понеделник, 6 юли 2009 г.

Задава ли се буря над пиратския залив*?

Капитал - 38 стр.
Задава ли се буря над пиратския залив*?

Асен ГЕОРГИЕВ

Продажбата на Pirate Bay може да го завлече към дъното, ако новите собственици направят дори и един грешен ход
Pirate Bay има нов собственик. Тази новина обиколи света, броени часове, след като беше обявена във вторник, 30 юни. Разнесе се с невиждана скорост по форуми, блогове, новинарски сайтове, социални мрежи и дори офлайн - от уста на уста.
Изненадата беше голяма. "Това не може да бъде истина. Вероятно някой се шегува", написа в интернет учуден поддръжник на пиратското движение. Към него се присъединиха стотици други, също невярващи, че един от символите на пиратското движение загърбва идеологията си заради пари. Животът на слуховете обаче не беше дълъг и официалното потвърждение от страна на Pirate Bay не закъсня. Представители на компанията обявиха пред шведската преса, както и в блога на сайта си, че Global Gaming Factory X (шведска компания, която притежава верига компютърни клубове и разработва софтуер) придобива Pirate Bay за сумата от 7.8 млн. долара.
Флагманът на пиратската флотилия
Безспорно първите реакции около новината бяха предимно емоционални. Особено тези на поддръжниците на свободното споделяне на файлове чрез p2p (peer to peer) технологията, както и на представителите на музикалната и филмовата индустрия, които явно не са много наясно какво точно се случва, но вече заявиха задоволство. Първосигналните реакции доведоха до вълна от отписващи се потребители на сайта. По-голямата част от хората обаче очакват с интерес какво ще се случи и как сайтът ще бъде променен от новия собственик.
Онлайн обществото реагира остро на новината, защото Pirate Bay се възприема от много хора като свободно пространство в мрежата, където живее идеята за "свободен интернет". За петте години, в които съществува, Pirate Bay целенасочено затвърждава тази гледна точка. Регистрираните потребители са близо 4 млн., а повече от 20 млн. интернет жители посещават "онлайн залива" всеки месец. Pirate Bay беше и все още е (към този момент) "флагманът на пиратската флотилия". Плътно зад него през последните години плава цяла армада от по-малки пиратски кораби. Част от тях се чувстват предадени и наричат четиримата основатели на пиратския залив "продажници". Други прозират хитър ход, чрез който създателите на торент тракера ще могат да продължат да се борят за пиратската кауза, само че ще свалят прожекторите от себе си и ще подплатят идеите си с необходимите финансови средства. Трети пък заподозряха конспирация и заключиха, че "музикалната индустрия уби интернет".
Макар и пресилено, последното твърдение не лежи върху кухи предположения. За момента дългата ръка на защитниците на авторски права все още не е официално замесена в схемата. Всеизвестни са обаче негативните "чувства", които развлекателната индустрия таи към Pirate Bay и подобните нему сайтове. Голямото количество съдържание с неуредени авторски права (около 90%) , което се разменя в p2p мрежите на пиратския залив, отдавна предизвика гнева на музикалните и филмовите компании. Това доведе до съдебно решение (от средата на април), според което Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Петер Сунде, Карл Лундстром са осъдени на по 1 година затвор и общо 3.6 млн. долара глоба. Разбира се, в момента това решение се обжалва, а делото може да се проточи с години, така че още сме далеч от появата на съдебен прецедент и трайна съдебна практика по въпроса.
Посланието, което изпращат новите собственици на сайта е, че имат идея да го превърнат в Напълно легално място
Всъщност не е тайна, че те вероятно се интересуват от точно три неща: името на домейна, потребителите и парите, в които те могат да бъдат трансформирани. "Бихме искали да въведем модели, които ще ни позволят да се плаща на доставчиците на съдържание и на правоносителите за защитеното съдържание, което се сваля чрез сайта", коментира изпълнителният директор на GGF Ханс Пандея. Това изявление дойде като закъснял коледен подарък за музикалната индустрия. Дори Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) реагира светкавично и още на следващия ден разпространи съобщение, в което изказва задоволството си от сделката и намеренията на новите собственици.
Междувременно прави впечатление, че в обявените планове на GGF никъде не се говори за ползите на потребителя. На преден план излиза желанието на компанията да представи легална услуга, коректна към доставчици, създатели и разпространители на съдържание, но не е съвсем ясно как това ще бъде поднесено по атрактивен начин на потенциалните клиенти. В интервю пред списание Businessweek Ханс Пандея споделя, че има намерение да плаща на хората, които споделят файлове. Те ще получават пари, защото Пандея смята да използва капацитета на свързаните в p2p мрежа компютри, за да го продава обратно на доставчиците на интернет. Около този подход има множество въпросителни. Не е ясно дали не противоречи на записани в общите условия на доставчиците правила, коментират юристи, цитирани от Businessweek.
Пандея очаква да печели и от реклама. Сметките му показват, че сайтът би могъл да генерира около 600 млн. долара годишно, което е, меко казано, фантастична сума. Дори социалната мрежа Facebook, който има далеч по-голяма посещаемост и потребителска база, за момента не успява да генерира такива приходи (според eMarketer за 2008 сайтът е събрал 256 млн. долара от продажба на реклами). Да не говорим, че в социалната мрежа хората стоят с часове, а тези, които посещават Pirate Bay, обикновено се задържат за съвсем малко време - колкото да си харесат нещо за сваляне.
При всички положения обаче, ако новите собственици искат да са на ти със законите, те ще трябва да се разделят с голяма част от съдържанието на сайта. Поне на първо време. Ако това се случи и то намалее драстично, богатството на пиратския залив - неговите потребители, вероятно бързо ще акостира на нечий друг онлайн бряг.
Не можем да продължим сами
"Работим по този проект от много години. Дойде време да поканим още хора да се присъединят по начин, който е сигурен и безопасен за всички. Имаме нужда от това, защото в противен случай сайтът ще умре." Така коментират случката четиримата създатели на Pirate Bay. Според тях към момента нямат нито необходимите средства, нито човешки потенциал за развитие на проекта, съобщава шведската информационна агенция ТТ. От друга страна, GGF има и двете. Доказателство за това е скорошното придобиване на друга шведска софуерна компания - Peerialism AB, която разработва усъвършенстван код за p2p трансфер. Той ще бъде в основата на новия бизнес модел на Pirate Bay, който все още не е публично уточнен.
Сумата, която GGF ще заплати, за да установи контрол над пиратския залив, е 7.8 млн. долара. Половината ще бъдат изплатени в брой, а другите под формата на акции. Средствата от продажбата ще отиват във фондация, която ще работи за защитата на свободата на словото, свободата на достъп до информация и отвореността на интернет. Останалите т.нар. сестрински сайтове като http://suprbay.org/, http://sharereactor.com/, http://thevideobay.org/, http://pastebay.com/, http://bayimg.com/, http://slopsbox.com/, http://baywords.com/, http://suprnova.org/ не попадат в обхвата на сделката и продължават да работят.
Очаква се GGF да поеме руля на пиратския флагман през месец август. Това обаче не означава, че тогава ще настъпи краят на свободното споделяне на файлове. Дори и новите собственици да свалят всичкото съдържание с неуредени авторски права от сървърите си, което най-вероятно ще се случи, има десетки алтернативи, които с удоволствие биха приели жадните за мултимедия потребители. Мениджърите от GGF трябва да бъдат много внимателно в действията си по отношение на сайта, защото неговата аудитория, макар и многобройна, е изградена предимно от лоялни фенове, които вероятно ще изтрият акаунтите си при най-малкия неправилен от тяхна гледна точка ход.
*Pirate Bay - пиратски залив (превод от англ. език).

Няма коментари: