уцелите размера на пръстите си или обиколката на ръката.
Има риск, макар и много малък, фирмата доставчик да увреди по някакъв начин поръчката
ви, а фирмата производител да откаже замяна с оправданието, че не носи отговорност.
Ако поръчката ви пристига по пощата, а не с фирма доставчик има вероятност тя да се изгуби. Най-лошото в тази ситуация е да сте платили предварително.
Много често при пазаруването онлайн не взимате предвид пощенските разходи, опаковки или плащането на мито, ако поръчката ви идва от чужбина. Така на финала може да се изненадате от дължимата сума.
Има случаи, когато поръчката се бави повече от указания срок. Някои сайтове особено от чуждите не поемат точен ангажимент за датата на доставката.
Друг недостатък на онлайн шопинга е липсата на опция за наложен платеж в някои е-магазини. В тези случаи задължително трябва да заплатите стоката си предварително и най-често има изискване това да стане през кредитна карта. Така сай-тът без да иска губи евентуалните клиенти, които разполагат само с дебитна.
***
Българските сайтове
Един хит най-пълните български онлайн магазини е shopping.bg. Оттам можете да си напазарувате както парфюм, бижута и очила, така и GSM апарати и аксесоари, аудио и видео техника компютри и авто принадлежности.
Все повече набират популярност obuvki.bg и parfumi.bg. Онлайн поръчки предлагат и много български книжарници и издателски къщи - bard.bg, helikon.bg и book.store.bg са често посещавани.
***
Страници от Европа и САЩ
Най-популярният сред българите сайт за дрехи, обувки, козметика и аксесоари е френският laredoute.fr. Отделно от факта, че повечето от артикулите са на приемливи цени, сайтът често предлага и големи намаления. В момента там върви страхотната
оферта - 75 % тстъпка в някои от секциите.
Веднага след него се нареждат американският gojane.com и
strawberry.net - специализиран в продажбата на декоративна и бяла козметика и аромати.
Heels.com е мястото, I където всяка жена се чувства на седмото небе заради разнообразието от елегантни дамски обувки.
В thinkpinkblue2.com пък можете да намерите невероятни чудеса за децата си, като започнете от дрехи и достигнете до аксесоари за стаята на малкия човек.
Титан в чуждите сайтове е amazon.com. Там продават почти всичко - техника, книги, музика, филми, игри... списъкът е изключително дълъг.
Dress-fbr-less.com пък е мястото, от където дамите могат да се снабдят срокля за официален повод или парти при това не на безбожно висока цена.
***
От какво да се пазим
Най-важното, от което трябва да се пазим, е неразумното харчене. Когато поръчвате от нета, може да не успеете да си направите правилна преценка. Едно е да излезеш с конкретна сума в джоба и да обикаляш магазините за перфектните обувки и съвсем различно е
да поръчваш като обезумял чифт след чифт, които трябва да платиш чак след седмица-две.
Вероятността за това не е много голяма, но все пак внимавайте да не попаднете на сайт-фантом. Най-доброто средство да се предпазите е да поръчвате от вече проверени странички. На местата, за които чувате за първи път, задължително изберете опцията за наложен платеж. Ако пък няма такава, по-добре пасувайте - може би ще намерите желания продукт другаде. За всеки случай пора-зровете се из форумите -там сигурно ще намерите оплаквания, ако сайтът е нередовен. Решите ли все пак да рискувате - не правете голяма поръчка първия път. По-добре "опипайте почвата" снещо дребно, дори да се наложи да му платите и доставката.

Няма коментари: