петък, 4 юли 2008 г.

Viacom oсъди Google заради YouTube

Viacom oсъди Google заради YouTube
news.bg

Съдът на САЩ задължи Google да предаде на компанията Viacom данни (the Logging database) за поведението на потребителите, които посещават сайта YouTube, т.е. на всеки, който е разглеждал клипове, защитени от авторските й права.

Viacom ще получи IP-адресите и имената по регистрация на отчетените потребители, съобщи AP.

Viacom е искала и Source Code на YouTube, но е получил разрешение само за данните на потребителите.

Федералният съд приема, че това не е опасно, защото практиката показва, че например IP-адресът без допълнителна информация не е достатъчен за идентифициране на лицето.

В средата на март медийната корпорация обяви, че сайтът YouTube съдържа над 150 хиляди клипа, върху които тя има авторски права и които са гледани от потребители 1.5 милиарда пъти.

Viacom, която притежават някои от най-големите телевизионни канали, сред които MTV и Comedy Central, oцени нанесените щети на един милиард долара и заведе за тях дело срещу Google, компанията - собственик на YouTube.

От Google не са съгласни с решението на съда за предаване информация за потребителите, тъй като тя се определя като конфиденциална.

Освен това тази информация е много обемна - 12 терабайта текстов формат.

Съдът все пак не е разрешил да бъдат дадени на Viacom истинските имена на потребителите, нито имейл-адресите им, каквото е било искането й.

Независимо от това, анализаторите очакват Google да оспори акта.

Няма коментари: