понеделник, 6 юли 2009 г.

И все пак те се сляха

Капитал - 47 стр.
И все пак те се сляха

Весислава АНТОНОВА

"Евроком кабел" и "Кейбълтел" ще бъдат купени от инвестиционния фонд EQT V
всички статии от този автор
Новината, че двата най-големи кабелни оператора в страната "Евроком" и "Кейбълтел" се сливат, може и да ви звучи познато. Тя е от миналата година, когато собственикът на "Евроком" се договори да купи българския си конкурент. Сделката пропадна. Сега новината е същата, но главният герой е друг - фондът EQT V планира да придобие двата оператора. Инвеститорът първо се договори да придобие "Кейбълтел", а тази седмица поиска да купи и "Евроком".
Кабел по кабел
След провала на миналогодишната сделка собствениците на "Кейбълтел" продължиха да търсят купувач. Така се появи и финансовият инвеститор EQT (виж карето), който през април поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие оператора. Получи го бързо. В същото време в България се заговори, че чуждестранни купувачи посещават и "Евроком". Агенция "Блумбърг" пък съобщи в края на март, че собственикът на оператора - фондът Warburg Pincus, иска да продаде собствеността си в България. Така само за два-три месеца преговорите явно са приключили и предпочетеният купувач е точно EQT.
Сега вече двете сделки са пакетирани. Всички детайли по договора с "Кейбълтел" са договорени, но остават замразени, за да се приключат едновременно двете придобивания, каза източник, близък до преговорите. В най-оптимистичния вариант това означава началото на септември. Първо, КЗК трябва да се произнесе до месец. Никой на пазара не очаква пречки пред сделката с "Евроком", тъй като комисията вече е разрешавала преди година сливането на двата оператора. После ще започне да тече двуседмичен срок за обжалване. Ако никой не се възпротиви в съда, инвеститорът вече ще може да организира плащането на цената по двете сделки.
Забавянето едва ли ще зарадва собствениците на "Кейбълтел" (фонда "Рамфорд алайанс", зад който вероятно стоят интересите на управителите - американците Роналд Финли и Джин Филипс), които разчитаха на бърза сделка. Затова пък акционерът в "Евроком" може да се радва на неочаквано скоростна продажба. EQT отказаха да дадат коментар преди финализирането на сделките.
Цената и на двете сделки е търговска тайна. В случая с "Евроком" тя може и още да не е договорена окончателно. За "Кейбълтел" пък неофициалната информация е, че тя е с 30-40% по-ниска от договорената с Warburg Pincus отпреди световната криза. Тогава източници от консултантските среди твърдяха, че е близо до 100 млн. евро. По принцип цената на кабелните оператори се определя по 320-360 евро на абонат. При по-големи сделки като тези за "Кейбълтел" и "Евроком" обаче основно значение има печалбата. Естествено под внимание се вземат и други важни фактори, като например имат ли дружествата задължения. "Кейбълтел" има дълг от 40 млн. евро към австрийска банка.
Един за всички
Сделката има две страни - за потребителите тя означава много по-малка конкуренция. За купувача обаче обединението изглежда смислено - той може да постигне икономия от мащаба и да спести оперативни разходи и средства за инвестиции в мрежа.
Сегашната ситуация със сливането на двете кабелни компании под шапката на EQT V само потвърждава отдавна правените прогнози в сектора, че на пазара ще има един основен кабелен оператор, както е на някои европейски пазари. "Моето мнение винаги е било, че рано или късно двете компании ще се слеят, защото такова е бъдещето на пазара и тази сделка ще е ключова за консолидацията на кабелния пазар", коментира Петьо Стайков, председател на борда на "Евроком".
По данни от пазара в момента общият пазарен дял на "Евроком" и "Кейбълтел" на територията на София достига близо 80% от общия брой на абонатите на кабелна телевизия. Конкурентите на двете дружества твърдят, че "Кейбълтел" има около 300 хил. абоната, а "Евроком" - над 200 хил. Според изпълнителния директор на "Булсатком" Пламен Генчев "в България абонатите на кабелна телевизия са не повече от 1.9 милиона като доминиращо присъствие двата обединяващи се кабелни оператора имат в София, Пловдив, Сливен, Хасково, Димитровград, Кърджали и т.н. В тях е възможно да се постигне ситуация, близка до монопола", каза той пред "Капитал". Според него обаче "сделката няма да се отрази съществено на пазара и да доведе до монопол на кабелна телевизионна услуга", коментира Генчев.
По данни от двете компании "Кейбълтел" държи 13% от пазара, а "Евроком" има 12%. Преди година конкурентите им твърдяха пред антимонополния регулатор, че двата лидера контролират 80%. КЗК обаче явно не видя проблем и тогава разреши сливането.
Обединението на двата най-големи играча на пазара на кабелна телевизия съвсем скоро ще бъде факт и така ще се реализира прогнозата, че секторът ще се окрупни. Любопитно е дали след обединението на двата оператора ще има промяна на цената и качеството на услугата кабелна телевизия и дали ще има преливане на абонати от портфейла на кабелните оператори към сателитните като "Булсатком" и ITV Partner.
Сделката ще се усети основно на пазара на платена телевизия, докато при интернет доставчиците все още има значителна конкуренция. "Евроком" и "Кейбълтел" отскоро предлагат и фиксирани телефонни услуги, но присъствието им там е слабо. Затова пък телекомите и интернет доставчиците все по-често поглеждат към пазара на кабелните оператори. Клиентите остава да разчитат на бързото развитие на нови конкуренти, ако искат да получават добра услуга на приятна цена.
***
Кои са EQT V
Фондът EQT V инвестира предимно в Северна Европа и няма дъщерни предприятия в страната, а генерира приходи чрез своите международни дружества Санитек и Кимбриа.
EQT e група от 12 фонда за дялови инвестиции, които имат операции в Европа, САЩ и Азия и са регистрирани в офшорната зона Гърнси. Общият консултант на тези фондове е EQT Partners, създаден през 1994 г. от влиятелната шведска фамилия Валенберг, чиято холдингова компания Investor AB и до днес има различно по размер финансово участие във фондовете. Инвеститори в EQT през годините са шведски и датски пенсионни фондове, германския застрахователен гигант Allianz, основателят на Microsoft Бил Гейтс и др.
Според официалните данни на EQT групата досега е набрала 13 млрд. евро за капиталовлажения в компании от най-различни сектори - от търговия на дребно до медицинско оборудване. Фондовете на EQT през последните 14 години са инвестирали в над 70 компании в Европа. Данните на EQT показват, че средното годишно увеличение на продажбите на тези компании е 13% след навлизането на фондовете в тях. Най-големият фонд в групата е EQT V, чиито капитал е 4.25 млрд. евро. През есента на 2008 г. EQT отвори офис във Варшава, с който да започне навлизане на пазарите в Централна и Източна Европа. Тогава представители на групата обявиха, че експанзията е планирана от дълго време и няма да бъде повлияна от финансовата криза.
EQT има опит в придобиването на кабелни оператори. През 2003 г. купи от скандинавския телеком Telia Sonera компанията Com Hem, която след мащабни инвестиции се превърна във водещия доставчик в страната на тройна пакетна услуга. Цената на сделката беше около 300 млн. долара. В края на 2005 г. операторът беше продаден на други два фонда - Carlyle Group и Providence Equity Partners. Стойността на сделката не беше обявена, но Financial Times тогава обяви, че е около 1.2 млрд. долара.
През 2006 г. ЕQT придоби германския кабелен оператор Kabel BW от американския фонд за дялови инвестиции Blackstone.
***
Текст под снимка
Изпълнителните директори на "Кейбълтел" - Димитър Радев (в дясно) и "Евроком кабел" - Петьо Стайков вместо конкуренти ще станат партньори ако запазят позициите си в компаниите след като EQT V ги придобие.

Няма коментари: