четвъртък, 9 юли 2009 г.

Wall Street влезе в поредна негативна серия

Пари - 16 стр.
Wall Street влезе в поредна негативна серия

Магдалена ИВАНОВА

Най-много пострада технологичният Nasdaq, който заличи 2.3% от стойността си до 1746.17 пункта
Wall Street записа поредната негативна борсова сесия в историята си. И трите основни индекса инкасираха загуби, но най-много пострада технологичният Nasdaq, който заличи 2.3% от стойността си и затвори на ниво от 1746.17 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също го последва в негативния тренд, като отчете понижение от 1.94% до 8163.6 базисни точки. Широкият индикатор S&P 500 се върна с 2% назад в стойността си до 881.03 пункта, което е най-слабото му постижение от 1 май насам.
сектори
Технологичните компании понесоха индексите на Wall Street надолу по склона. С над 2.8% от стойността на книжата си се разделиха Microsoft и Google заради негативната прогноза на Gartner за 6% спад на потребителските разходи за информационни технологии през тази година. От представителите на финансовия сектор най-големи загуби понесе Discover Financial Services, която стопи цели 11% от цената си, след като обяви, че планира продажбата на акции на стойност 500 млн. USD. Книжата на най-голямата рафинерия в САЩ Valero Energy пък поевтиняха с 4.7%.
Причини
Причината за спада е, че цената на петрола падна от осеммесечния максимум през миналата седмица поради опасения, че слабата икономика ще намали търсенето на енергийни продукти. очаквания
Според финансови анализатори негативизмът, обзел фондовата борса в Ню Йорк, се дължи на разочароващите икономически новини от последните няколко седмици. Силно влияние на инвеститорите оказа и докладът за заетостта през юни в САЩ. Данните показваха, че възстановяването на американската икономика е още далеч.
В края на тази седмица и началото на следващата играчите на Wall Street са в очакване на отчетите на публичните компании. Инвестиционните консултанти залагат на прогнозата, че печалбите на дружествата ще скочат заради силно свитите разходи за дейността на фирмите напоследък.

Няма коментари: